základní skupiny - skupina D, 2. kolo
15.06.2012 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Ukrajinské nadšení otupila francouzská mašina

Evropské šampionáty poprvé zažily neplánovanou přestávku, jejíž příčinou byl prudký liják brázdící ukrajinské pláně a máčející pažity obou stadionů. Ve výsledku hromobití protáhlo prvé dějství do rozmezí půldruhé hodiny, ochozy však neprořídly a viděly velice hezké utkání pod taktem francouzských dirigentů.

Nejvýraznější postavou zápasu byl nezastavitelný Franck Ribéry, procházející defenzívou jako rozžhavený nůž máslem, přiřazoval míči svým spoluhráčům a prakticky zařídil francouzské prvenství. Další klíčovou osobou byl útočník Paris Saint-Germain Jérémy Menez, jenž vstřelil vítěznou branku a hned dvakrát jeho radost překazil velmi dobře chytající Pjatov.

Průtrž mračen půli rozdělila pouze nepatrně, neboť byla odehrána takřka vkuse. Mičuda převážně kokrhala po francouzsku, obzvláště ve druhém dějství byla převaha Francie velice výrazná a konečně vyjádřená i brankami, ačkoliv i v prvním dějství došlo na kratičkou radost agilního Jérémyho Meneze, jemuž nebyl právem uznán gól z ofsajdu.

Favorizovaná francouzská flotila neustále narážela na konsolidované břehy, které postupem času začaly povoloval a rozpadat se pod nátlakem. Ponejprv měl dvě obrovské příležitosti Ménez, jenž přestřelil v obrovské šanci branku a krátce před půlhodinou hry napálil po hrubici Tymoščuka a následné parádní akci a přihrávce Ribéryho ležícího Pjatova.

Brankář domovského Šachťaru Doňeck krátce před koncem vyčapal Mexesovu hlavičku, čímž stanovil poločasovou bezbrankovou remízu, kterou nedokázal prolomit ani Andrij Ševčenko, jenž z úhlu napálil nikterak nezatěžovaného Huga Llorise.

Po obrátce francouzští zámečníci zamkli ukrajinské fotbalisty na jejich polovině, z čehož rezultovaly brzké dvě branky. Po třech minutách Ménez opět neuspěl tváří tvář Pjatovovy, ale ve třiapadesáté minutě konečně švihl míč po výborné akci Ribéryho s Benzemou k přední tyči.

Neuběhly ani tři minuty a logicky méně početnější francouzští fanoušci opět jásali, když Karim Beznema převzal zády bráně míč, opsal půlkruh kol dvou napadajících protihráčů a vynikající přihrávkou vyzval Yohana Cabayeho, jenž přetlačil Husjeva a přízemní ranou nedal Pjatovovi pražádnou šanci.

Pohodlné dvougólové vedení francouzskou družinu uklidnila natolik, že si začala s Ukrajinou pohrávat jak kočka s myší. Cabaye se mohl prosadit podruhé, avšak jeho dělovka málem přerazila levou tyč Pjatovovy svatyně. Utkání po hodině hry rozmělnila mnohá střídání, Ukrajinci se pokoušeli proniknout do šestnáctky, leč bezúspěšně. Cirka v poslední čtvrthodině již není o čem hovořit, Francie bez potíží kontrolovala mičudu, v několika náznacích postrašila ukrajinské fanoušky a nakonec bez větších potíží došla pro důležité vítězství na šampionátu, prvého od léta 2006.

O vývoji skupiny velmi napoví večerní duel Anglie se Švédy, po němž budou známy otazníky posledních zápasů skupiny D, z níž bude moci při případné neprohře Švédska postoupit každá fotbalová reprezentace.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (563)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele