základní skupiny - skupina D, 3. kolo
19.06.2012 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ukrajina hrdě padla s Anglií, modrožlutá pohádka se nekoná

Ukrajina se loučí se šampionátem, tedy alespoň co se týče svého reprezentačního družstva. Rozhodla o tom porážka proti Anglii, kterou doprovodí do semifinále Francie. Přitom ukrajinští fotbalisté nemuseli vyváznout s porážkou, remíza se vznášela ve vzduchu a za aktivitu Blochinova celku by to byl i zasloužený result.

Ukrajinští fotbalisté vstoupili do utkání nesmírně aktivně, pokoušeli se proniknout do anglické defenzívy buďto pomocí individuálních akcí, anebo častěji dalekonosných střel, z nichž hned první notně protáhla Joa Harta, jenž však zasahovat proti těsně nad mířící ráně Harmaše nemusel. Následně stoper Chelsea dvakrát zablokoval ránu ukrajinských záložníků, ve dvaadvacáté minutě mířil opět nad Husjev. Téměř půlhodiny se hrdý Albion nepodíval na soupeřovu polovinu, tedy pokud nepočítáme pár odvrácených nákopů. Jenže v osmadvacáté minutě se zmocnil na levém křídle balónu po nákopu Ashley Young a svým bochánkem nalezl nikým nehlídaného Rooneyho, jemuž hlavička sjela po čele a skončila těsně vedle.

Záhy na druhé straně prověřil pozornost Harta Jarmolenko, jenž bezúspěšně obstřeloval dva padající obránce, po nichž bez potíží zasáhl padající brankář Anglie. Do konce prvého dějství již nebyla k vidění žádná větší šance, ale neuběhly ani tři minuty a Steven Gerrard poslal z pravé lajny míč do šestnáctky, zde jej lehoulince tečoval Jarmolenko, Pjatov jej chybně nechal propadnou na zadní tyč, kde již stál osamocený Wayne Rooney, jenž po svém dvouzápasovém čekání na start v prvém zápase poslal Albion do vedení.

Krátce po hodince hry se dostala Ukrajina do obrovských šancí. Nejprve Milevskyj hlavičkoval z malého vápna pouze nad Hartovu svatyni a posléze domácí modrožlutý mančaft vsítil dokonce branku, kterou ovšem čtvrtý rozhodčí na lajně neuznal, neviděl, neposoudil, ačkoliv míč přešel brankovou čáru. Zde má UEFA odpověď na otázky, proč zaplatit videosystémy a neplatit zbytečné rozhodčí...

Ukrajinu to nepoložilo, dále se snažila co nejvíce napadat a pomalu otevírala hru, ale větší šanci měla zprvu Anglie, když po Pjatov po souboji s Rooneym vyrazil míč k Youngovi, jenž pohotovou ranou vyzkoušel Pjatova, jenž předvedl fantastickou robinsonádu. Na druhé straně měl velké obtíže s Konopljankovým notně falšovaným pokusem pořádné nesnáze Hart, jehož levačka vyletěla do vzduchu právě včas. Vzápětí odpověděla Anglie další šancí Rooneyho, na jehož hlavu posadil výborný centr z rohu Steven Gerrard a nehlídaný útočník opět ztroskotal na Pjatovovi.

Po těchto divácky atraktivních momentech již žádná zajímavější příležitost nenastala, ačkoliv hra stále měla spád a zejména Ukrajina se snažila dostat do šestnáctky. Marně. Derniéra hostitelské země skončila porážkou, ale nelze říci, že by si Blochinův celek uřízl na šampionátu ostudu, ba naopak.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1153)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele