Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Belgie (© AFP)

Demolici Estonska rozjel oslavující veterán. Lukaku už zase vládne kvalifikačním střelcům

Reprezentanti Belgie porazili v šestém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy Estonsko 5:0. Domácí celek měl od úvodního hvizdu jasnou převahu, kterou dokázal už po čtyřech minutách hry zužitkovat hlavičkující Jan Vertonghen. Matador obrany země z Beneluxu tak ideálním způsobem oslavil svůj 150. reprezentační duel.

Další skvělé vystoupení za národní tým předvedl také Romelu Lukaku, jenž si připsal asistenci na druhý gól utkání a po změně stran i sám přidal dvě přesné trefy. S celkovým počtem osmi gólů se tak osamostatnil v čele tabulky střelců celé kvalifikace.

Belgičané dál kráčeli vstříc suverénnímu postupu na mistrovství Evropy, byť poslední duel v Ázerbájdžánu nepřinesl nikterak přesvědčivý výkon. O jedinou branku zápasu se postaral šťastnou tečí Yannick Carrasco, poprvé v rámci kvalifikačních bojů tak vyšel střelecky naprázdno Lukaku. O jeho reprezentační formě velmi dobře věděli i Estonci, které robustní útočník setnul v úvodním vzájemném klání dvěma góly.

Favorit na nic nečekal a do vedení se dostal již ve čtvrté minutě, kdy si na Carrascův rohový kop naskočil veterán Vertonghen. O necelých 15 minut později navíc Leandro Trossard na hranici pokutového území využil Lukakova sklepnutí, obešel obránce a povedenou střelou překonal svého spoluhráče z Arsenalu Karla Heina. Před pauzou mohl ještě třetí gól přidat Jérémy Doku, Hein však tentokrát předvedl skvělý zákrok.

Po změně stran začal naplno úřadovat Lukaku. Nejprve v 56. minutě zužitkoval výbornou průnikovou přihrávku Orla Mangaly a i slabší nohou dokázal bez problému zakončit na vzdálenější tyč. O chvíli později se nejlepší kvalifikační střelec na velkém vápně otočil kolem obránce a opět pravou nohou zvýšil na 4:0. V poklidném závěru zápasu ještě přidal závěrečnou tečku v podobě pátého gólu Charles De Ketelaere.

Favorit utkání z Belgie tak oslavil svou první kvalifikační domácí výhru. V příštím kole se 13. října představí na půdě jediného týmu, který ho dosud obral o body, tedy Rakouska. Estonsko tentýž den přivítá Ázerbájdžán.

Autor: Livesport.cz / Patrik Ledvinka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele