základní skupiny - skupina A, 1. kolo
08.06.2012 18:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Polsko v úvodním duelu jen remizovalo s Řeckem

První zápas letošního evropského šampionátu vítěze nenašel, lehce favorizovaní domácí Poláci nedotáhli slibně rozehraný duel a ze souboje s Řeckem získali do tabulky skupiny A pouze bod. Na branku Lewandowského dokázal po změně stran odpovědět střídající Salpingidis...

Poláci vstoupili do zápasu velmi aktivně a už po pěti minutách hry se mohli dostat do vedení. Nejprve se neprosadil v dobré pozici Lewandowski a k odraženému balónu se dostal ještě Murawski, ale jeho střela šla doprostřed branky, takže brankář Chalkias ji bez problémů vyrazil na rohový kop.

Defenzivním způsobem rozhodně letošní evropský šampionát nezapočal a osmělili se také Řekové. Po centru Karagounise hlavičkoval těsně mimo útočník Gekas. Hned z další akce na druhé straně se znovu dostali do zakončení také Poláci. Zpětná přihrávka jednoho ze záložníků Polska našla kopačku Polaňskiho, ale ten v těžké pozici řeckou branku vysoko přestřelil.

Dortmundská spolupráce fungovala na výbornou a velikou šanci měli Poláci po čtvrthodině hry. Pisczek si narazil balón s Blaszczykowskim a z úhlu se řítil sám na brankáře Řecka, před brankou však ještě hledal Lewandowského a to byla chyba, protože polský ostrostřelec na balón nedosáhl.

Z úvodního tlaku Polska také vyústil úvodní gól šampionátu. Po řecké chybě v rozehrávce se k centru dostal kapitán polského celku Jakub Blaszczykowski a našel přesně hlavu nabíhajícího kanonýra Roberta Lewandowského, který bez problémů zavěsil do poloodkryté branky - 1:0.

Další komplikace pro Řeky přišla v poslední čtvrthodině první půle. Zraněného Avraama Papadopoulose musel nahradit jeho jmenovec Kyriakos Papadopoulos a hned měl v obraně hodně práce. Po standardní situaci domácích obrana Řecka znovu zaváhala a k odraženému balónu v dobré pozici se dostal Polaňski. Ke smůle domácích fandů však netrefil balón ideálně.

Další klíčový moment zápasu přišel minutu před koncem prvního dějství. Murawski se chtěl uvolnit přes stopera Papastathopulose, který si v souboji pomohl rukama a od rozhodčího viděl už druhou žlutou kartu, takže Řekové od této chvíle dohrávali zápas v deseti lidech. Nutno podotknout, že žlutá karta za zákrok byla velmi přísná. Do kabin se tak šlo za výhodné pozice pro domácí Polsko, které vedlo 1:0.

Úvodem druhého poločasu byli domácí zaskočeni. Na začátku dějství se místo nevýrazného Ninise na hřiště dostal Salpingidis a v 51. minutě srovnal stav utkání. Na centr z pravé strany si nejprve naběhl Gekas, ale s jeho možností si ještě gólman Szczesny poradil. Z druhé vlny však dobíhal právě střídající Salpingidis a neměl problém balón vstřelit do odkryté polské branky - 1:1.

Poláci jakoby ve druhé půli byli uspokojeni svým výkonem z té první a v další šanci se znovu ocitli Řekové. Na centr za domácí obranu si naběhl Samaras, a kdyby si balón lépe zpracoval, mohlo být s domácími v této chvíli zle.

Řecký tým mohl zápas otočit v 70. minutě. V pokutovém území domácích byl gólmanem Szczesnym sražen aktivní Salpingidis a rozhodčí nařídil pokutový kop ve prospěch řecké reprezentace. Polský brankář ve službách Arsenalu navíc dostal za tento zákrok červenou kartu a poměr sil na hřišti se tak vyrovnal. Na značku pokutového kopu si balón postavil zkušený Karagounis a situaci nezvládl. Bídně kopnutou penaltu chytil náhradní brankář Tyton.

Polsko si v těchto fázích zápasu procházelo těžkou krizí a o chvíli později inkasovalo další gól, který však nebyl uznán. Po rychlém protiútoku Řecka se prosadil znovu Salpingidis, ale tentokrát mu trefa nebyla uznána pro ofsajd.

V závěrečné patnáctiminutovce byli mírně lepší domácí Poláci, ale oba celky už spíše kontrolovaly průběh utkání a nechtěly ztratit alespoň zisk bodu. K vidění byly pouze dvě střely ze střední vzdálenosti, které se nevešly mezi tři tyče řecké branky. K žádné další výraznější příležitosti už tak nedošlo a velmi atraktivní první utkání evropského šampionátu mezi Polskem a Řeckem skončilo remízou 1:1.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (933)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele