základní část, 9. kolo
22.10.2023 12:15 CET
4 : 3
(1:0)

Reportáž

Ryan Flamingo (© AFP)

Ajax prohloubil mizérii, tentokráte nezvládl přestřelku na půdě Utrechtu

Ajax zažívá asi nejhorší vstup do tohoto ročníku Eredivisie v historii, jelikož tentokráte utrpěl už svou čtvrtou ligovou porážku v řadě za sebou a s pouhými pěti body v sedmi odehraných utkáních se propadl na sestupovou sedmnáctou příčku. Nyní v Utrechtu sice smazal dvoubrankové manko a chvíli vedl, jenže závěr mu vůbec nevyšel a po divoké porážce 3:4 tak opět musí zpytovat svědomí.

Amsterdamského giganta letos potkává jedna katastrofa za druhou - už dva jeho duely nebyly dohrány a teď se k tomu schylovalo znovu, protože střetnutí bylo v závěru za stavu 3:3 na chvíli přerušeno kvůli vhozeným předmětům z hlediště na hrací plochu a pár minut dokonce hrozilo, že i toto klání bude předčasně ukončeno. Ajax navíc nechtěně překonal historický rekord, protože ještě nikdy se nestalo, že by čekal na výhru v osmi po sobě jdoucích zápasech.

Naopak Utrecht se postaral o obrovské překvapení - v předchozích osmi případech hned sedmkrát prohrál a jen jednou zvítězil, díky druhému tříbodovému zisku tohoto ročníku prozatím opustil poslední místo tabulky a je šestnáctý se šesti body. První poločas přitom žádné přestřelce nenasvědčoval, protože až do 44. minuty se průběžný stav neměnil a k vidění nebylo ani mnoho vyložených příležitostí.

Hosté byli přeci jen o něco aktivnější, avšak dvě nebezpečné rány Kristiana Hlynssona i nepříjemný pokus Stevena Bergwijna skvěle zneškodnil brankář Barkas. Svěřenci trenéra Rona Janse z ničeho nic prorazili ve 44. minutě. Do nečekaného vedení je dostal obránce Ryan Flamingo, jenž se po odvráceném centru z levého křídla opřel do balónu z hranice šestnáctky, a jeho skákavý volej zapadl přímo k levé konstrukci.

Utrecht vstoupil do druhého dějství naprosto báječně, neboť jeho náskok zvýšil kapitán Mike van der Hoorn, který po rohovém kopu hlavičkoval ze sedmi metrů a brankář Gorter vytahoval balón svou levačkou až několik centimetrů za brankovou čarou - 2:0. Hosté však po této inkasované trefě přidali a v rozmezí 52. - 55. minuty bleskově srovnali krok díky dvěma zásahům Hlynssona.

Teprve devatenáctiletý islandský záložník nejprve snížil naprosto kuriózním způsobem, jelikož nepříliš povedený nákop Sosy usměrnil svou hrudí přímo pod břevno. Neuběhly ani další tři minuty a Hlynsson měl přesnou mušku podruhé, když si po parádním centru Sosy z levé strany seběhl do středu šestnáctky a z první zavěsil pod horní tyčku - 2:2. Ajax dokonce otočil vývoj tohoto bláznivého představení v 65. minutě.

Hugo Novoa totiž ve vlastní šestnáctce evidentně podrazil unikajícího Brobbeyho a rozhodčí Higler bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Bergwijn a s naprostým přehledem zamířil pod levou šibenici do protipohybu Barkase. Utrecht se však v žádném případě nehodlal vzdát a za dalších šest minut srovnal krok. Jeho třetí trefu zaznamenal Jens Toornstra, který se po zpětné nahrávce Flaminga trefil po zemi doprostřed branky.

Hosty potkala další velká pohroma v 74. minutě - kvůli zranění musel odstoupit Gorter, a protože brankářská jednička Rulli se dlouhodobě nachází na marodce, tak se mezi tři tyče postavil německý mladíček Ramaj, jenž při své premiéře v Eredivisii nakonec čisté konto neudržel. V 90. minutě totiž inkasoval rozdílovou branku na 3:4 z pohledu Ajaxu po ukázkovém lobu střídajícího dánského záložníka Oscara Frauleho z mírného úhlu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele