Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 8. kolo
16.10.2023 20:45 CET
0 : 5
(0:5)

Reportáž

Cristiano Ronaldo střílí branku z penalty (© AFP)

Portugalci pořádali v Bosně střelecký festival. Při debaklu řádil nestárnoucí Ronaldo

Reprezentanti Portugalska si v osmém kole kvalifikační skupiny J s přehledem poradili s domácí Bosnou a Hercegovinou, kterou porazili vysoko 5:0. Hosté úřadovali již v prvním dějství, kdy vstřelili rovnou všechny branky. O dvě z nich se postaral Cristiano Ronaldo, jenž se s devíti góly přiblížil v tabulce střelců celé kvalifikace k prvnímu místu. Fotbalová legenda navíc zaznamenala svou 40. trefu v letošním kalendářním roce, což se nikomu jinému v tomto úseku dosud nepodařilo.

Tři zápasy před koncem kvalifikace visely postupové šance Bosny na vlásku. Její cesta k potenciální druhé příčce vedla přes výhru nad dosud suverénním Portugalskem, které zatím neztratilo ani bod, a navíc muselo na dálku koukat do Lucemburska, kde v souběžně hraném klání zápolilo Slovensko. I kdyby však snažení Draků nedopadlo úspěšně, disponovali ještě zadními vrátky. O mistrovství Evropy totiž mohli v takovém případě zabojovat v jarním play off díky výsledkům z Ligy národů.

Hostující trenér Roberto Martínez nešetřil své největší hvězdy ani na Balkáně s postupem v kapse a ta největší se mu gólově odvděčila již v páté minutě. Ronaldo se totiž postavil k penaltě po ruce Adriana Leona Barišiče a střelou doprostřed poslal dosavadního suveréna skupiny do vedení. Zvýšit náskok Portugalců mohl Bruno Fernandes, jenž ovšem neseřídil správně mířidla a přízemní ranou minul. O poznání lépe si vedl ve 20. minutě Ronaldo, který zužitkoval průnikový pas Joaa Félixe povedeným obloučkem a přidal svůj devátý gól v kvalifikaci. Krátce nato se navíc dělovkou na bližší tyč prosadil i Fernandes, a odčinil tak své selhání z úvodu. Obrana Bosny byla na ručník a ve 32. minutě počtvrté kapitulovala. Záložník Manchesteru United si k trefě připsal i asistenci, když tentokrát našel na hranici vápna Joaa Cancela, jenž zamířil technicky k pravé tyči. Do kabin šli Draci dokonce s pětigólovým přídělem, když poločas hrůzy pro domácí završil Joao Félix.

Portugalci po změně stran zvolnili a už si nevytvářeli takové množství příležitostí jako v první půli. Těžiště hry bylo především mezi šestnáctkami, a oba brankáři tak byli prakticky bez práce. Větší ofenzivní kvalitě nepomohlo ani několik střídání na obou stranách, přesto se bosenští fotbalisté mohli dočkat alespoň čestného úspěchu. Edin Džeko se 10 minut před koncem vyhoupl nejvýše po rohovém kopu, hlavou však branku Dioga Costy přestřelil.

Jistota postupu se tak na Portugalsku neprojevila a na Balkáně opět naplno bodovalo. V příštím kole se 16. listopadu představí v Lichtenštejnsku, Bosna bude hrát tentýž den v Lucembursku.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele