základní skupiny - skupina C, 1. kolo
10.06.2012 18:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Španělé na úvod zaváhali, s Itálií si rozdělili po bodu

Zajímavý střet dvou posledních mistrů světa skončil zaslouženou remízou, Italy sice poslal do vedení střídající Di Natale, už o tři minuty později ale za Španělsko srovnal krok Fábregas. Oba týmy pak měly spoustu šancí rozhodnout o svém vítězství, další branka už však nepadla.

Vicente del Bosque překvapil základní sestavou, od úvodní minuty totiž nenasadil žádného klasického hrotového útočníka, před Torresem a Llorentem dostal přednost Cesc Fábregas. Také italský lodivod Prandelli vymyslel zajímavé řešení, do rozestavení 3-5-2 postavil De Rossiho do obrany a překvapivou místenku do základu získal Chiaccherini.

Hned od začátku bylo jasně patrné, že dnes se na remízu určitě hrát nebude, i Italové oproti očekávání poměrně dost otevírali hru a ve velkém počtu hráčů se vysouvali dopředu. Po prvním nebezpečném výpadu Maggia zahrozili dvakrát Španělé, když nejprve cpal balón do šestnáctky Fábregas, aby pak hráči v červeném tak dlouho hledali ideální řešení, až o výhodnou pozici přišli. Jen o malý moment později pálil zpoza šestnáctky (!) Silva, ale přestřelil.

Na druhé straně to zase zkoušel Balotelli, jenže jeho pokus zblokoval Ramos na roh. Z něj Italové nezahrozili, naopak do jejich nezkonsolidované obrany pronikali tři rychlí Španělé, Silva však situaci nevyřešil ideálně a vystřelil slabě do míst, kde stál připravený Buffon. Ve čtrnácté minutě dostali Azzurri příležitost rozehrát volný přímý kop z nějakých dvaceti metrů, Pirlovu střelu ale Casillas vyrazil.

A Itálie měla i další solidní možnost, když se Cassano obtočil kolem Piquého a z úhlu cpal míč na zadní tyč, jenže branku těsně minul. Pak zkoušel proniknout až do šestnáctky Iniesta, ovšem ten zase ztroskotal na neprostupné italské zdi. Stejný hráč ohrozil Buffonovu svatyni i o chvilku později, italský kapitán však ani tentokrát nemusel zasahovat.

V sedmatřicáté minutě připravil Cassano ideální palebnou pozici Marchisiovi, jenž se s ničím nepáral a z hranice pokutového území vyslal na Casillase štiplavý projektil, ten ale kulatý nesmysl dokázal zkrotit. Krátce před přestávkou vymyslel Silva chytrou uličku na Fábregase, jeho zakončení ale v poslední možné chvíli zastavil Bonucci. A v nastaveném čase prvního poločasu měla Itálie největší šanci dostat se do vedení, po Cassanově centru se ocitl v šestnáctce nikým nekrytý Thiago Motta, hlavou ale skvělého Casillase nepřekonal.

Hned pár okamžiků po návratu ze šaten prověřil provozní teplotu Buffonových rukavic Fábregas, gólman Azzurri však opět zapracoval bezchybně. Uběhlo jen pár vteřin a ze střední vzdálenosti zkusil štěstí také Xavi, ten měl ale o dost nepřesnější mušku. V padesáté druhé minutě vysunul Fábregas do šance rozběhnutého Iniestu, jeho gólové zakončení ovšem vytěsnil mezi tři tyče Buffon.

Hrál se velmi zajímavý fotbal, Ramosovu hrubici mohl a měl využít Balotelli, se samostatným postupem na Casillase ale váhal tak dlouho, až ho nakonec dostihl Ramos a napravil své zaváhání. A hned z protiútoku hledal Iniesta před bránou Silvu, jeho pokus o chytrou teč ale úspěch neslavil. Cesare Prandellimu jakoby s Balotellim po zmíněné situaci došla trpělivost, na hřišti ho tak nahradil Di Natalem. A ten se už po pár minutách na trávníku uvedl gólem. Ve středu pole odvedl fantastickou práci Pirlo, jenž obešel Busquetse a vyslal Di Nataleho do jasné gólové příležitosti, kterou útočník takového formátu nemohl odmítnout.

Jenže Itálie vedla jen tři minuty. Pak předal Iniesta balón Silvovi, ten našel úplně volného Fábregase, který pohlednou kombinaci zakončil pohotovou střelou z prvního dotyku. Španělé přidali, z voleje nebezpečně pálil Jordi Alba, ovšem branku minul. Poté konečně přišla chvíle Fernanda Torrese, jenž šel na hřiště na posledních dvacet minut s jasným úkolem - rozhodnout.

A velkou možnost k tomu útočník Chelsea dostal prakticky hned po svém nástupu, kdy si počkal na hraně ofsajdu na pas Navase, vyběhnuvší Buffon však jeho šanci zmařil. Klíčový gól měl na kopačce také na druhé straně Di Natale, parádní přihrávku Giovinca ale využít nedokázal.

Čtyři minuty před koncem si Torres perfektně narazil se Xavim, místo přihrávky volnému Navasovi zvolil elegantní lob před vyběhnutého Buffona, míč však skončil jen na horní síti italské svatyně. V posledních minutách o příležitosti nouze nebyla, Marchisio se pěknou individuální akcí prohnal až do velkého čtverce, zakončil však jen do rukavic Casillase. Rána Xabiho Alonsa zase skončila vedle Buffonovy levé tyče, a tak si oba týmy připsaly do tabulky po bodu.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1736)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele