play off - semifinále
01.07.2004 20:45 CET
1 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Řecko - Česko 1:0e

Stalo se to, co jsme si snad ani nedokázali připustit. V semifinále s Řeckem jsme byli favority, 90 minut jsme byli lepší. Ale gól jsme nedali a to se nám vymstilo. Prodloužení zastihlo lépe připravené Řeky a když naši ani po třech gólových šancích soupeře nepochopili, že jim hrozí nebezpečí, přišel trest. V posledních vteřinách první půle prodloužení...

Češi, hrající v plné síle, vstoupili do zápasu velice aktivně a už ve třetí minutě nás mohl rozjásat Tomáš Rosický, jeho rána po Kollerově sklepnutí centrovaného míče se ale místo do sítě opřela do břevna. Neuběhly ani dvě minuty a přišla druhá šance, když Marek Jankulovski vybojoval míč, dostal se do vápna, ale jeho dělovku zneškodnil brankář Nikopolidis.

Český nápor úvodních minut brzy vystřídal boj o střed pole. Hráči v bílém sice stále měli převahu, ale gólové šance nepřicházely. Řekové byli, dá se říci, neškodní. Až po půlhodině hry zahrozili, když do vápna přilétl centr od Vryzase, ale Petr Čech byl pozorný. Ve 33. minutě vyslal další projektil na brankáře Jankulovski, jeho střele však předcházel dost možná nejdůležitější okamžik zápasu. Pavel Nedvěd při pokusu nakopnout letící centr trefil kolenem jednoho z obránců a zůstal ležet. Po krátkém ošetření se sice vrátil na hřiště, ale bolavé koleno nerozhýbal a musel být vystřídán.

První poločas, který jsme vyhráli snad ve všech statistických poměrech, jen ne na branky, uzavřel svým dalším pokusem Jankulovski, ale jeho pokus o překvapení Nikopolidise střelou z dálky skončil na horní síti. Řekové na nás vyrukovali s něčím, co jsme ještě na turnaji nepoznali, a jak se zdá, bylo to účinné. Seitaridis a Kapsis byli pověřeni těsným osobním střežením Baroše s Kollerem a to se jim dařilo. Koller nezvykle často prohrával hlavičkové souboje, Baroš se nedostal téměř k ničemu.

Úvod druhého poločasu patřil Řekům, ovšem žádnou výraznější příležitost si nevypracovali. Pak mohla přijít naše chvíle, ale sudí Collina přehlédl držení za dres, kvůli kterému se k míči ve vápně nedostal Jan Koller. Situace dost podobná té, kterou Collina před čtyřmi lety posoudil v náš neprospěch...

Snad první vážnou šanci Řecka přinesla 67. minuta a přímý kop. Ten rozehrál Basinas a Vryzas hlavičkoval naštěstí jen do míst, kde stál brankář Petr Čech. Češi byli stále aktivnější a do slibných příležitostí se dostali Poborský, který při pokusu o připomenutí svého osm let starého obloučku přestřelil, Baroš, kterého před vápnem nedovoleně zastavil Zagorakis a především v 80. minutě Jan Koller. Nejprve narazil Tomáši Rosickému, ten mu míč ještě jednou vrátil a zcela volný český obr zamířil nepřesně.

Milan Baroš dostal více prostoru poprvé až v 83. minutě a hned pronikl do vápna, ale s příležitostí si neporadil nejlépe, vystřelil mimo. Už se blížilo prodloužení, když zahrozili Řekové – v nastaveném čase centroval střídající Giannakopoulos, ale žádný z jeho spoluhráčů na něj naštěstí pro nás nedosáhl. To mělo být varování...

Když začalo prodloužení, Češi jako by spali. Sice se hned v první minutě dostal do slibné pozice Baroš, i když nakonec ani zakončovat nemusel, protože bylo pískáno, ale hned poté přišly další velké chvíle Stilianose Giannakopoulose. Záložník anglického Boltonu se nejprve objevil zcela volný před Čechem, ale 22letý brankář se vyznamenal, o něco později jeho střelu zblízka zblokoval Koller. Pak Řekové přestali kousat, ale když Češi neodpověděli, zaútočili znovu. Dvě minuty před koncem ještě Dellas hlavičkoval do náruče připraveného Čecha, ale...

... v posledních vteřinách první části prodloužení vybojovali Řekové roh. Bylo jasné, že je to poslední akce před hvizdem. A ona byla poslední v celém zápase. Tsiartasův roh na bližší tyči usměrnil Traianos Dellas a stříbrným gólem poslal Řeky do finále.

Byla tolik znát absence Pavla Nedvěda? Možná ano, Tomáše Rosického zřejmě závěrečné boje nezastihly v nejlepší formě, směrem dopředu nebyl, až na břevno v úvodu a pěknou akci s Kollerem na konci, vlastně po celý zápas vidět. Řekové našli protizbraň na naší ofenzivní sílu, když dvojice stoperů dostala za úkol jen otravovat život Barošovi s Kollerem. Nebudeme si stěžovat na rozhodčího, to už by byla ohraná písnička, i když se opět cítíme poškozeni, ta penalta tam byla. Poprvé na turnaji možná neměl šťastnou ruku trenér Brückner. Marka Heinze chtěl poslat na druhou polovinu prodloužení, možná to měl udělat už dřív.

Teď v nás sice převládá zklamání, ale celkově bychom měli být spokojeni. Účast v semifinále, mezi nejlepšími čtyřmi, určitě není neúspěch, i když jsme chtěli víc... Štěstí jsme si asi vybrali ve skupině, tentokrát k nám zůstalo zády...

Zde si můžete pročíst online reportáž, jak šel zápas minutu po minutě.

Autor: Petr Starý

Komentáře (18)

Přidat komentář
HOST*Bill

Vyhrajem Bary a spol. to zařídí P.S.Nemáte na hlavní stránce chybu?Tenhle zápas se hraje 1.7. a ne 31.6.

Reagovat
HOST*Bill

Teď je to správně

Reagovat
Webmaster

Takhle to dopadá, když něco dělam ve tři hodiny ráno...

Reagovat
HOST*martin siuda

chlapci nasi

Reagovat
HOST*Bill

To je drsný!S řeckem teď hrajem semifinále EURO a v srpnu s nima hrajem přátelák....Ale řekové si v obou zápasech ani neškrtnou

Reagovat
HOST*!!Cech!!

Skoci tam Maro Hainz a s Milanem tam udelaji pruvan!!

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

VYHRAJEME!!!!

Reagovat
HOST*mirek

Řecko dotoho vyhrajou musí

Reagovat
HOST*pat

Uz je to tady!!!! Dejme gola!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Bill

naši "sudí" collina

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ήταν ένας καλός αγώνας.

Η Ελλάδα κέρδισε τη φήμη.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekové .Češi .

Reagovat
partaS

KURVY ŘECKÝ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele