play off - čtvrtfinále
27.06.2004 20:45 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Dánsko - Česko 0:3

Je to tady. Čeští reprezentanti splnili "povinnost" v podobě výhry nad Dánskem a už teď je jisté, že z Eura pojedou jako úspěšní a s medailí na krku. Postoupili do semifinále. Výsledek 3:0 sice hovoří jasně, ale nerodil se snadno, po první půli byli fanoušci na rozpacích. Až na druhý poločas nastoupili ti Češi, kteří zatím přejeli všechny své soupeře...

Sestava českého týmu se dala lehce předvídat. Týmu se vyhýbají zranění, všichni jsou v pořádku, v karetním trestu také nikdo není. Nechávat na lavičce střelce tří gólů Milana Baroše by asi nebylo moudré, takže bylo jasné rozestavení 4-4-2. Jasné bylo i osvědčené složení zálohy – Galásek, Poborský, Rosický, Nedvěd i složení útoku Baroš, Koller. Otazník visel jen nad obranou – Zdeněk Grygera nezvládl úvod zápasu s Nizozemskem a ztratil tak místo v sestavě, místo něj nastoupil Jiránek a spolu s ním Bolf, Ujfaluši a Jankulovski. V brance samozřejmě jistota Petr Čech.

Trenér Dánů Morten Olsen měl o poznání větší problémy. Mimo hru byl Niclas Jensen, který má poraněný kotník a zastoupil ho Kasper Bögelund. Velká nejistota byla u Ebbeho Sanda a ani on nakonec nenastoupil, místo v útoku uvolnil Jonu Dahlovi Tomassonovi, který se tak posunul ze zálohy. Martin Jörgensen byl fit a mohl nastoupit, Rommedahl zůstal jen na lavičce.

Úvod zápasu patřil Čechům, už ve třetí minutě zahrával přímý kop Pavel Nedvěd, ale jen rozcvičil brankáře Sörensena. Češi pak zahrozili ještě dvakrát, nejprve po Jiránkově centru hlavičkoval nad branku Koller a po něm pálil Galásek z velké dálky těsně vedle.

Hra se otočila, Dánové měli míč více na svých kopačkách a už v 16. minutě si vytvořili velkou šanci. Po závaru ve vápně vypálil Poulsen, ale obrana míč zblokovala. Tentýž hráč o něco později hlavičkoval vedle po centru z přímého kopu. Velký tlak si Dánové vytvořili ve 26. minutě, naštěstí pro branku Petra Čecha jej Gravesen ukončil ranou hodně mimo. Ojedinělou českou akci pak zmařil jeden z obránců, když zablokoval Rosického přihrávku, který pronikl do vápna.

Češi byli hodně pasivní, nechávali Dány v klidu rozehrávat, napadali je až na vlastní polovině. Dánové tak měli míč na svých kopačkách mnohem více (v prvním poločase 62%), ale ani oni si moc šancí nevytvořili. Akce vedené středem pole končily před vápnem, centry ze stran spolehlivě sbíral Petr Čech. Mohli ale dostat gól do šatny, v nastaveném čase utekl Karel Poborský, nechal se ale vytlačit až k brankové čáře a jeho centr se ještě před tím, než poskočil na horní straně břevna, dostal do autu.

Do druhé půle Češi doslova vlétli. Vysunutý presing, rychlý přechod do útoku, přesné přihrávky, to všechno přispělo k tomu k prvnímu gólu ve 49. minutě. Karel Poborský z rohu nacentroval přesně na hlavu Jana Kollera a ten, nedůsledně bráněn, trefil přesně k tyči. Dánové se připomněli o pět minut později, když naši obránci neobrali Jörgensena a ten nacentroval, ale Jankulovski dobře odclonil Tomassona a nenechal ho hlavičkovat.

Naši byli výrazně lepší, v 57. minutě centroval z přímého kopu Jankulovski a kdyby Pavel Nedvěd dosáhl, a chybělo mu pár centimetrů, zcela jistě by dal gól. Pak přišly chvíle Milana Baroše. V 63. minutě Grygera vybojoval míč, přenechal Poborskému, ten krásnou přihrávkou za obranu vysunul Baroše a útočník Liverpoolu "poděkoval" Poborskému tím, že napodobil jeho patentované zakončení – lehkým obloučkem přehodil vybíhajícího gólmana. A aby toho nebylo málo, hned dvě minuty na to vyslal Baroše krásným pasem Nedvěd a ostravský rychlík se svým pátým gólem dostal do čela tabulky střelců.

Bylo rozhodnuto, Češi se uklidnili, Dánové působili odevzdaným dojmem, ale do konce zápasu si ještě vytvořili několik šancí. Jesper Grönkjaer prošel do vápna, z boku šel sám na Čecha, ale ten jeho pokus o oblouček přizvedl na roh. Velmi aktivní byl střídající Peter Madsen, ale svou první střelou jen nechal vyniknout Petra Čecha, který ji vyrazil efektním zákrokem. Tentýž hráč se pak o zkorigování výsledku pokoušel dvakrát hlavou, ale v obou případech mířil mimo.

Češi úkol zvládli. V prvním poločase sice předvedli nemastný, neslaný výkon a Dánové měli více ze hry, ale ve druhé půli to byla ta stará známá ofenzivní smršť, kterou zatím na Euru přejeli každého soupeře. Milan Baroš se dvěma brankami dostal do čela tabulky střelců a pasoval se do pozice jedné z hlavních postav šampionátu. Nepochybuji o tom, že se o něj v létě poperou evropské velkokluby.

V semifinále nás čekají Řekové. Říci to před turnajem, snad každý by si poklepal na čelo. Ale oni porazili Portugalsko, přispěli k vyřazení Španělska a ve čtvrtfinále vyřadili Francii. Nemají velké hráče, ale mají velký tým. Přesto, troufám si tvrdit, budou Češi favority na postup do finále. Pozor si v semifinále budou muset dávat Marek Jankulovski, Tomáš Ujfaluši a Pavel Nedvěd, kteří dnes dostali žluté karty a v případě další karty by přišli o finále, pokud se do něj dostaneme.

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Bill

VYHRAJEM zajimavej zápas bude taky řecko-francie,protože se z něj vyvine náš (DOUFÁM) semifinálovej soupeř......

Reagovat
HOST*DAVID

Česko-Dánsko ,to bude ,pro Čechy velký zápas, ale doufám

že to bude těžký zápas i pro Dány. Česko-Dánsko 1:0.

Češi do toho

Češi do toho

Češi do toho

Reagovat
HOST*Vesly

Češi vyhrajou v prodloužení 1:0 a Marek Hainz dá GÓL!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Tipuju 3:1 pro ČR. Baroš dá 2, Nedvěd, nebo Koller tu třetí.

Reagovat
smazaný uživatel

jen aby nehrál Lokvenc,to by sme hráli o deseti,jinak vyhrajem,kolik?to je jedno,bude to super.

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele