play off - finále
08.07.2019 03:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Mexiko vystřídalo USA na trůně, Gold Cup vyhrálo po nejtěsnější výhře

Fotbalisté Mexika dokráčeli až na samotný vrchol Gold Cupu, kdy v chicagském finále porazili největšího rivala a obhájce prvenství Spojené státy americké 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil čtvrthodinu před koncem Jonathan Dos Santos. Pro El Tri to byl zároveň historicky jedenáctý titul šampiona Severní a Střední Ameriky.

Od devadesátých let se na severoamerickém a středoamerickém trůně střídaly výhradně Mexiko se Spojenými státy, s jednou výjimkou v roce 2000, kdy turnaj senzačně opanovala Kanada. Titul z před dvou let obhajovaly USA, ale pokud se někdy ve finále střetly s Mexikem, většinou to znamenalo porážku.

Chicagské publikum bylo pochopitelně na straně domácích Spojených států. Skvělá atmosféra hnala do první tutovky už v 6. minutě Christiana Pulisice, jenž si to z úhlu namířil na Ochou, ale překonat ho nedokázal. Američané byli v úvodu o něco aktivnější, Mexiko vyrukovalo se svojí příležitostí až v 17. minutě, ovšem Guardado z hranice malého vápna trestuhodně přestřelil. Guardadův pokus byl symbolický, protože od této chvíle Mexiko vyrovnalo hru. Další zajímavá příležitost prvního poločasu přišla po půlhodině hry, kdy se Ochoa špatně domluvil se svým spoluhráčem a vzniklou chybu mohl potrestat Arriola, kdyby dokázal trefit poloodkrytou branku. První poločas utkání sice nabídl divákům solidní tempo, nicméně hrálo se bez gólů.

V 51. minutě byl výrazně blízko vedoucí trefě Morris, jeho hlavička sice překonala Ochou, ale na brankové čáře zachránil El Tri Guardado. Zkušený mexický záložník patřil k nejlepším na hřišti a často se také pokoušel o střelbu ze střední vzdálenosti, ovšem neúspěšně. Vyrovnaný průběh druhého poločasu narušila 73. minuta a vedoucí gól Mexika. Pizarro poslal z pravé strany balón na hranici pokutového území, kde jej Jiménez patičkou posunul na Jonathana Dos Santose, jehož rána "pod klacek" znamenala protrhnutí bezbrankového stavu. Mexiko čtvrthodinu před koncem vedlo a Spojené státy musely rychle reagovat.

A to se nedařilo. Převaha domácích vedla jen k jedné možnosti, se kterou si výtečný Ochoa poradil. Mexiko nejtěsnější vedení uhájilo a po čtyřleté pauze se vrátilo na vrchol.

Autor: Ondřej Linhart / goldcup.org, onlajny.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pharrell

2:3p.

Reagovat
Pharrell

** 0:1pp.

Reagovat
Pharrell

USA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele