základní skupiny - skupina C, 3. kolo
18.06.2012 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Španělé stvrdili postup výhrou nad Chorvatskem

Úřadující evropští šampioni přece jen dokázali naplnit úlohu favorita a zásluhou pozdní Navasovy branky přehráli Chorvaty, kteří se na rozdíl od Španělska do vyřazovací fáze nepodívají. Svěřence Vicente del Bosqueho do čtvrtfinále doplní z druhého místa Itálie.

Chorvatský lodivod Slaven Bilić upustil před utkáním se Španělskem od rozestavení se dvěma útočníky, na hrotu se objevil osamocený Mario Mandžukić, středovou formaci pak vyztužil doposud takřka nevytížený Danijel Pranjić z mnichovského Bayernu. Do sestavy se vměstnal také Domagoj Vida, jediný zástupce domácí nejvyšší soutěže z Dinama Záhřeb, jenž nahradil pro změnu Ivana Perišiče.

Na druhém břehu se sestava od předchozího utkání s Irskem podle očekávání nezměnila, ostatně nebylo proč. Fernando Torres tak dostal po dvoubrankové připomínce opětovnou šanci, lavička se tak stala výchozím bodem pro Cesca Fábregase.

Kdo čekal od úvodní minuty nějaký ofenzivní karneval, musel být zklamaný, hra se odvíjela takřka přesně opačným směrem. Celek z Pyrenejského poloostrova sice po většinu prvního dějství držel míč na svých kopačkách, pozorná a výjimečně flexibilní chorvatská obranná hráz si však plnila svoji úlohu výborně a držela španělské hvězdy na distanc od Pletikosovy branky. Když už se potom hbitý Torres prodral do pokutového území a přes padajícího Schildenfelda z takřka nulového úhlu vypálil, byl strážce "domácí" svatyně u tyče připraven. Bídu španělské ofenzivy snad nejlépe dokumentovaly dalekonosné rány obou stoperů, ani jejich snaha o prosté zaměstnání chorvatského brankáře se však nesetkala s velkým úspěchem.

Byla to však právě dvojka Piqué - Ramos, kdo se musel mít neustále na pozoru. Mandžukić si znovu v soupeřově defenzivě počínal jako utržený vagón a nedal zejména druhému jmenovanému opravdu nic zadarmo. Bek Realu Madrid si častokrát počínal svými defenzivními zákroky na hraně pravidel nebo dokonce za ní, rozhodčí Wolfgang Stark však riskantní počínání španělského stopera toleroval.

Po obrátce začali Chorvati (vzhledem k průběžnému výsledku souběžně hraného utkání v Poznani), daleko více tlačit na pilu... Kýžená branka mohla přijít v 59. minutě, kdy Modrić skvělým centrem šajtlí oslovil na zadní tyči zcela osamoceného Rakitiče, tomu ale zabránil v gólové radosti parádním reflexem Casillas! Svěřenci Vicente del Bosqueho odpověděli stále více ohranou písničkou - série krátkých přihrávek prostě na úspěch ne a ne stačit.

Hnát kupředu však museli především Balkánci, kteří za daného stavu věcí potřebovali k vytouženému postupu skórovat. Bilić tak neváhal a po hodině hry podpořil útočné snažení rovnou dvojím střídáním, kdy se na trávník dostali vyloženě ofenzivní Ivan Perišić a Nikica Jelavić (odešli Vida a Pranjić). Potřebná změna se však ani po této rošádě nedostavila. Prvně jmenovaný sice zkoušel z úhlu vypálit, Casillas byl ale na místě. S přicházejícím koncem muselo Chorvatsko pochopitelně ještě více otevřít hru a to byla voda na španělský mlýn. Během dvou minut donutili Pletikosu zasahovat Iniesta a Busquets.

Za hrdinu mohl být v 87. minutě Ćorluka, jenž těsně před Casillasem balon mírně tečoval, nakonec se však ani z této situace nic neurodilo. Navíc hned nato vyslal Fábregas přesným obloučkem za obranu na ofsajdové hraně stojícího Iniestu, jenž následně ještě balón naservíroval lépe postavenému Navasovi a ten už neměl problém s jeho expedicí do opuštěné branky - 0:1.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (831)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele