Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 6. kolo
10.09.2023 18:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Hráči Černé Hory (© AFP)

Ve skupině G se schyluje k bratrovražednému rozuzlení. Ikony posunuly Černou Horu před Srby

Hráči Černé Hory zvítězili v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy nad Bulharskem 2:1. Vedoucí gól domácího celku vzešel v nastavení prvního dějství z kopačky Stefana Saviče, který se prosadil stejně jako při minulé dělbě bodů s Litvou. Jeho předchozí přesný soutěžní zásah se přitom datoval až do dubna 2021, kdy se trefil v dresu Atlétika Madrid, v jehož barvách před několika týdny načal už devátou sezonu. Radost mu sice ve druhém poločase málem zkazil vyrovnávací brankou Preslav Borukov, poslední slovo však měla další výrazná tvář domácího mužstva Stevan Jovetič, jenž v nastaveném čase rozhodl o posunu Černohorců na druhou příčku tabulky před sousední Srbsko.

Černá Hora přišla v bláznivém závěru střetnutí s Litvou o důležité body a účast na Euru se jí vzdálila. Před dalším klíčovým duelem ji však mohla těšit forma Nikoly Krstoviče, jenž se po přestupu z Dunajské Stredy prosadil v obou odehraných zápasech Serie A a přesnou trefou se podílel i na zisku bodu ve zmíněném klání proti týmu z Pobaltí. Bulhaři se na souboj v Podgorici nenaladili dobře, když podlehli v přátelském utkání Íránu.

Již poměrně tradičně prořídlé tribuny stadionu sledovaly opatrný úvod, ve kterém se domácí snažili přetavit převahu v držení míče v gólovou šanci. Ta ovšem dlouho nepřicházela, naopak se k výrazné příležitosti propracovali Bulhaři. Po chytré patičce Kirila Despodova se řítil sám na bránu Lukas Petkov, napálil však pouze střežícího Milana Mijatoviče. Černohorci se k nebezpečné střele dostali až po 40 minutách hry, kdy tváří v tvář brankáři selhal doprostřed zakončující Marko Bakič. Zazděná tutovka ovšem nemusela domácí tolik mrzet, jelikož před odchodem do šaten otevřeli skóre. Z dorážky se po rohovém kopu prosadil kapitán Savič.

Poklidný průběh druhé půle utnul v 59. minutě nedovolený zákrok Igora Vujačiče, jenž způsobil penaltu a za druhou žlutou kartu byl navíc poslán do sprch. K pokutovému kopu se postavil Despodov, kterého nesportovně rozptylovali domácí fanoušci svými lasery. Bulharský útočník kryjící své oči dlaní pak selhal, když ho skokem k levé tyči vychytal Mijatovič. S blížícím se koncem ovšem hosté zvšovali svůj tlak a v 78. minutě byli odměněni. Borukov byl nejrychleji u dorážky střely Spase Deleva do tyče a hlavou vyrovnal. V závěru se mohlo převážit skóre na obě strany. Nejprve po rohovém kopu hlavičkoval do břevna Jovetič, poté mohl jeho minelu potrestat Dominik Jankov, ani on ale gólmana soupeře neprostřelil. Nakonec byl úspěšný až v šesté minutě nastavení hlavičkující Jovetič, který zařídil domácím důležité tři body.

Černá Hora tak výhrou oživila naději na postup. Další zápas ji čeká 17. října se Srbskem, Bulharsko se už o tři dny dříve střetne s Litvou.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele