Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina C, 1. kolo
21.09.2023 21:00 CET
5 : 1
(1:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Večer v Záhřebu se nesl ve znamení jistot. Rozjetý Petkovič pokořil nevýraznou Astanu

Dinamo Záhřeb zvítězilo v úvodním zápase skupiny C Konferenční ligy nad Astanou 5:1. Domácí nastoupili v roli velkého favorita a pokořit silný kazašský blok se jim poprvé podařilo v závěru první půle, kdy se z pokutového kopu prosadil v posledních týdnech nesmírně produktivní Bruno Petković. Chorvatský reprezentant se z bílého puntíku nemýlil ani po změně stran, kdy pojistil výhru svého týmu. Astana tak i v pátém vzájemném střetnutí se Záhřebem prohrála, ale alespoň poprvé v historii proti tomuto soupeři skórovala.

Dinamo dostalo možnost pomstít se českému fotbalu za vyřazení z Ligy mistrů v podání Sparty, když mu los určil za jednoho ze soupeřů Plzeň, prvním sokem v rámci skupiny mu však byla Astana. Ta si musela dát pozor zejména na v obrovské formě hrajícího Petkoviće, jenž v součtu se zápasy za národní tým zapsal v posledních osmi soutěžních duelech šest gólů a stejný počet asistencí. Při snaze o jeho zastavení měl hrát důležitou roli Chorvat Josip Čondrić, brankářská jednička hostů.

Hráči Záhřebu plnili roli favorita a od samého začátku se snažili prosadit. Kazašský celek ovšem vytvořil před svým gólmanem pevný obranný blok, přes který se Chorvati jen těžko dostávali. Hosté se tak spoléhali jen na protiútoky. Jeden takový předvedl Dembo Darboe, ale jeho pokus skončil v brankářově moci. Stejnou příležitost měl i Marin Tomasov, toho sice Ivan Nevistić nevychytal, nicméně 36letý střelec zamířil těsně vedle tyče.

Velká šance Záhřebu přišla až ke konci poločasu, kdy míč na penaltě získal Gabriel Vidovič a okamžitě tvrdě vypálil. Čondrić však předvedl pohotový zákrok. Krutá rána pro Kazachy přišla následně. Sudí totiž nařídil penaltu pro domácí, ke které se postavil Petković a razantní střelou poslal v závěru svůj tým do vedení.

Kazaši mohli odpovědět ihned ve druhé půli, kdy do vápna vletěl Tomasov, nicméně opět ztroskotal na Nevistićovi. Reakce přišla na opačné polovině hřiště, kde Dinamo získalo druhou penaltu v utkání. K jejímu rozehrání se opět postavil Petković a s přehledem proměnil ranou do pravé šibenice.

Poslední naděje Astany utnul Marko Bulat perfektně zahraným přímým kopem. Čestný úspěch za Kazachy zaznamenal alespoň Kamo Hovhannisjan, jehož si obrana pořádně nepohlídala a Arménec se prosadil z úhlu. Poslední slovo si přesto vzali domácí zásluhou Antonia Marina, který si naběhl na centrovaný míč a hlavou jej usměrnil mezi tři tyče. V úplném závěru na konečných 5:1 zvýšil Tibor Halilović pumelicí zpoza vápna.

Repríza letního boje v rámci druhého předkola Ligy mistrů tak opět skončila vítězstvím Záhřebu. Ten se v příštím kole 5. října představí na půdě kosovského Ballkani, Astana tentýž den přivítá Plzeň.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele