základní skupiny - skupina D, 1. kolo
11.06.2012 20:45 CET
2 : 1
(0:0)
Stadión:
Olimpijskyj, Kyjev

Reportáž

Ukrajina na úvod uspěla, se Švédskem si poradila 2:1

Vstup do domácího mistrovství Evropy vyšel fotbalistům Ukrajiny na jedničku. Proti Švédsku si dokráčeli pro důležitou výhru 2:1, díky které mohou stále snít o postupu ze skupiny. Hrdinou dnešního duelu se stal dvougólový střelec Andrij Ševčenko.

Ukrajinci toužili začít aktivně, přesto toho v úvodu mnoho nepředvedli. Za zmínku stála pouze silně nepřesná střela Konopljanky. Švédové okamžitě odpověděli v podobném duchu: z velké vzdálenosti napřáhl středopolař Kim Källström a míč poslal zhruba metr nad břevno.

Tempo hry následně nebylo nikterak oslnivé, oba celky naopak zvolily spíše vyčkávací strategii. První šance, která by skutečně zaváněla brankou, tak nakonec přišla po dlouhých čtyřiadvaceti minutách, kdy si zkušený kanonýr Andrij Ševčenko vyměnil míč s Konopljankou a z úhlu pálil těsně vedle vzdálenější tyčky. Švédové byli v úvodní třetině zápasu směrem dopředu víceméně bezzubí, i proto pro gólmana Pjatova nepředstavovali přílišné nebezpečí. Vážněji zahrozit dokázali až během dvaatřicáté minuty: z otočky napřáhl Markus Rosenberg a domácího brankáře přinutil k důležitému zákroku.

Po této šanci opět přebrali otěže zápasu pod svou kontrolu Ukrajinci a během krátkého časového úseku hned třikrát vystrašili švédské fanoušky. Nejprve Isakssona prověřil štiplavou dělovkou Voronin, vzápětí pálil o pár desítek centimetrů vedle Konopljanka a do třetice neuspěl ani Jarmolenko, jehož střela byla zblokována. Nakonec nescházelo mnoho a po prvním poločase mohli vést Švédové. V obrovské příležitosti se ocitl Zlatan Ibrahimović, jenže po Larssonově centru orazítkoval pouze tyčku Pjatovovy brány.

Do druhého dějství vstoupili podstatně lépe seveřané. Nebezpečná střela Rosenberga byla sice ještě úspěšně zblokována Selinem, o několik okamžiků později už ale Ukrajina tolik štěstí neměla. Jarmolenko nedokázal odhlavičkovat centr z pravé strany, míč propadl až ke Källströmovi, který přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Ibrahimoviće, pro něhož bylo zakončení již hračkou.

Ukrajina to ale nevzdala a v podstatě okamžitě dokázala na úder Švédů odpovědět. Husjev potáhl míč k šestnáctce, tam jej předložil Jamolenkovi, jenž přesným centrem našel hlavu úspěšně zakončujícího Ševčenka. Domácí fotbalisty vyrovnání ohromně povzbudilo a po pouhých sedmi minutách se skóre měnilo znovu. Tentokrát zkušený Andrij Ševčenko využil Konopljankova rohového kopu a další přesně umístěnou hlavičkou rozvášnil většinu fanoušků na nádherném kyjevském stadiónu.

Ani po druhé trefě se ale Ukrajina nestáhla do defenzívy, nadále naopak prokazovala touhu hrát aktivně. Kromě nepřesné Konopljankovy střela ovšem nic kloudného nevymyslela. Během šestasedmdesáté minuty pak měla také pořádnou dávku štěstí. To když tvrdou Ibrahimovićovou střelu z hranice vápna vyrazil s vypětím všech sil připravený gólman Pjatov. V poslední minutě základní hrací doby mohl Švédy spasit Johan Elmander, který si výborně narazil s Ibrahimovićem, jenže ve stoprocentní příležitosti selhal a míč poslal vedle. O moc lépe následně nedopadl ani Mellberg, a proto mohly ukrajinské oslavy vítězství odstartovat naplno.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (750)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele