Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina A - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Maďaři slaví jednu z branek (© AFP)

Efektivní Maďarsko uspělo v Bulharsku a s Islandem se popere o EURO 2020

Od roku 1971 se oba týmy střetly jen ve třech zápasech, přičemž Maďarsko ani v jednom z těchto případů nevyhrálo. Na čtvrtý pokus každopádně vítězství slavilo, a nutno říci, že zcela zaslouženě. Bulharsku dohromady nasázelo tři branky, přičemž tu jedinou obdrželo až v samotném závěru, to když jeho protivník pouze mírnil konečné následky porážky.

Když se Bulhaři naposledy účastnili závěrečného turnaje, ať už evropského nebo světového, psal se rok 2004, respektive 1998. Čekání na kvalifikování se se tak minimálně o nějaký ten rok opět protáhne. Hosté totiž nakonec potvrdili roli opravdu mírného favorita, v Sofii působili bezpochyby efektivnějším dojmem a radovali se z postupu do finální fáze play-off.

V ní Maďarsko narazí na Island, který v souběžně hraném klání skolil v Reykjavíku rovněž mužstvo z Balkánského poloostrova, a to Rumunsko. Svěřenci italského kouče Marca Rossiho budou moci v listopadu využít domácí prostředí. A pokud by zhruba za měsíc náhodou mohla být přítomna většina fanoušků na tribunách, získali by vůči seveřanům vážně velkou výhodu.

Magyarok, kteří nemohli využít služeb Dominika Szoboszlaie, jenž se v Salcburku, jehož dres obléká, dostal do karantény kvůli onemocnění COVID-19, vstoupili do utkání velmi dobře. Už v 17. minutě se ujali vedení, to když Kalmár poslal centr z rohového čtvrtkruhu do šestnáctky, tam Ád. Szalai prodloužil míč na Orbana, a od něho balón doputoval do brány.

Bulharsko se snažilo na nepříznivý stav zareagovat třeba o dvě minuty později, jenomže Nedelevův pokus polapil připravený gólman Gulácsi. Ve 37. minutě Bulharsko bylo vyrovnání přece jenom o něco blíže, Nedjalkov přetáhl svůj pas až na zadní tyčku, kam si naběhl znovu aktivní Nedelev, nicméně z blízkosti trefil trestuhodně pouze Gulácsiho.

V závěru prvního poločasu mužstvo trenéra Georgiho Dermendžieva zahrozilo vůbec nejvíce. Cicinho z pravé strany adresoval přihrávku do brankového území, kam si naběhl spoluhráč Kraev, který se snažil zakončit efektivně svou patičkou, Gulácsi ovšem reflexivně zasáhl svou nohou. Ve 47. minutě Bulhary neproměňování šancí hodně mrzelo. A inkasovali podruhé.

Kalmár se rozhodl rozehrát přímý volný kop střelou na branku, a protože se štěstím propálil připravenou zeď tím způsobem, že se meruna odrazila od bránícího Karabeljova, nestačil se brankář Iliev nakonec včas přesunout ke své tyčce. V 57. minutě chtěl Kraev alespoň snížit, svou dělovku v rámci standardky však nasměroval pouze nad břevno brány Gulácsiho.

V 75. minutě bylo o vítězi tohoto duelu prakticky rozhodnuto. Střídající Hangya zleva našel hlavičku Nikolice, který nikým nehlídaný bez obtíží překonal Ilieva. Až minutu před závěrečným hvizdem sudího Marciniaka se domácí dočkali své gólové odměny, po parádní dlouhé přihrávce za obranu od Isy nezaváhal sám před Gulácsim v koncovce Jomov.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele