35. kolo
13.05.2023 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Achraf Hakimi (© AFP)

PSG po týdnu opět řešilo sestupovou hádanku, při Messiho návratu dvakrát slavil Mbappé

Fotbalisté PSG porazili ve 35. kole Ligue 1 AC Ajaccio jednoznačně 5:0, a stvrdili tak jeho sestup do nižší soutěže. Na zisku tří bodů měl tradičně podíl Kylian Mbappé, jenž se po změně stran dvakrát prosadil a osamostatnil se na čele tabulky střelců francouzské nejvyšší soutěže. Svým výkonem tak zastínil návrat Lionela Messiho, kterému vypršel klubový trest.

Nepřejícníci Pařížanů v minulém kole marně vyhlíželi jejich ztrátu na půdě Troyes. Ta by totiž ještě zamotala situaci na čele tabulky, Mbappé ovšem i bez hvězdných útočných spoluhráčů přispěl gólem k cenné výhře. Zároveň tím prakticky zpečetil soupeřův sestup a podobný osud mohl potkat i Ajaccio, které na bezpečné příčky ztrácelo propastných 11 bodů.

Akcím vedoucího celku tabulky dlouho absolutně scházela přímočarost. Změnu přinesla až 22. minuta, kdy průniková přihrávka doputovala ke kopačkám Fabiána Ruize, jenž vnějším nártem poslal balon do sítě. Úvodní trefa ještě zpomalila už tak vlažné tempo pařížských hvězd, přesto se fanoušci radovali do přestávky ještě z jedné branky. Nedůraznou ránu Mbappého vyrazil brankář jen před nohy Achrafa Hakimiho, který neměl problém navýšit vedení.

Navrátilec do sestavy Messi zůstával za očekáváním i po změně stran, naopak Mbappého druhá půle bavila o poznání více. Svého 25. ligového gólu v tomto ročníku se dočkal už ve 47. minutě, kdy po zmatku ve vápně procedil míč za záda Francoise-Josepha Sollacara. Výrazně pohlednější byl pak Francouzův zásah, který diváci viděli o sedm minut později. Dlouhý nákop Sergia Ramose odvrátil jeden z obránců jen nad sebe a Mbappé z hranice pokutového území napřáhl k nechytatelnému voleji k levé tyči. Zmar hostů, jimž se do hlav dostala blížící se definitiva sestupu, ještě přiživila 73. minuta, v níž přihrávku Marquinhose srazil za záda Sollacara zkušený obránce Mohamed Youssouf. Zbylý průběh utkání ještě nabídl potyčku, která skončila vyloučením na obou stranách. Pařížský Hakimi viděl druhou červenou kartu v rozmezí dvou týdnů.

PSG tak nenavázalo na tristní domácí bilanci z posledních týdnů a outsidera porazilo. V příštím kole se 21. května představí v Auxerre, Ajaccio tentýž den přivítá Rennes.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele