Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina E, 10. kolo
20.11.2023 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavy albánských reprezentantů (© AFP)

Odevzdaný výkon na závěr skvělé kvalifikace, Albánie darovala Faerským ostrovům bod útěchy

Albánie v posledním kvalifikačním kole o postup na mistrovství Evropy pouze remizovala s Faerskými ostrovy 0:0 a těsně udržela první příčku ve skupině E. Pro své fanoušky si tak připravila jediné překvapivé zaváhání na samotný závěr reprezentační sezony. Fotbalový trpaslík ze severu starého kontinentu vybojoval celkově druhý bod a opět výrazně zaostal před branami Eura.

Angažování někdejší hvězdy Arsenalu či Barcelony Sylvinha na lavičku Albánie se ukázalo být mistrovským tahem. Po necelém roce ve funkci si totiž Brazilec podmanil horkokrevné příznivce a atraktivním stylem hry dovedl Orly k historicky druhému postupu na evropský šampionát. Nebylo tajemstvím, že v Tiraně se chystaly velké oslavy, jimž dle papírových předpokladů měly jen přihlížet Faerské ostrovy, které od března čekaly na bodový zisk a pětkrát v řadě prohrály bez vstřelené branky.

Klid na duších albánských fotbalistů se možná až příliš projevoval i na předváděném výkonu. Nenáročný start proti jasnému outsiderovi totiž ochudil přihlížející fanoušky v Tiraně o gólové příležitosti.

Převaha na míči proti kompaktní defenzivě Faeřanů vyústila v první střelu domácích až ve 36. minutě, kdy se individuálním průnikem blýskl Nedim Bajrami. Rána z hranice vápna ale k zadní tyči nezapadla zásluhou pohotového Bárdura á Reynatröda, jenž šel na hřiště jen pár minut předtím vinou spoluhráčova zranění. Gólman Vikinguru měl i po zbytek půle co na práci, nálety "Orlů" však ustál.

Živější vstup do druhého dějství podpořili vášniví fanoušci v Albánii, ačkoliv nějakou dobu přihlíželi sympatické aktivitě ostrovního týmu. Po hodině hry však domácí provedli dvojité střídání, díky němuž se na hřiště dostal sparťan Qazim Laci. Ten si roli dirigenta ve středu pole užíval a míč byl znovu v moci červenočerných.

Rychlá narážečka v 67. minutě otevřela prostor uvnitř vápna pro Jasira Asaniho, do jeho střely se ale stihl vložit jeden z obránců. Utkání bylo dohrávané ve střídmém tempu, což umožnilo Faeřanům dosáhnout na další bod do tabulky.

Albánie tak úspěšnou kvalifikaci zakončila nečekanou domácí remízou. Nic to ovšem nezměnilo na výsledném umístění na první příčce a s ním spojeném nasazení do druhého koše při losování základních skupin Eura.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele