Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 10. kolo
19.11.2023 18:00 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Romelu Lukaku (© AFP)

Belgie neměla s Ázerbájdžánem slitování. Lukaku si čtyřmi góly řekl o korunu krále střelců

Belgická reprezentace zvítězila v závěrečném duelu skupiny F kvalifikace o postup na mistrovství Evropy nad Ázerbájdžánem 5:0 a zajistila si prvenství v tabulce na úkor Rakušanů. Jednoznačnou hvězdou celého utkání se stal domácí kapitán Romelu Lukaku, kterému se již v úvodním dějství podařilo i díky vyloučení Eddyho Israfilova hned čtyřikrát skórovat.

Pro útočníka AS Řím to navíc v rámci tohoto cyklu znamenalo dosažení mety 14 branek, a nahlas si tak řekl o pozici nejlepšího střelce bojů o Euro. Jeho nejbližší pronásledovatel Cristiano Ronaldo na něj před večerním zápasem s Islandem ztrácel čtyři přesné trefy.

Ázerbájdžán se na poslední zápas ve skupinové fázi kvalifikace skvěle naladil, když na domácí půdě v minulém klání porazil 3:0 Švédsko. Tentokrát jej ovšem čekal o poznání těžší soupeř, jelikož se mu do cesty postavila Belgie. Ta od mistrovství světa, tedy již přes rok, neprohrála a postup na Euro měla dlouhou dobu jistý. Stále však měla o co hrát, jelikož případným vítězstvím by se dostala před Rakousko na první místo v tabulce. Lukaku zároveň bojoval o post krále střelců celé kvalifikace.

Hvězdný kanonýr s ničím neotálel a už v 17. minutě ke svému cíli poprvé nakročil, když do branky usměrnil centr Jérémyho Dokua. O chvíli později se nebezpečným přímým kopem ze strany prezentoval Leandro Trossard, míč ale skončil těsně vedle zadní tyče. Návrat hostů do utkání výrazně zkomplikoval záložník Israfilov, který po tvrdém skluzu na kotník Lukaka viděl druhou žlutou kartu. Početní výhodu domácí bleskově využili, sklepnutí hlavou od Timothyho Castagneho napálil za záda Shahurina Mahammadaliyeva znovu útočník římského AS. Ten navíc po půlhodině hry zkompletoval hattrick, jelikož hlavičkou k pravé tyči nedal brankáři šanci. Lukaku stále nebyl spokojen a ve 37. minutě udeřil znovu, když svým ziskem míče i celou gólovou akci na polovině soupeře založil.

Domácí tempo nesnížili ani po přestávce. Pár vteřin stačilo, aby se ve slibné situaci ocitl Johan Bakayoko, který tvrdou ranou z hranice vápna prověřil Mahammadaliyeva. To byla ale na dlouhou dobu poslední velká šance Rudých ďáblů. Ti sice drželi míč na kopačkách, fotbalisté Ázerbájdžánu ale utvořili na vápně místy až šestičlenný obranný blok, který se Belgičanům velmi těžko překonával. Největší šanci si připsal v 65. minutě aktivní Doku, když střelu na přední tyč z velkého úhlu příliš zvedl. Hostující obrana už však do konce zápasu pracovala takřka bezchybně, přesto přišla v 90. minutě ještě pátý gól domácích. Po individuální akci Dokua doklepl míč do prázdné branky Trossard.

Belgičané tak doma potvrdili roli favorita a zakončili kvalifikaci na Euro vítězně. Zároveň také protáhli sérii neporazitelnosti na 11 utkání.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Barták

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele