Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

semifinále - odvety
18.05.2023 21:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Sven Mijnans v souboji s Jarrodem Bowenem (© AFP)

West Ham zvítězil i v Alkmaaru a zahraje si finále Konferenční ligy v Praze

Londýnský West Ham zvládl odvetu na nizozemské půdě a po pečlivém výkonu nakonec rozhodl v nastaveném čase trefou Pabla Fornalse. Celkové skóre 3:1 mu nakonec stačilo na postup do finále, které se 7. června odehraje na stadionu pražské Slavie. Domácí sice nepředvedli špatné představení, jenže kýženou branku se jim vsítit nepodařilo. V hostujícím dresu odehrál celý zápas český reprezentant Tomáš Souček a společně s Vladimírem Coufalem se může těšit na dojemný návrat do Edenu.

Domácí celek začal přeci jen o něco aktivněji a první slibnější příležitost si vypracoval již po necelých třech odehraných minutách. Ale nabíhající Karlsson přeposlal míč po chytré přihrávce Reijnderse jen do náruče připraveného gólmana Aréoly. Poté se hra přesunula spíše do středu hřiště, londýnský celek se přitom postupně dostával do hry. Jeho první možnost si vypracoval Bowen, nicméně skákavá střela se nevešla mezi tři tyče o několik metrů.

Největší šance první půle byla k vidění ve 25. minutě. Na hranici pokutového území se zjevil Lucas Paquetá a jeho kroucený pokus orazítkoval levou konstrukci, ke skórování mu vskutku chybělo jen několik decimetrů. O necelých deset minut později hrozil Souček, ovšem jeho prudký střílený centr z pravé strany schoval v rukavicích brankář Ryan. AZ chtělo otevřít gólový účet necelých pět minut před přestávkou, avšak pohotová rána Sugawary byla tečována do zámezí.

Alkmaar hrál v úvodních pěti minutách druhého dějství s velkým elánem, jenže na Kerkezovu přihrávku těsně nedosáhl řecký kanonýr Pavlidis, a pak střelu Mijnanse zneškodnil hostující strážce. V 55. minutě chtěl hosty přiblížit k vytouženému finále kapitán Kladivářů Rice, jeho nebezpečnou dělovku ze střední distance však Ryan parádně odvrátil na rohový kop. Svěřenci trenéra Pascala Jansena byli každopádně v následujícím průběhu stále nebezpečnější a po hodině hry hned dvakrát zahrozili.

Nejprve na levé straně šestnáctky soupeře převzal skvělou pobídku Pavlidis a jeho bombu z mírného úhlu vytěsnil famózní Areóla do zámezí, případný gól by však stejně neplatil kvůli ofsajdu. O pár minut později napřáhl z hranice pokutového území Hatzidiakos a francouzský rodák se opět musel vytáhnout s výborným zásahem. Domácí tlačili i ve zbývajícím průběhu, nicméně kromě pokusu Clasieho, který letěl příliš vysoko, si už nic nebezpečného nevypracovali.

Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem si málem vsítil vlastní branku Kehrer, když špatně zpracoval balón, pohotovým odkopem na brankové čáře ho ale zachránil Areóla. V následujícím průběhu mířili mimo Aguerd s Bowenem, avšak ve čtvrté nastavené minutě již rozhodl o vítězství Fornals přesnou přízemní střelou do levého spodního růžku. West Ham tedy po závěrečném hvizdu slavil velký úspěch.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, bbc.co.uk, livesport.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Bastaron

2:2

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
OnlyWHU

Příště rozum do hrsti.

Reagovat
OnlyWHU

Tip: Areola - Coufal, Zouma, Aguerd, Cresswell - Rice, Soucek - Paqueta, Benrahma, Bowen - Antonio.

Reagovat
kolouch

Skoro Na Coufala je asi jeste po zraneni brzo, navic takhle ostry zapas. A momentalne asi neni duvod posadit Kehrera, ma za sebou na RB povedene zapasy

Reagovat
OnlyWHU

Přesně.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Co to zase je za černý studio a ten zrychleného Čapek Neskutečný

Reagovat
HOAX

Kobylík

Reagovat
Modi6

A pak že v Evropě nesledují českou ligu. Real, WHU, Benfica, AS Roma - ti všichni kopírují, s různým úspěchem, taktiku Sparty z posledního derby se Slávií.

Reagovat
zurix_new

skvělé

Reagovat
OnlyWHU

Infarktovka asi nejen pro příznivce WHU nám nakonec vyšla. K postupu do dalšího historickýho finále Moyes obětoval fotbal a vyšlo to. Velký renomé jsme si hrou neudělali, ale finále si za celou soutěž zasloužíme. V pohárech se hraje na výsledek a my jsme vyhráli oba semi zápasy. Navíc soupeř, kterej snad v sezoně doma neztratil ani bod?, neměl žádnou jasnou loženku. Opět naše pevná obrana a velká radost z jistýho výkonu Áreoly. A srdnatá hra těch pár hrdinů vpředu. Fornalsovi pomník!

Alkmar ani trochu nelituju. Projevil se, díky hecování trenéra i chování místních bezmozků před odvetou, jako nesympatický klub.

Vyšetřování skončilo, hezčí fotbal jistě předvedeme ve finále. COYI!!!!!

PS: Až pan Bittengel bude příště hovořit o WHU v televizi, bylo by dobré se seznámit s historií klubu a jeho dvěma historickýma výhrama v evropských soutěžích. Na druhou stranu oceňuju, že jsem nemusel poslouchat vynálezce fotbalu Bosáka, který vždycky ví, co kdo měl udělat.

Reagovat
PhilipS

Takovej Mourinhovskej postup no. Škoda, že nevyšel jeden z těch breaků dřív. Jinak ale zaslouženej postup. S Fiorentinou to bude ve finále boj. Basel by byl hratelnej

Reagovat
OnlyWHU

Reagovat
Modi6

Bohužel to vypadá na tu příšernou Basilej. Penalty umí.

Reagovat
fenixLFC

tvl tak alkmaar napadol rodiny hracov west hamu...preco tusim ze keby to bolo naopak tak by anglicania schytali solidnu sadu o tom ake su to prasata?

Reagovat
OnlyWHU

Reagovat
OnlyWHU

A dav dělal brajgl před hotelem WHU v noci před zápasem (viz twiter). To mi rozum nebere.

Reagovat
dantetomas

Keby neboli Anglicania prasata, tak sa im nic podobne nestane. Mozu si za to sami.

Reagovat
fenixLFC

Ano, rodiny si za to mozu sami

Reagovat
dantetomas

vies, ze to bol ironicky prispevok, ze?

Reagovat
netopier

Holanďania, angličania = jedna banda

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně navázali na Feye a jejich chování v Římě.

Reagovat
Modi6

Tak naštěstí zas jednou spravedlnost zvítězila.

Podle mě bude Fiorentina ve finále favoritem !!

Reagovat
OnlyWHU

To si nemyslím.

Reagovat
fenixLFC

to teda nebude, ani postavenim v koeficiente ani nicim

Reagovat
Modi6

A co takhle předváděnou hrou?

Nech se překvapit.

Reagovat
fenixLFC

to sa uvidi podla kurzov, ale tipujem z elpeis kurz bude mat west hamu. a predvadzanou hrou zalezi kedy ked berieme do uvahy napriklad odvetu s lechom tak to bude obrovsky kurz

Reagovat
Mupi

To bude zas diskuze..Angličani tvářící se, že všechny ligy mimo PL jsou póvl..přitom k tomu, aby byli top, potřebovali dohromady asi jen bilion korun a skoupit půlku evropy včetně trenérů. Snad bude vítězství Fiore!

Reagovat
smazaný uživatel

vždycky fandit proti nafoukaným anglánům

Reagovat
fenixLFC

Takze vy tu trepnete nejaky uplny nezmysel, ktory sa vam vyvrati a amglicania su arogantni pozrel som random tri sazkovky a vo vsetkych je miernym favoritom west ham

Reagovat
smazaný uživatel

wtf co kdyť já jsem sem napsal jen todle

Reagovat
JohnKoul

Ne vsechny ostatni ligy jsou povl, byt zadna kvalitou PL nasaha po kotniky. Nicmene zrovna italska povl je. Priserna soutez.

Reagovat
fenixLFC

Mohli nakupit aj taliani, ich problem ze nemaju peniaze z prav

Reagovat
GEGE

Vepřové anglické hlavy dostaly přes picu? pěkně

Reagovat
Frony

No nedostali v pár lidech vyřídili celou tu dementní hordu domácích, doufám že Alkmaar odehraje dalších 10 zápasů v Evropě bez fanoušků.

Reagovat
OnlyWHU

Ty umíš i psát?

Reagovat
inferno08

Tak na ty fans alkmaaru nakonec stačil jeden fotřík z Londýna...

https://twitter.com/WestHam_Central/status/1659353585581273089?t=MUjAbojWVIQEglGRzg6yzA&s=19

Reagovat
10adam

Ten fotřík by ti zaliskal uši do hlavy

Reagovat
10adam

Viděl jsem ten záznam a dobře to tam zavřel

Reagovat
kolouch

Tohle právě není on, viz oblečení (jiné triko i bunda). Anglické media si ty dva týpky popletly a osatní to převzaly.

Reagovat
inferno08

A jo, oblečení nesedí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele