Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

předkolo playoff - 1. zápasy
15.02.2024 21:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Bodø/Glimt (© AFP)

Bodö od zdolání Bohemians dokráčelo na práh osmifinále, Ajax vrátil do hry drtivý závěr

Bodö/Glimt ztratilo v úvodním duelu předkola playoff Konferenční ligy takřka vyhraný zápas na hřišti Ajaxu, kde nakonec pouze remizovalo 2:2. "Žlutá horda", která v předkole vyřadila pražské Bohemians, se v 64. minutě dostala do dvoubrankového vedení, přičemž oba zásahy měl na svědomí Albert Grönbaek. V závěru základní hrací doby však rozhodčí vyloučil jednoho z hostujících hráčů a z následné penalty snížil Branco van den Boomen. To ale z pohledu nizozemského favorita nebylo vše, jelikož v sedmé minutě nastavení srovnal Steven Berghuis.

Ajax sice o uplynulém víkendu prohrál, jednalo se však o ojedinělou reminiscenci tragického startu sezony, jelikož šlo o jeho první ligovou porážku od konce října. S Evropskou ligou se na podzim rozloučil skalpem AEK, který ho posunul alespoň do Konferenční ligy. Bodö si v posledních letech vydobylo v evropských pohárech slušné jméno, v jarní fázi se ale tradičně muselo potýkat s nerozehraností způsobenou formátem nejvyšší norské ligy.

Velmi nejistý začátek z obou stran se pokusil rozproudit Chuba Akpom, který se odhodlal k ráně zpoza vápna. Tvrdý pokus ovšem Kjetil Haug vyrazil na břevno. Na druhé straně mohl s přispěním štěstěny slavit Grönbaek, jenž zasekl a poté vypálil. Jeho pokus tečoval jeden z bránících hráčů do protipohybu Dianta Ramaje. Blesky se tak ujaly vedení a kontrolovaly hru. V závěru poločasu zkusil štěstí z dálky Jordan Henderson, znovu však zakročil Haug.

Domácí se nevzdali a snažili se soupeře uzavřít v jeho vlastním vápně. Po hodině hry se před bránou zjevil osamocený Akpom, místo střely však nepochopitelně zasekl a poté napálil míč do obránce. Norové tlak přežili a opět jim stačila jediná akce k tomu, aby udeřili. Rychlý protiútok zakončoval Grönbaek k pravé tyči.

Až v samém závěru se Ajax dočkal snížení poté, co Odin Björtuft fauloval ve vápně. Sudí mu udělil červenou kartu a nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Van den Boomen, který zamířil přesně k pravé tyči. Závěrečný tlak domácí fotbalisté dokázali přetavit ve vyrovnání. Chybný výběh gólmana potrestal přelobováním Berghuis.

Amsterdamští tak před svými fanoušky vybojovali alespoň remízu. Tu se pokusí přetavit v postup v mrazivém Norsku, hrát se bude 22. února.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

2:2

Reagovat
FC-RUBRIKA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele