play off - semifinále
27.06.2017 21:00 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Španělé hattrickem Saúla vyřadili oslabenou Itálii

Španělsko sice v první půli ještě hledalo recept na italskou obranu, ale po změně stran jeho sny rozdrtilo třemi góly. Svěřencům trenéra Celadese pomohl hattrick Saúla Ñígueze a také rychlé vyloučení Gagliardiniho.

V devět hodin večer jsme se mohli stát nepřímými účastníky také druhého semifinálového duelu a také tento duel sliboval hodně zajímavou podívanou. Ofenzivně laděné Španělsko postavilo do základu osvědčené hráče jako Kepa, Bellerín, Meré, Vallejo, Ceballos, Saúl, Deulofeu nebo Sandro Ramírez. Velká pozornost byla upřena také na mladou hvězdu Realu Madrid, Asensia.

Ani Italové ale nechtěli jen bránit a rovněž oni mají v kádru několik ofenzivních talentů. O své místo na slunci se prali Petagna, Bernardeschi, Chiesa či Pellegrini, do základu se vešli rovněž obránci Calabria, Caldara, Rugani a Barecca. Právě velká obranná práce a taktizování, to bylo emblémem prvních minut. Oba týmy se především seznamovaly a o žádném strhujícím tempu nemohla být řeč.

Benassiho centr skončil nakonec těsně vedle, akce Bellerína s Asensiem neměla dlouhého trvání. Prvních pár minut bylo jasně vidět, že oba soupeři dobře ví o silných stránkách toho druhého a dávají si na ně velmi dobrý pozor. Italský brankář Gianluigi Donnarumma měl hodně práce v desáté minutě, kdy kapitán Deulofeu parádně točil rohový kop přímo do brány.

Když už to vypadalo, že si Chiesa po výtečném pasu Benassiho doběhne až pro zakončení, na poslední chvíli jej zastavil dobrý zákrok Bellerína. O pár minut později málem udeřili Italové, když Petagna krásně sklepl balon na Pellegriniho, jenž ale z úhlu narazil na skvělého brankáře Kepu! Obdobně dopadl také souboj mezi Kepou a hlavičkujícím obráncem Caldarou.

Pár minut před koncem první půle se pokoušel o zajímavý průnik Federico Bernardeschi, jehož úmysl ale těsně u vápna skvěle přečetl záložník Llorente. Nepovedla se ani střela Petagny, který pálil jen do rukavic brankáře Kepy. Jinak ale první poločas mnoho šancí nenabídl a především celkové tempo bylo pro diváky velkým zklamáním.

Do druhé půle se vydaly stejné jedenáctky. První minuty ukázaly, že především Španělé chtějí hrát mnohem lépe, aktivněji, přesněji. Uzamkli totiž svého soupeře před jeho pokutovým územím a kombinovali. Osm minut po příchodu hráčů se jim trpělivost a zvýšená aktivita vyplatily.

Dani Ceballos udržel balon, proskotačil s ním k vápnu Italů a krásně nahrál do ulice nabíhajícímu Saúlovi. Mladý hráč z Atlétika Madrid si míč bravurně zpracoval a s malou tečí prostřelil brankáře Donnarummu! Italové tak museli dotahovat a naopak Španělé hráli s větším klidem.

Hodně velké potíže si Italové způsobili sami, protože o pár minut později dostal Roberto Gagliardini "housle" a následně fauloval na půli hřišti. Problém spočíval v tom, že jednu kartu už měl a po dalším dost nešikovném zákroku záložník Interu Milán dnes dohrál! Přesto se Italové nevzdali.

Azzurrini rychle rozehráli volný přímý kop a Jonny stíhal Bernardeschiho. Talent z Florencie využil faktu, že před ním obránci couvali, a s pomocí Vallejovy teče propálil brankáře Kepu - 1:1.

Stačila ale chvíle nepozornosti a Španělé udeřili. Smrtící kombinace rozjelo duo Deulofeu - Ceballos a k balonu se dostal opět Saúl Ñíguez. Brankář Gianluigi Donnarumma reagoval až příliš pozdě a krásnou ránu z pětatřiceti metrů pustil!

Pověstná italská defenzíva začala padat pod nátlakem hravých Španělů, v jejichž barvách se skvěl zejména Dani Ceballos spolu se Saúlem Ñíguezem. A právě tvořivý záložník Atlétika byl na konci další gólové šance. Po přihrávce Asensia a jeho průniku do vápna si do okolí penalty naběhl také Saúl a prostřelil bezmocného Donnarummu - 3:1. Ačkoli se ke konci Španělé dopustili několika chyb v rozehrávce, výhru si už pohlídali.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (405)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele