Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina C, 5. kolo
30.11.2023 16:30 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Konferenční liga (© AFP)

Záhřeb se po minelách gambijského cestovatele vrátil do hry. Astanu srazil host z Bayernu

Dinamo Záhřeb zvítězilo v pátém kole skupiny C Konferenční ligy na půdě Astany 2:0. S hosty to přitom nevypadalo dobře, neboť již v úvodní čtvrthodině museli čelit pokutovému kopu, který ale neproměnil Dembo Darboe. Gambijský forvard, jenž do kazašského celku zamířil na půlroční hostování ze Spojených arabských emirátů, stihl navíc v průběhu duelu zahodit několik dalších nadějných příležitostí. Po změně stran ukončil třízápasové gólové sucho záhřebského týmu kmenový hráč Bayernu Mnichov Gabriel Vidovič a po třech porážkách v řadě pomohl vrátit chorvatský celek do souboje o druhou postupovou příčku.

Hráči Astany ztratili v posledních týdnech zápasový rytmus, jelikož kazašská nejvyšší soutěž skončila na konci října. Modrožlutí se v tamní Premier League umístili na druhé příčce a o stejné umístění usilovali také ve skupinové fázi Konferenční ligy. K tomu potřebovali bodovat s Dinamem, které na chladný východ rozhodně necestovalo v ideální náladě. Jednoznačně nejúspěšnější chorvatský celek totiž zpovzdálí sledoval suverénní tažení rivala ze Splitu, v pohárech navíc dvakrát proti Plzni neuhrál ani remízu.

Po úvodní pasáži, ve které se míč držel pouze na kopačkách hostujících fotbalistů, se na konci rychlého protiútoku Astany po tvrdém zákroku Josipa Mišiče skácel ve vápně Elkhan Astanov a rozhodčí s odpískáním jasné penalty nezaváhal. Jinak tomu ovšem bylo u exekutora Darboeho, jehož nevýraznou ránu k levé tyči vytěsnil gólman. Gambijský forvard mohl prohřešek o několik minut později odčinit, hlavičku z krkolomné pozice v šestnáctce však mezi tři tyče opět nevměstnal. Darboe potřetí zahrozil krátce před pauzou, když se zbavil obránců a vyslal dělovku vedle pravé tyče.

Chvíli po návratu z kabin se předvedla zapůjčená mladá naděje německého Bayernu Vidovič, jenž si našel odražený balon ve vápně a nekompromisní přízemní ranou poslal Dinamo do vedení. Chorvatský mladík trápil domácí defenzivu i nadále, po dobré kombinaci však vyprodukoval pouze střelu vysoko nad břevno. Kazašskému celku navíc v 73. minutě znepříjemnil situaci Dušan Jovančič, jenž se nechal druhou žlutou kartou vyloučit. O chvíli později si premiérový zásah na evropské scéně připsal Takuro Kaneko, který se prosadil nechytatelným volejem do pravé šibenice.

Vyrovnaný boj o druhé místo bude pokračovat i v závěrečném kole, protože Dinamo vítězstvím odskočilo Astaně jen o dva body. Kazašský celek se na závěr skupiny představí 14. prosince v Plzni, klub ze Záhřebu přivítá Ballkani.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele