základní skupiny - skupina A, 2. kolo
12.06.2012 18:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Naděje žije! Češi porazili Řecko 2:1

Český tým vykřesal naději na postup do čtvrtfinále Eura! Díky famóznímu vstupu do utkání, v němž se nejprve prosadil Jiráček a po něm Pilař, si Bílkovi svěřenci připisují do tabulky skupiny A první tři body. O výhru nás nepřipravila ani obrovská chyba Petra Čecha, po níž Řekové snížili na 1:2.

Fernando Santos, portugalský trenér v řeckých službách, musel před druhým zápasem ve skupině řešit potíže se stoperskou dvojicí. Avraam Papadopoulos se zranil v utkání s Polskem, druhý střední bek Papastathopoulos byl ve stejném duelu vyloučen. Ze zálohy se tak do obrany stáhl Katsuranis, vedle něj se postavil Papadopoulosův jmenovec Kyriakos. Četné výměny naplánoval Santos i směrem do ofenzivy, na lavičku posadil i hvězdného Gekase či Ninise, do sestavy se naopak posunul hrdina úvodního klání Salpingidis i Fortounis.

To Michal Bílek udělal oproti utkání s Ruskem změny jen dvě. Tou první vrátil obranou čtyřku do ideální formace, Hubníka nahradil na stoperu levý bek Kadlec a kraj defenzivní řady obsadil plzeňský David Limberský. Druhou rošádu český holohlavý stratég připravil v záloze, Hübschmann zamířil na defenzivní zálohu vedle Plašila a levonohý Petr Jiráček se netradičně posunul na pravé křídlo místo Rezka.

Šachy se záložníky vyšly Bílkovi dokonale, Tomáš Hübschmann narýsoval fantastickou kolmici nabíhajícímu Jiráčkovi a wolfsburgský středopolař podobně jako v odvetném barážovém duelu s Černou Horou se štěstím prostřelil Chalkiase. Už po třech minutách to tedy bylo 0:1 a za další tři minuty přišla pro sebevědomé Řeky další studená sprcha. Rosický narýsoval další parádní pas na Gebre Selassieho, ten zavezl míč až k brankové čáře a zpětnou přihrávku oslovil nabíhajícího Pilaře. Chalkias opět nezasáhl na sto procent, skákající balón stihl jen tečovat a přes Katsuranise jej dotlačil kolenem v pádu Václav Pilař - 0:2. Pro českou vycházející hvězdu to byl již druhý přesný zásah v turnaji.

Fantastický vstup Čechům daroval křídla a řecké fotbalisty naopak potopil na úplné dno. Kromě jednoho výpadu po pravé straně se dlouhé minuty nezmohli vůbec na nic a zahrozili až 5 minut před koncem. Mezitím ještě střelami z dálky sahali po třetí brance Pilař a Rosický, střelec první branky těsně minul, kapitán národního celku pak donutil Sifakise k prvnímu zákroku. Brankáč Aris Soluň totiž po dvaceti minutách vystřídal Chalkiase, jehož ze hry vyřadilo zranění.

Jediný moment, kdy českým fanouškům muselo zatrnout, byl okamžik z 41. minuty. Fotakis se po centru z pravé strany dostal ke gólové hlavičce, o snížení na 1:2 jej naštěstí připravil milimetrový offside. Češi tak díky bleskovému nástupu odcházeli do kabin za dvoubrankového vedení.

O přestávce se musel český kouč uchýlit k neplánovanému střídání, zraněného Rosického nahradil Daniel Kolář. Stejně tak se měnil jeden hráč na druhé straně, místo Fotakise naskočil o útoku Theofanis Gekas. A právě forvard tureckého Samsunsporu sehrál jednu z hlavních rolí při kontaktním gólu na 1:2. Samaras poslal na naši branku lehký centr, se kterým si však Petr Čech fatálně neporadil, propadl mu před Sivokem mezi rukavicemi a Gekas měl snadnou úlohu.

Řeky naštěstí minela brankáře Chelsea nenakopla a hra se paradoxně po snížení uklidnila. Češi se do blízkosti Sifakise takřka nedostávali, soupeř z jihu Evropy to na Čecha zkoušel alespoň centrovanými míči. Tentokrát už naštěstí brankář s typickou helmou na hlavě jednal tak, jak je mu zvykem a míč za záda nepustil. Jelikož řecký tým neproměnil v šanci na vyrovnání ani tříminutové nastavení, odnáší si Češi z klíčového utkání nesmírně cenné tři body.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1958)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele