Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 6. kolo
10.09.2023 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Myrto Uzuni v duelu s Polskem (© AFP)

Český národní tým dočasně přišel o první místo ve skupině. Albánie si doma vyšlápla na Polsko

Hráči Albánie zvládli stěžejní utkání kvalifikace na Euro ve skupině E, když porazili na domácí horké půdě Polsko 2:0. Rozhodující trefou se blýskl Jasir Asani, který skvěle vypálil z velké vzdálenosti. Tým z Balkánu se tak dostal ve velmi vyrovnané tabulce do čela s dvoubodovým náskokem na českou reprezentaci, která ale má jeden zápas k dobru. Favorit skupiny spadl až na čtvrté místo, avšak stále pouze s dvoubodovou ztrátou na příčky zajišťující postup do hlavní fáze.

Pořádně zamíchaná byla "česká" skupina, ve které se vrátilo do hry o první příčku i Polsko. To si totiž poradilo v minulém utkání s Faerskými ostrovy, které porazilo doma 2:0. I Albánie vybojovala velmi důležitý výsledek v Uherském Hradišti, kde remizovala s českou reprezentací 1:1. O přímý postup tak bojovaly hned tři národní týmy, přičemž vítěz tohoto střetnutí se mohl dočasně vyšvihnout do čela.

Úvod utkání byl poznamenán řáděním domácích diváků. Ti nejdříve nesportovně vypískali polskou hymnu, následně ihned po úvodním hvizdu zaházeli hřiště dýmovnicemi. Nebylo jim to ale nic platné, po restartu byl o trochu lepším týmem na hřišti výběr Polska. Ten se také dočkal prvního ohrožení soupeřovy brány, střele Piotra Zieliňského ale chyběla potřebná razance. To sice neplatilo ve 21. minutě pro Jakuba Kiwiora, ke kterému se ve vápně se štěstím odrazil míč. Ten ač překonal domácího brankáře, jeho zásah musel být kvůli těsnému ofsajdu odvolán. Pak se ale přihlásil o slovo parádní dělovkou domácí Asani, který pálil daleko od levého rohu vápna neomylně ke vzdálenější tyči.

Po změně stran působili domácí hráči uspokojeni jednogólovým vedením a umožnili Polákům nerušeně kombinovat kolem poloviny hřiště. Zároveň ale nepřipouštěli závažnější nebezpečí pro gólmana Thomase Strakoshu. Nakonec se tak po téměř první návštěvě útočné poloviny ve druhém dějství dočkali Albánci navýšení vedení. Mirlind Daku si ani ne po minutě na hřišti dobře zpracoval míč na hranici brankoviště a z ostrého úhlu zavěsil míč pod břevno. Ve zbytku utkání si už hráči balkánského týmu pohlídali bezproblémové vítězství.

Albánie tak navázala na dobrý výkon z České republiky a proti Polsku doma získala klíčové tři body. V tabulce tedy poskočila na první příčku, kde se bude chtít udržet i po příští reprezentační pauze, která je v plánu v říjnu.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele