Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 3. kolo
17.06.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Romelu Lukaku (© AFP)

Rakousko si stoprocentní bilanci neudrželo. Bitva s Belgií přinesla tradiční výsledek

Rakousko remizovalo ve třetím kole kvalifikační skupiny F o mistrovství Evropy v Belgii 1:1 a nadále zůstává neporaženo na čele tabulky. Vedení se v první půli ujali hosté, kterým ke gólu pomohl smolnou trefou do vlastní sítě Orel Mangala. Rudí ďáblové však z vyrovnaného duelu neodešli s prázdnou, neboť po hodině hry určil konečné skóre Romelu Lukaku. V souboji těchto reprezentací se zrodil nerozhodný výsledek již počtvrté z pěti vzájemných zápasů.

Po neúspěšném mistrovství světa byl vedením belgické reprezentace pověřen nadějný Domenico Tedesco, který se snažil do přestárlého kádru přinést svěží vítr. Ten představoval například na svou šanci čekající útočník Loïs Openda, jenž prožil životní sezonu ve francouzském Lens. K dosud posledním střetnutím s Rakouskem došlo v ročníku 2010/2011 a zápas v Bruselu přinesl úchvatnou remízu 4:4. Na té se jedním gólem podílela současná opora hostů Marko Arnautovič.

Aktivně se v úvodu prezentoval zejména belgický mladík Jérémy Doku, který však svými centry adresáty nenalézal. Zodpovědně bránící Rakušané se neostýchali v rudém pekle i útočit, za což byli po 20 minutách hry odměněni. Po rohovém kopu trefil z voleje rychle padající míč Michael Gregoritsch, jehož pokus nešťastně tečoval do vlastní brány Mangala. Domácí snahy o vyrovnání vedly především po pravé straně skrze agilního Dodiho Lukébakia, nadějné pokusy útočníka Herthy ale těsně minuly kýžený cíl.

Ofenzivní úsilí Belgičanů pokračovalo i po změně stran. Úspěšné trefě byl blízko po zahraném 10. rohovém kopu domácích Wout Faes, balon ovšem putoval těsně nad. V 59. minutě zvedl fanoušky ze sedaček Lukaku, ti však měli záhy hlavy v dlaních, když zpoza vápna zkušený forvard netrefil bránu. Oslavy srovnání skóre tak proběhly z velmi podobné situace po hodině hry, kdy právě Lukaku umístil svůj 73. reprezentační gól do levého dolního rohu. Obrat mohl dokonat Yannick Carrasco, v rychlosti ale nesrovnal svá mířidla a minul pravou tyč.

Duel dvou aspirantů na postup tak skončil nerozhodným výsledkem. Belgie se v příštím kole 20. června představí v Estonsku, Rakousko tentýž den přivítá Švédsko.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele