základní skupiny - skupina D, 1. kolo
11.06.2012 18:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Souboj favoritů skupiny D skončil remízou

Francie se především ve druhé půli sápala po třech bodech, nakonec se ale soupeři rozešli smírně. Anglie šla po půlhodině díky hlavičce Lescotta do vedení, ještě do přestávky ale na konečných 1:1 vyrovnal povedenou střelou Samir Nasri.

V teplém podvečeru na supermoderním stadionu v Doněcku nastoupily vesměs očekávané sestavy. Laurent Blanc odkryl jediný rébus na defenzivní záloze, talent Yann M’Vila zřejmě nedostal stav poraněného kotníku či svou fyzickou kondici na sto procent, a tak se do pozice před stopery postavil zkušený Alou Diarra.

To Roy Hodgson měl otazníků v sestavě více. Ten největší, tedy pozici jediného útočníka, zalepil spoluhráčem suspendovaného Wayna Rooneyho Dannym Welbeckem. Na křídlo se kromě Milnera poměrně překvapivě postavil 18letý mladíček Oxlade-Chamberlain, přičemž na lavičce zůstali jak Downing, tak Walcott.

Na silně zkrápěném trávníku začali o chloupek aktivněji Francouzi, ovšem ani zástupci Albionu nezůstali pasivně zalezlí, postupem minut se dokonce začala převaha pozvolna přelévat na stanu Anglie. Na obou stranách nicméně končily všechny výpady neúspěchem vinou pozorných obran, v 11. minutě se proto osmělil Samir Nasri ke střele zpoza vápna a těsně minul bližší tyč Hartovy branky.

Po čtvrthodině hry to zahořelo u Llorise i Harta, i když nutno dodat, že u branky francouzského strážce šlo o pořádný požár. Young perfektně vyslal do samostatného úniku Milnera, který se však kličkou dostal z ideální pozice a z úhlu už branku netrefil. Za půl minutky pak Cabaye napřáhl z dálky a protáhl všech 191 centimetrů Harta, jenž skokem k tyči plamínek uhasil.

Síť se rozvlnila až ve třicáté minutě. Na perfektní Gerrardův centr z přímého kopu nedosáhl Alou Diarra, naopak nejvýše vystoupal Joleon Lescott, jenž zatloukl míč do branky - 0:1. S takřka dokonalou odpovědí přišel za pět minut právě ten, který byl před chvílí načapán v nedbalkách. Nasri odcentroval, Diarra hlavičkoval, ale Hart skvělým reflexivním zákrokem zachraňoval. Následnou dorážku - rovněž hlavou - pak stejný hráč po sklepnutí Ribéryho poslal ve velké šanci těsně vedle.

Přesto se ale Les Bleus do poločasu vyrovnání dočkali. Pohledný "ťukes" Evry s Ribérym nasměroval balón k Nasrimu a ten se milimetrovou střelou zhruba metr za vápnem trefil perfektně k tyči - 1:1. Ještě než se utkání překlenulo do poločasové přestávky, byl blízko úplnému obratu Benzema, jenže přihrávka Ribéryho jej zahnala až příliš k Hartovi, který střelu výběhem zneškodnil.

Ne snad že by tempo či kvalita hry po návratu z kabin nějak výrazně upadly, šancí ale nepřibývalo. Nebýt Milnerovy vražedné přihrávky na Harta, jíž div neproměnil v gólovku pohotový Nasri, neměli by se ani fanoušci čím znepokojovat. Nezlepšilo se to ani v dalších minutách, Benzema pálil z dálky, Ribéry hbitě pronikl a zkoušel to z úhlu - vždy byl přichystán Joe Hart. Významně to v ochozech zahučelo až deset minut před koncem po skvělé střele z voleje od Cabayeho, které sebral punc "gólová" lehoučkou tečí pohotový Welbeck.

Ač to tak po změně stran nevypadalo, s přibývajícím časem a za neustálého horka byl fotbal pomalejší a pomalejší a závěrečných 15 minut už to vypadalo, že oba celky tak nějak dohrávají na remízu. Aktivnější byli jednoznačně Francouzi, ale přes důsledné beky Albionu to zkrátka nešlo. Angličanům už se dopředu nechtělo a nemastný neslaný pokus Benzemy z nějakých 20 metrů tak byl definitivní tečkou remízového zápasu.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1483)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele