Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

čtvrtfinále - odvety
20.04.2023 21:00 CET
1 : 2
po prodloužení
(1:0, 1:1)

Reportáž

Jean-Kevin Augustin (© AFP)

Basilej znovu šokovala a po výhře v prodloužení na půdě Nice postoupila do semifinále Konferenční ligy

Švýcarská Basilej sice jen marně vzpomíná na časy, kdy pravidelně usilovala o základní skupinu Ligy mistrů a v lize se momentálně nachází až na šestém místě, ovšem v evropských pohárech naopak válí a díky dalšímu heroickému výkonu již proklouzla mezi nejlepší čtyřku v Konferenční lize. V utkání s Nice sice dlouho prohrávala, jenže v samém závěru srovnala na 1:1 a v prodloužení rozhodl o jejím úspěchu ghanský obránce Kasim Adams Nuhu.

Basilej tedy pokračuje ve své krasojízdě a o svou premiérovou finálovou účast si to rozdá s italskou Fiorentinou. Domácí favorit přitom vstoupil do této čtvrteční odvety naprosto fantasticky a v 9. minutě vsítil vedoucí gól. Těsně před tím sice nebyla uznána branka Boudaouiho kvůli zřetelnému ofsajdu, nicméně vzápětí se po hezké přízemním kombinaci zjevil na pravé straně šestnáctky Gaëtan Laborde a po finální nahrávce Ramseyho zavěsil levačkou přímo do bližší šibenice kolem plachtícího brankáře Hitze.

Stejný hráč mohl navýšit náskok svého výběru přesně v polovině úvodního dějství, avšak jeho projektil tentokráte minul levou tyč o decimetry. Domácí dominovali na trávníku také po změně stran a svého protivníka k ničemu nepouštěli, jenže mnoho vyložených možností si nevypracovali a druhou uklidňující trefu nepřidali. Naopak hosté postupem času zvyšovali svůj tlak a kýženého vyrovnání se dočkali v 86. minutě.

Střídající francouzský útočník Jean-Kévin Augustin ani ne po čtvrthodině strávené na trávníku poslal utkání do prodloužení, jelikož po standardní situaci z velké vzdálenosti a zpětné hlavičce Calafioriho napřáhl ze čtrnácti metrů a svůj nechytatelný projektil usměrnil přímo k pravé konstrukci. Basilej dokonce mohla rozhodnout v nastaveném čase základní části, avšak velkými možnostmi pohrdla.

Nejprve chtěl skórovat Ndoye, jehož pumelici vyškrábl konečky prstů do zámezí Schmeichel, a pak neměl potřebné štěstí ani Andy Diouf, protože po rohovém kopu pouze orazítkoval levou tyč. Svěřenci trenéra Heika Vogela působili v prodloužení živějším dojmem a v 97. minutě si vytvořili další stoprocentní možnost, nicméně Schmeichela na brankové čáře skvěle zastoupil dobře postavený Pablo Rosario.

Švýcarský vyzyvatel přeci jen vsítil rozdílovou branku za další minutu. Hrdinou Basileje se stal již zmiňovaný Adams Nuhu, který po načechraném centru Malese z levého křídla hlavičkoval nikým neatakován ve středu šestnáctky a balón umístil přímo k pravé tyči. Otřesené Nice si až do samotného konce nic nebezpečného nevypracovalo a v evropských pohárech tedy pro letošek končí.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

2:0

Reagovat
Gedofrey

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele