základní skupiny - skupina B, 1. kolo
09.06.2012 20:45 CET
1 : 0
(0:0)
Stadión:
Arena Lviv, Lvov

Reportáž

Němci s Portugalci očekávanou show nepředvedli, rozhodl Gómez

Více než hodinu se natěšení fanoušci ve Lvově nudili. Velký souboj dvou favorizovaných zemí skýtal pohlednou podívanou, k vidění byl nicméně dost možná nejnudnější mač dosavadního Eura. Dvacet minut před závěrečným hvizdem nakonec bezgólovou mizérii rozčísl kanonýr Gómez a Německo tak dotáhlo na čele tabulky překvapivé lídry z Dánska.

Joachim Löw podle očekávání vsadil na hráče Bayernu Mnichov a v základní sestavě se jich objevilo hned sedm. Nevídanou enklávu fotbalistů bavorského velkoklubu doplnila hlavní hvězda Mesut Özil z Realu, kterého doprovodil ve středu zálohy spoluhráč Khedira. Na druhém křídle pak vsadil lodivod německého týmu na Podolskiho a druhou stoperskou pozici obsadil trošku překvapivě místo Mertesackera Hummels z mistrovského Dortmundu.

V portugalské jedenáctce je hledáček veškeré fotbalové veřejnosti usměrněn na hlavní hvězdu evropského fotbalu Cristiana Ronalda. Šestačtyřicet ligových branek, minimálně jedna do sítě každého španělského soupeře - velká hrozba i pro turnajové specialisty, jimiž Němci stoprocentně jsou. Hojné zastoupení zástupců královského celku z hlavního španělského města do celkového počtu čtyř kromě zmíněného Ronalda doplnil ještě levý bek jihoevropanů Coentrao.

Po holandském kolapsu v duelu s podceňovanými Dány se zrak všech fotbalových fanoušků přesměroval na první velký šlágr, totiž vůbec premiérovém utkání, ve kterém se objevily dvě opravdové evropské velmoci. V pozici mírných favoritů nastoupili na stadion ve Lvově Němci a hned ve druhé minutě se brankář Portugalců Rui Patricio zapotil - po hlavičce Gómeze musel natáhnout svých sto osm a osmdesát centimetrů ke vzdálenější tyčce, aby balon polapil.

O chvíli později ještě šajtlí zpoza vápna zkoušel pozornost Patricia Podolski, ale tím nebezpečí na obou stranách na dlouhé minuty skončilo. Portugalci se do blízkosti Neuera dostávali sporadicky, když tedy nepočítám nedovolený střet kopaček skluzujícího Heldera Postigy s gólmanem Bayernu - kromě akce Ronalda a nadějného centru se fanoušci černobílých strachovat nemuseli.

Nudné úvodní dějství nezaujatého fanouška naplněného očekáváním muselo zklamat, rozčísla jej až takřka dokonale mířená rána Pepeho z pětačtyřicáté minuty, která se od břevna odrazila přesně na brankovou čáru. Pak už přišel poločasový hvizd sudího Lannoye. Začátek druhé půle začal zhurta, nápor Němců ovšem skončil jen sérií zblokovaných střel. A pak... ticho po pěšině.

Upřímně řečeno, kdo si přeladil na druhou polovinu klání až v 72. minutě, neprohloupil. Tehdy mohla poprvé aréna ve Lvově explodovat, lehce tečovaný centr Khediry doplul až na hlavu Maria Gómeze, který se mezi dvěma obránci zorientoval dokonale a hlavou do protipohybu Ruie Patricia konečně otevřel skóre - 1:0. Za pět minut se bavorský kanonýr natahoval po druhé brance, jenže po přihrávce z pravé strany mu pár decimetrů k zasažení míče scházelo.

V závěrečné desetiminutovce už Portugalsko zkrátka muselo zapnout ofenzivní stroj naplno a bylo se na co dívat. Jedovatě střílel Ronaldo, centr Naniho nějakým zázrakem doputoval na břevno a největší šance přišla dvě minuty před koncem. Střídající Oliveira šikovně propasíroval balón na volného Varelu, kterého o vyrovnání připravil skvělým zákrokem Manuel Neuer. V úplně poslední minutě nastavení měl gól na kopačce i Nani, ale blokující Badstuber zachránil nesmírně cenné tři body pro Německo. Následná hlavička stopera Alvese po rohu totiž mířila nad.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1243)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele