Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 5. kolo
09.09.2023 15:00 CET
0 : 1
(0:1)
Stadión:
Dalga Arena, Baku

Reportáž

Yannick Carrasco a Johan Bakayoko (© AFP)

Belgické obrození pod mladým koučem pokračuje. V Baku rozhodla šťastná teč Carrasca

Favorizovaná Belgie zvládla duel kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy na hřišti Ázerbájdžánu a po výhře 1:0 se bodově dotáhla na dosud vedoucí Rakušany. Ačkoliv se hostující tým od angažování Domenica Tedesca výrazně omladil, v tomto duelu se mohl spolehnout na jednu ze svých stálic. Ofenzivní ticho totiž prolomil ve 38. minutě svou 11. reprezentační trefou Yannick Carrasco, který s velkou dávkou štěstí tečoval do sítě projektil Johana Bakayoka.

Celek z Beneluxu tak pod taktovkou teprve 37letého kouče stále nepoznal přemožitele.

Belgičané po brzkém konci na posledním světovém šampionátu vyměnili trenéra a kýžený efekt se dostavil prakticky ihned. Red Devils pod vedením Tedesca třikrát vyhráli a jen jednou remizovali, přičemž bylo nepravděpodobné, že se premiérová porážka bývalého kouče Lipska zrodí právě v ázerbájdžánském Baku. Domácí fotbalisté totiž ve skupině F plnili nešťastnou roli sparingpartnera a po třech zápasech byli se skóre 2:10 a jedním bodem na chvostu tabulky.

Po úvodních klidných chvílích se v šesté minutě ve vápně skvěle zorientoval Romelu Lukaku, po jehož průnikové přihrávce Leandro Trossard orazítkoval tyč. O pouhé dvě minuty později měl naprosto exkluzivní příležitost skórovat tým ze Zakavkazska, když pokus Alekseye Isayeva vyrazil brankář před sebe a osamocený Emin Mahmudov před odkrytou sítí trefil z dorážky skluzujícího obránce. Brankář Wolfsburgu byl znovu v pohotovosti ve 38. minutě po nebezpečné hlavičce Renata Dadashova. Aktuálně pátý tým žebříčku FIFA si ale do poločasu přece jen našel cestu ke gólu. O ten se postaral matador belgického týmu Carrasco, který jemnou tečí usměrnil střelu Bakayoka za záda bezmocného gólmana domácího celku.

Změna stran na obrazu hry z první půle příliš nezměnila. Svěřenci italského kouče Giovanniho De Biasiho pružně reagovali na herní kombinace Rudých ďáblů a dávali jim jen minimum možností k odskočení o větší počet branek. Nadějnou příležitost ke skórování měl v 60. minutě Trossard, jeho tvrdou ránu ale zneškodnil pozorný Shahrudin Mahammadaliyev. Zajímavý moment přišel o šest minut později, kdy kouč Tedesco vystřídal Lukaka, v současnosti jednoho ze tří nejlepších střelců celé kvalifikace. Reprezentanti Země ohně hnaní domácím publikem chtěli koncovku utkání zdramatizovat, kýženého úspěchu se ale nedočkali.

Belgie tak i s problémy domácího outsidera porazila a zajistila si další tři body do tabulky. V následujícím zápase hraném 12. září změří síly s Estonskem, Ázerbájdžán ve stejný den sehraje přátelské utkání s Jordánskem.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele