Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

čtvrtfinále - odvety
20.04.2023 18:45 CET
2 : 0
4:1 pen.
(2:0, 2:0)

Reportáž

Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar rychle dohnal ztrátu z Belgie a po penaltovém rozstřelu proklouzl do semifinále Konferenční ligy

Alkmaar vstupoval do čtvrtfinálové odvety Konferenční ligy s dvoubrankovým deficitem, nicméně ten dokázal smazat dvěma bleskovými zásahy během úvodních třinácti minut a do vytouženého semifinále přeci jen postoupil díky zvládnutému penaltovému rozstřelu. Domácí na trávníku dominovali, jenomže třetí rozdílovou trefu vsítit nedokázali. Účast mezi čtyřkou nejlepších jim však nakonec zajistil Mexx Meerdink proměněnou penaltou ve čtvrté sérii.

Domácí měli naprosto snový start do tohoto čtvrtečního utkání a díky dvěma trefám řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise během necelé čtvrthodiny dohnali dvoubrankové manko. Ten se nejprve prosadil po pěti odehraných minutách, když se postavil k nařízenému pokutovému kopu za nedovolený zákrok Murilla ve vlastní šestnáctce a s přehledem ho proměnil pohotovou střelou do protipohybu gólmana Verbruggena.

Stejný hráč zaznamenal svou druhou trefu tohoto utkání o osm minut později. Tentokráte si po fantastické kolmici Reijnderse seběhl za defenzivu protivníka Odgaard a přečíslení dva na brankáře vyřešil s grácií, neboť svou finální přihrávkou našel před prázdnou brankou právě Pavlidise a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil. AZ mělo navrch i v následujícím průběhu a neohroženě obstřelovalo branku protivníka, ale další vyloženou možnost si ne a ne vypracovat.

V 65. minutě naopak mohl snížit na opačné straně N'Diaye, ovšem z mírného úhlu si nepřišel na pozorného brankáře Ryana. Zhruba deset minut před koncem základní hrací doby chtěl na druhé straně poslat AZ do semifinále Kerkez, avšak po vynikajícím centru Sugawary orazítkoval jeho pohotový volej pouze pravou konstrukci. O pár minut později neměl potřebné štěstí ani aktivní Odgaard a tváří v tvář nepřekonal Verbruggena.

Duel tedy dospěl do prodloužení a ani v něm se diváci na stadionu AFAS mnoho zajímavých momentů nedočkali. Za zmínku stojí jen neuznaný gól Odgaarda ze 112. minuty, jenž rozvlnil síť z jasného ofsajdového postavení. V penaltové loterii měli pevnější nervy svěřenci trenéra Pascala Jansena, jelikož ze čtyř pokusů ani jednou nezaváhali a Ryan naopak fantasticky zlikvidoval penalty Jana Vertonghena v první sérii a také Killiana Sardelly ve třetí sérii.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

2:1

Reagovat
AjaxFans

Paráda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele