play off - semifinále
28.06.2012 20:45 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Balotelli poslal dvěma góly Itálii do boje o zlato

Finále z roku 2008 se opakovat nebude, možná trošku překvapivým soupeřem Španělska 1. července v Kyjevě se totiž stala Itálie. Dvě trefy Maria Balotelliho daly v první půli Italům vedení, které snížil z pokutového kopu na konečných 2:1 až v nastaveném čase Mesut Özil. Dočkáme se tak opakování utkání ze základní skupiny C.

Úvodní pětiminutovka se nesla v tónině nepřesností ve finální fázi, první, a nutno říci takřka nechtěnou, příležitost si vytvořili Němci po rohovém kopu. Buffon zaváhal a po odrazu od Hummelse zachránil čisté konto Italů jen u Pirlo, který stál na přední tyči. Rovněž další příležitost přišla po ne úplně stoprocentním zákroku Buffona, jenž vyrazil centr Boatenga do Barzagliho a míč jen těsně minul tyčku. Vzápětí byl gólman Juventusu opět v permanenci po střele Kroose.

Tým z Apeninského poloostrova se k nějakému nezanedbatelnému pokusu ohrozit branku soupeře a dostal až v 17. minutě. Přes takřka dokonale fungující stoperskou dvojici Hummels - Badstuber se ofenzivě Italů nedařilo, proto zkoušel Montolivo štěstí střelou z dálky. Stejně však jako o minutu později Cassano ztroskotal na připraveném Neuerovi.

Do třetice to ale vyšlo na jedničku a pomoci musely právě chyby stoperů. Cassano tentokrát velmi neobratného Hummelse šikovně obehrál na levé straně vápna, centr poslal milimetrově na hlavu parťáka Maria Balotelliho a zlé dítě italského fotbalu až příliš snadno přeskočil Badstubera. V takových situacích si "Super Mario" počíná skvěle a i tentokrát vysoký míč proměnil v gól - 0:1.

Jako by útočník Manchesteru City inspiroval ostatní hráče, v dalších minutách to na obě brány létalo poctivě. Nicméně mezi tři tyče nezamířil ani Kroosův pokus a se zlou se potázal i váhající Montolivo, který místo přímočarého postupu na bránu kličkoval a připravil se o stoprocentní šanci. A když ani Khedira nádhernou střelou Buffona nepřekonal, musel se v roli kanonýra opět převtělit Mario Balotelli.

V 36. minutě si perfektně počíhal na dlouhý míč od Montoliva, se zakončením tentokrát neváhal a zpoza vápna vymetl šibenici Neuerovy branky - 0:2. Poločas snů už Německo svému soupeři nemělo byť ani příležitost zkazit, Italové se pak již do žádného rizika takticky netlačili. Do rejstříku šancí promluvilo až druhé dějství.

Těžko říct, zda do něj počítat nedůrazný projektil střídajícího Reuse, Lahmovu ránu vysoko nad zevnitř vápna však už zcela jistě. Od stoprocentní gólovky odstavil perfektním skluzem deset minut po začátku poločasu dalšího střídajícího hráče Kloseho Bonucci. V 60. minutě se poprvé ke střele odhodlali i Italové, Balotelli tentokrát bránu netrefil.

Marco Reus hru Německa rozvířil a svůj apetit chtěl dokázat přímým kopem. Opět proti němu ale zakročil výborným způsobem Buffon, který konečky prstů vytěsnil skvělou střelu na břevno. Jenže Löwovi svěřenci se museli soustředit i na defenzivu, krátce po zmíněné šanci se v další příležitosti na druhé straně objevil Marchisio, jenže těsně minul.

Dvacet minut před koncem vsadili obhájci evropského stříbra vše na útok, stáhli hru na tři obránce, přičemž jedním z nich byl dokonce Schweinsteiger. Jenže místo tlaku Nationalelf se do stoprocentní šance dostal Marchisio. Zadní tyč minul o pár decimetrů, jenže kdyby místo střely volil přihrávku na chvílemi volného Di Nataleho, mohlo být rozhodnuto. A i nadále to "smrdělo" gólem jen a pouze u Neuera. Di Natale unikl ofsajdové pasti a šel úplně sám na bránu, ale trefil jen boční síť. Za minutu pak už Balzaretti skóroval, jenže se nacházel v postavení mimo hru.

Závěrečné minuty sice patřili Němcům, ale gólového úspěchu se dočkali až v nastavení. Hummelsovu stoprocentní příležitost překazil dalším z řady skvostných zákroků dnes výtečný Bonucci, po následném rohu pálil Özil nad. Ve druhé minutě nastaveného času ale zahrál Balzaretti rukou ve vápně a Mesut Özil následnou penaltu bezpečně proměnil - 1:2. To však byla pro favorizované Němce labutí píseň.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1848)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele