Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina G, 9. kolo
16.11.2023 18:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Milos Kerkez v souboji s Aleksem Petkovem (© AFP)

Mezikontinentální souhra pomohla Maďarům k postupu, stvrzenku jim vynesl bláznivý závěr

Hráči Maďarska remizovali v devátém kole kvalifikační skupiny G o postup na mistrovství Evropy na hřišti Bulharska 2:2, a definitivně si tak zajistili postup na závěrečný turnaj konaný příští léto v Německu. Ke třetí po sobě jdoucí účasti na Euru přiblížila hosty branka zástupce korejské nejvyšší soutěže Martina Ádáma, jemuž nahrávala opora Liverpoolu Dominik Szoboszlai. Ačkoliv se pak domácím podařilo průběh duelu, který ovlivnily červené karty na obou stranách, senzačně otočit, v závěru nastavení se za záda vlastního brankáře nešťastně trefil Alex Petkov, čímž odstartoval maďarské oslavy.

Domácí reprezentace se před utkáním nacházela na poslední příčce skupiny G, ve které nedokázala ani jednou vyhrát a s dosavadním skóre 3:10 posbírala pouhé dva body. Naopak hosté byli první a případnou výhrou si mohli zajistit místenku na nadcházejícím Euru. Předpoklady k tomu měli veliké, jelikož Bulhary v prvním vzájemném měření sil porazili s přehledem 3:0.

Maďarsko bylo odměněno za počáteční aktivitu už v 10. minutě, kdy Szoboszlai stříleným centrem z přímého kopu z pravé strany našel přesně hlavu Ádáma, jenž se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Bulhaři si první střelu vypracovali až ve 24. minutě, ta byla ovšem hned gólová. Spas Delev zastavil svůj náběh za obranu a raději si pro přihrávku Kirila Despodova seběhl na hranici vápna, odkud zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Ve 37. minutě domácím výrazně zkomplikoval situaci stoper Valentin Antov, který se po druhé žluté kartě nechal vyloučit.

Většina maďarských útoků se rodila u kapitána Szoboszlaie. Ve 49. minutě vymyslel skvělou přihrávku, na níž jen těsně nedosáhl Kevin Csoboth, který by zakončoval do prázdné brány. Následně se 23letý záložník Liverpoolu postavil k přímému kopu a jen o pár centimetrů minul soupeřovu bránu. Po faulu Milose Kerkeze v 57. minutě, za který viděl druhou žlutou kartu, se počet hráčů v obou týmech opět vyrovnal.

V 79. minutě Bulhaři uštědřili maďarskému národnímu týmu dalši lekci z produktivity, když Despodov prošel přes tři bránící hráče a následně byl faulován. Nařízenou penaltu poté sám proměnil. Skvěle chytajícího brankáře domácích nakonec překonal v sedmé minutě nastavení spoluhráč Petkov, který si hlavou prodloužil balon do vlastní sítě.

Bulhaři tak sice sahali po výhře, nakonec však favorizované Maďarsko obrali jen o dva body. Poslední utkání skupinové fáze bude čekat obě reprezentace 19. listopadu. Maďaři změří síly s Černou Horou, Bulharsko poté zavítá do Srbska.

Autor: Livesport.cz / David Tůma

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele