základní skupiny - skupina A, 1. kolo
08.06.2012 20:45 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Češi na Rusy nestačili, dostali čtyřbrankový příděl

Úvodní představení na evropském šampionátu české reprezentaci nevyšlo, když inkasovala čtyřbrankový výprask od ruského týmu. Soupeř zchladil českou aktivitu dvěma góly na začátku zápasu a další dva přidal v jeho závěru, poté co se český výběr dostal díky Pilařovi do hry...

Skvěle připravený trávník ve Vratislavi si oproti předpokladům vyzkoušel od úvodní minuty také Roman Hubník, jenž se objevil ve stoperské dvojici s Tomášem Sivokem. Michal Kadlec tak znovu obhospodařoval levý kraj obranné čtveřice. Jedna změna byla k vidění i na druhé straně: namísto Akinfejeva se mezi třemi tyčemi představila dlouhodobá brankářská dvojka, ale jinak velezkušený harcovník ze Zenitu Petrohrad Vjačeslav Malafejev. Jinak se vyvolené sestavy obou týmů, mohly spolehnout na všechny tradiční opory.

Začátek utkání ruskou sbornou evidentně zaskočil: aktivní pohyb ve spojení s dostatečným držením míče způsobil pobyt Čechů na útočné polovině, zde ovšem přece jen chyběla vetší ofenzivní invence, mnohdy pak také prachobyčejná kvalita. Přesto se museli mít pro dnešní den "domácí" na pozoru, během krátké chvíle mířili do pokutového území Rusů hned dva centry od rohového praporku, ten druhý mířil na hlavu Baroše, před ním ale balón vyboxoval do bezpečí pozorný Malafejev. O poznání více vzruchu pak v páté minutě přinesla standardka Plašila, sehranou akci zakončoval Hubník, hlavou ale branku nenašel.

Povedenou dvanáctiminutovku z českého pohledu uzavřela Rosického rána, ta se však mezi tři tyče nevešla. To jakoby do té doby spící východoevropskou mašinu probralo a ta se rázem začala čím dál tím více osmělovat... První nadějnou možnost měl před sebou Keržakov, ze složité pozice však bránu netrefil. Varování ale evidentně nezabralo tím správným směrem: Zyrjanov našel na zadní tyči hlavu Keržakova, jeho pokus sice jen orazítkoval zadní tyč Čechovy branky, odražený míč se však následně dostal k volnému Dzagojevovi, který už nezaváhal a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0.

Na českou branku se valil jeden rychlý protiútok za druhým. Keržakov se v další akci převtělil do role asistenta a přesným míčem oslovil na pravé straně nabíhajícího Dzagojeva, ten ale branku netrefil. Ve 23. minutě zahrozilo také na opačné straně, Rezkova hlavička se ale stala pro Malafejeva vítaným zpestřením nabízeného stereotypu. A minutu nato Rusové znovu trestali: Aršavin nádhernou přízemní přihrávkou našel přes celou šířku hřiště nabíhajícího Širokova (míč zřejmě směřoval na Keržakova), jenž si následně tváří v tvář proti Čechovi počínal jako starý mazák a jemným dotekem zajistil svému týmu dvoubrankový náskok - 2:0! Odpovědět se snažil Kadlec, slabým zakončením však nemohl myslet na úspěch. Na ten naopak myslel Aršavin, jenž se na druhé straně hřiště v pokutovém území, po souboji s Plašilem skácel k zemi - sudí Webb ale na stížnosti ruských hráčů nereagoval.

Střed české záložní formace si častokrát nedokázal vyhovět (oba hráči se vysunuli dopředu a následně už se nestačili vracet), což mohl po půlhodině hry potrestat (po dalším pasu Zyrjanova) Keržakov, ten si však opět nepočínal dobře a branku z dobré pozice vysoko přestřelil! Zoufale odříznutý Baroš minutu před odchodem do kabin vybojoval balón pro Jiráčka, ten ale příliš dlouho váhal a následná přihrávka prvně jmenovaného adresáta nenašla. Pilařova neškodná hlavička, ani Jiráčkův dalekonosný pokus pak na poločasovém stavu nic nezměnily.

Po změně stran musela přijít změna, čehož si dozajista všiml i Michal Bílek - reakce na sebe nemohla nechat čekat a místo nevýrazného Rezka, přišel Tomáš Hübschmann, jehož čekal jasný úkol - vyztužit děravý střed pole! To ovšem na pohodě Rusů nic nezměnilo. Dzagojev oslovil nabíhajícího Keržakova, ten ale z mírného úhlu ani pro tuto chvíli mezi tři tyče nemířil. A tentokrát přišla dokonalá reakce z druhé strany: Plašil vymyslel skvělý pas za obranu na Pilaře, ten celou akci ještě vyšperkoval kličkou Malafejevovi a do prázdné branky snížil na 2:1. Ruská sborná ovšem nepolevovala a dále udržovala Čechy na pozoru - tohle nejlépe dokumentovala spolupráce Aršavina s Keržakovem - nepřesná rána pak asi nikoho příliš nepřekvapila.

Češi působili chvílemi doslova rezignovaným dojmem (to všechno stále za stavu 2:1), nic tak nemohlo vést k tomu, že by se ještě ve zbývajících dvaceti minutách pokusili alespoň srovnat krok. Nedůraz ve vlastním pokutovém území pak mohl potrestat nezastavitelný Keržakov, dokonce si přehodil míč na levou nohu - nemohlo však následovat nic jiného než nepřesné zakončení (celkem už sedmé v pořadí)! Jiskřičku naděje mohl přeci jen rozpoutat Plašilův centr a povedený volej Gebre Selassieho, jeho pokus však zamířil jen do boční sítě ruské svatyně!

Vzrůstající chuť dokumentovala také povedená Rosického střela, se kterou měl Malafejev velké potíže, ale nakonec ji před dobíhajícími hráči uchránil v bezpečí. Definitivně jasno pak bylo v 79. minutě, kdy Keržakova (v té chvíli již vystřídaného) dokonale zastoupil Dzagojev a nekompromisně zvýšil na 3:1. Rozvrat české defenzivy ještě lépe dokumentoval o tři minuty později Pavljučenko, jenž si nikým neatakován došel do střelecké pozice, aby následně vymetl šibenici Čechovy branky - 4:1. V nastaveném čase sice dokázal střídající Petržela dopravit balón do branky, ale v době Pilařova prostrčení stál v ofsajdu, a tak logicky gól platit nemohl. Rusové si tak na úvod Eura připisují drtivou výhru a dávají tím zapomenout na čtyři roky starou premiéru se Španělskem.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1922)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele