Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina C, 6. kolo
14.12.2023 21:00 CET
3 : 0
(0:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Porážka v Záhřebu ukončila evropskou pouť Ballkani. Plzeň v jarní fázi doplní Dinamo

Hráči záhřebského Dinama zvítězili v závěrečném šestém kole Evropské konferenční ligy nad Ballkani 3:0. Chorvatský celek dokázal svou herní převahu přetavit ve tři přesné zásahy až ve druhé půli, když gól obránce Dina Periče podpořil dvěma trefami útočník Bruno Petković. Domácí tak triumfem stvrdili postup do jarní fáze soutěže, naopak tým z Kosova stejně jako kazašská Astana ze skupiny C nepostoupil.

Suverén čtyřčlenného pelotonu z Plzně byl daleko odskočený svým třem soupeřům, ti všichni však ještě stále měli šanci bojovat o výslednou druhou příčku. Nejlépe nakročeno k ní mělo Dinamo, které se v posledních týdnech probudilo a začalo vítězit, což šlo ruku v ruce s návratem klíčového muže ofenzivy Petkoviće. Ten se objevil v základní sestavě i proti Ballkani, které v prvním vzájemném střetnutí senzačně získalo všechny body.

Právě Petković řádně vyděsil hostujícího golmana ve 13. minutě, pěkně kopnutý přímý kop však díky zdařenému výskoku dokázala těsně zastavit kosovská zeď, která zblokovala i následnou dorážku téhož střelce. Většina prvního poločasu se nesla právě v tomto duchu, tedy k vidění byly především neúspěšné snahy úřadujícího chorvatského šampiona o ohrožení branky Eney Koliciho.

Po půlhodině hry vyřadilo zranění nohy Balkáncům tříbrankového střelce letošního ročníku Evropské konferenční ligy Nazmiho Gripshiho, a bylo tak pravděpodobné, že na první přesnou střelu hostujícího týmu budou diváci na Stadionu Maksimir čekat dlouho. První střela na branku přišla těsně před změnou stran, razantní pokus Gabriela Vidoviče mířil pouze doprostřed branky.

Po změně stran se vytáhl domácí gólman Daniel Zagorac, rychlým výběhem z branky sebral balon zpod nohou dobíhajících útočníků. Přesné střelecké pokusy byly i po hodině hry výhradní devizou modrých, ani talentovaný junior Mauro Perković ale z těsné blízkosti neskóroval, jelikož Kolici vytáhl famózní zákrok. Skóre zápasu otevřel 21 minut před koncem základní hrací doby hlavičkou do levé části brány Perić, za přesně rozehraný rohový kop musel děkovat Josipu Mišićovi.

Inkasovaný gól definitivně zlomil kosovský odpor, což o tři minuty později využil ke druhé brance zápasu nekompromisní dorážkou z těsné blízkosti Petković, snajpr se zkušenostmi z italské Serie A. Za pouhé čtyři minuty se tento muž zapsal do tabulky střelců znovu, když proměnil penaltu po faulu Lumbardha Dellovy.

Dinamu se tak povedla odplata za říjnové selhání a udrželo výslednou druhou příčku. Svého dalšího soupeře, který vzejde z třetích týmů skupin Evropské ligy, se dozví 18. prosince.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele