Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkolo playoff - odvety
22.02.2024 18:45 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:1, 1:1)
Stadión:
 

Reportáž

Oslavující Steven Berghuis (© AFP)

Ajax prodlouženou severskou cestu zvládl, opřít se mohl o brankovou konstrukci

Ajax zvítězil v odvetném utkání šestnáctifinále Konferenční ligy na hřišti Bodö/Glimt 2:1 po prodloužení, a zajistil si tak postup do dalšího vyřazovacího kola. Žlutá horda chtěla ukázat, že výpadek ze závěru prvního duelu byl krátkodobý, a na tým z Amsterdamu se vrhla s velkým odhodláním. Byl to ovšem hostující Steven Berghuis, kdo se ve 34. minutě zvládl prosadit nejdříve. Nizozemcům navíc pomohlo i břevno, které domácí při velkém tlaku dvakrát nastřelili. V závěru Norové sice vyrovnali, ale v prodloužení to byli de Godenzonen, kdo se nakonec radoval.

Ajax se v období mezi začátkem listopadu a koncem ledna zmátořil z tragického vstupu do sezony a hasil problémy, kde mohl. Od února však jeho forma opět poklesla, což mělo za následek i úvodní domácí remízu s Bodö. Za tu ovšem musel být celek z Amsterdamu rád, jelikož doháněl dvoubrankové manko po zásazích Alberta Grönbaeka až v závěru nastavení.

Domácí vstoupili do zápasu aktivně a už v šesté minutě zahrozil z hranice pokutového území Hakon Evjen, jehož přízemní pokus vytáhl konečky prstů mimo tři tyče až Diant Ramaj. Další důležitý zákrok si brankář Ajaxu připsal po čtvrthodině hry, kdy se k nebezpečné hlavičce protlačil Ulrik Saltnes.

Z prvního gólu se však paradoxně radovali hosté, když se na konci rychlé akce ze 34. minuty ocitl Berghuis, jenž po přesné přihrávce Briana Brobbeyho skóroval z oblasti penaltového puntíku. Norové chtěli rychle odpovědět a ještě do přestávky si vytvořili několik slibných šancí, veškeré jejich snahy ale zhatil výborně chytající Ramaj.

Návrat na hrací plochu však Nizozemcům rychle zhořkl, neboť si za nešikovný zákrok v roli posledního obránce vysloužil červenou kartu Josip Šutalo. Bodö chtělo početní výhodu ihned využít, střelu Grönbaeka ovšem na brankové čáře zastavil jeden ze soupeřů. Domácí fotbalisté byli blízko gólu také o několik okamžiků později, pokusy Patricka Berga a Jense Pettera Haugeho ale zastavila horní tyč.

Po hodině hry se počet hráčů na trávníku srovnal, jelikož byl po dvou zbytečných žlutých kartách vyloučen Grönbaek. Přesto se Žlutá horda dočkala vyrovnání v 83. minutě. Zpoza šestnáctky napřáhl Berg, jehož skákavá střela se i s pomocí levé tyče odrazila za záda Ramaje.

Následovat tak muselo prodloužení. V něm mohl rozhodnout Nino Žugelj, jenž obešel gólmana Ajaxu a ocitl se před odkrytou brankou, unáhleným pokusem však poslal míč jen vedle levé tyče. Na druhé straně hřiště se ve velké příležitosti ocitl Chuba Akpom, jeho ránu ale zneškodnil Kjetil Haug. Po dobrém zákroku si však norský brankář vybral slabší moment, neboť v neideálním postavení nedosáhl na střelu Kennetha Taylora mířící ke vzdálenější tyči.

Fotbalisté Ajaxu se tak dokázali poprat s nehostinnými severskými podmínkami a dotáhli dvojutkání s Bodö do úspěšného konce. Los další fáze soutěže proběhne 23. února.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (8)

Přidat komentář
Elmas

1:3

Reagovat
KubaM

2:1

Reagovat
Bastaron

3:2

Reagovat
Kiss Me Polka!

rozhodci retard, jak to jako nepiskl jako penaltu? to si jako vymyslel faul na golmana nebo o co slo..

Reagovat
mickey mouse

Rozhodčí úplně šílený. Dost okatá tlačenka Ajaxu

Reagovat
Kiss Me Polka!

jak dal bodo výhodu a potom čekal několik sekund, aby se dostali do slušného brejku a najednou to písknul byl snad už doslova trolling

Reagovat
mickey mouse

Strašná nechutnost, doufám že si už tento sudí v Evropě nezapíská, to byla tragédie. Dost ovlivněný zápas jeho chybama

Reagovat
Kiss Me Polka!

dobro prohralo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele