Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina D, 5. kolo
30.11.2023 18:45 CET
0 : 5
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů Clubu Bruggy (© AFP)

Bruggy potvrdily dominanci ve skupině a turecký Besiktas deklasovaly vysoko 5:0

Turecký Besiktas patřil před zahájením skupiny D Konferenční ligy mezi největší adepty na přímý postup do osmifinále, jenže v evropské konkurenci tentokráte neobstál a nyní si na domácí půdě v Istanbulu vypil kalich hořkosti až do dna. V duelu s belgickým konkurentem zaostával ve všech ohledech, po hodně nepovedeném začátku celkově inkasoval pětkrát a tuto ostudnou porážku si bude pamatovat hodně dlouho.

Svěřenci trenéra Rıziho Çalımbaye tedy získali v dosavadních pěti duelech jediný bod hned za úvodní remízu právě s belgickým suverénem, v tuto chvíli jsou beznadějně poslední a do jarní fáze se rozhodně nepodívají. Svou letošní pouť zakončí za čtrnáct dní na půdě švýcarského Lugana, a jestli chtějí poskočit alespoň na konečné třetí místo ve skupině, tak musí zvítězit minimálně o dva góly.

Naopak výběr vedený norským koučem Ronnym Deilou zaznamenal svou čtvrtou výhru v řadě, se třinácti body si upevnil vedení a k přímému postupu do osmifinále mu stačí udělat poslední krok - v závěrečném střetnutí přivítá norské Bodø/Glimt a vzhledem k úvodnímu vítězství 1:0 si může dovolit i prohrát, ale pouze o jednu trefu. Hosté zahájili tento zápas naprosto fantasticky a během úvodní čtvrthodiny vedli o dvě branky.

Neuběhly ani čtyři minuty a gólový účet tohoto utkání otevřel devětadvacetiletý dánský záložník Casper Nielsen, jenž si udělal prostor ke střele ve středu hrací plochy a jeho skákavý projektil z necelých třiceti metrů zapadl přesně do pravého spodního růžku domácí branky. Za dalších deset minut se prosadil teprve dvaadvacetiletý brazilský forvard Igor Thiago, neboť si seběhl před hranici brankového území na perfektní nahrávku Vetlesena a zcela osamocen usměrnil balón k pravé tyči do protipohybu gólmana Destanoğlua.

Stejný hráč se mohl podruhé prosadit zhruba deset minut před přestávkou, nicméně trefil jen nohu přesouvajícího se strážce tureckého vyzyvatele. Igor Thiago však měl přesnou mušku ani ne po šedesáti sekundách druhého dějství, jelikož se po přízemní kombinaci na jeden dotek zjevil na pravé straně šestnáctky a svůj křižný přízemní pokus usměrnil ke vzdálenější konstrukci - 0:3.

Favorit z Beneluxu nepolevoval ani v následujícím průběhu a svůj čtvrtý zásah přidal v 50. minutě - tentokráte skóroval nigerijský talent Raphael Onyedika, který si po zpětné pobídce střídajícího Skóraśe posunul balón až do středu pokutového území a pak nekompromisně zavěsil k pravé tyči kolem bezmocného Destanoğlua. Zhruba v polovině závěrečné části stvrdil kolaps Besiktase další dánský krajánek v dresu belgického týmu Andreas Skov Olsen pohotovou střelou z osmi metrů do poloprázdné branky.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele