základní skupiny - skupina C, 1. kolo
10.06.2012 20:45 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Chorvatsko vstoupilo do turnaje vítězstvím nad Irskem

Fotbalisté Chorvatska byli před utkání mírnými favority a díky dvěma brankám Maria Mandžukiče a Nikici Jelaviče nakonec uhájili vítězství 3:1. Díky tomu si zachovali slušnou šanci na postup z těžké skupiny, naopak Irsko to ve dvou zbývajících duelech bude mít velice těžké.

Diváci na stadionu v Poznani se rozhodně měli na co dívat. Kombinační hra, rychlý přechod do útoku a i mnoho zajímavých šancí zdobily především první poločas. Chorvatsko bylo v celém zápase lepším celkem a mělo i více šancí. Inkasovalo pouze ze standardní situace, na které si chtěl dát kouč Slaven Bilič před zápasem největší pozor. V prvním poločase to Chorvaté zkoušeli hlavně zdálky a často stříleli, několikrát dobře zasahoval gólman Shay Given. Na konci úvodního poločasu Chorvatsko vsítilo rozhodující trefu a tři body si už nenechalo ujít.

Vidět příliš nebyla irská hvězda a kapitán týmu Robbie Keane, který několikrát mohl jít do brejku, vždy mu ale kousek chyběl a od spoluhráčů se k důležité finální přihrávce nedostal. Irsko se po celý zápas prezentovalo velice bojovnou hrou, ovšem Chorvatsko bylo fotbalovější a v koncovce důraznější. Rychlými přihrávkami a častou hrou po krajích snadno přecházelo do pokutového území soupeře a dělalo jeho defenzívě velké problémy.

Chorvaté začali opravdu skvostně a už ve třetí minutě se dostali do vedení. Po krásné přihrávce na levý kraj vápna dokázal odcentrovat Dario Srna na hlavu Mandžukiče, který nakonec z dvanácti metrů překvapil všechny včetně gólmana Givena a míč zapadl přímo k tyči. Nicméně svěřenci třiasedmdesátiletého trenéra Giovanniho Trapattoniho dokázali srovnat po necelých dvaceti minutách.

Po přímém volném kopu z levé strany od Aidena McGeadyho se dostal míč na zadní tyč k Seanu St Ledgerovi a ten hlavou usměrnil míč za záda gólmana Stipeho Pletikosy. Chorvatsko se okamžitě snažilo odpovědět a z dvaceti metrů dobře vypálil Perišič, Given ale prudkou ránu brilantně vyrazil. Následně střílel přímo z voleje Modrič, jeho tvrdá rána šla přímo doprostřed branky do rukavic irského gólmana.

Nicméně Chorvatsko šlo opět do vedení dvě minuty před přestávkou. Střelu z hranice vápna srazil Stephen Ward přímo k Jelavičovi a ten s přehledem přehodil Givena. Sudí správně gól uznali, i když téměř všichni irští fotbalisté signalizovali ofsajd. V tuto chvíli přilétla na hřiště světlice a chvíli se nehrálo, ve třetí nastavené minutě po krásném centru do vápna hlavičkoval těsně nad branku Perišič.

Chorvati se uklidnili ihned po začátku druhého poločasu, když centr Perišiče tečoval chytře na tyč Mandžukič. Balón se od ní nešťastně odrazil do hlavy Givena a poté do branky. V dalším průběhu se Irsko nedokázalo dostat do vyložených příležitostí a potřebovalo změnu, čtvrthodiny před koncem dokonce Trapattoni překvapivě stáhl ze hry kapitána Keana.

Definitivně utnout snahu Irska mohl Ivan Rakitič, který po geniální zpětné přihrávce Srny pálil z hranice vápna, jenže jeho rána se vykroutila o pár centimetrů mimo tři tyče. Irové začali hrozit až v poslední desetiminutovce, jenže bylo už příliš pozdě. Po centru Duffa hlavičkoval Keith Andrewse, Pletikosa si ale připsal dobrý zákrok. V devadesáté minutě opět zahrozil hlavou aktivní Andrews, avšak jeho pokus šel o decimetry vedle. V samém závěru začaly v Poznani planout emoce a přiostřilo se, i přes několik ošetření se však utkání dohrálo v poklidu.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (768)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele