základní část, 12. kolo
12.11.2023 14:30 CET
2 : 2
(0:0)
Stadión:
 

Reportáž

Kenneth Taylor (© AFP)

Ajax po nezdaru v Evropské lize nevyzrál ani na dobře hrajícího nováčka z Almere

Almere po velmi špatném vstupu do tohoto ligového ročníku doslova vstalo z mrtvých a teď svými výkony překvapuje celou nizozemskou scénu. Nyní se těsně před reprezentační přestávkou postaralo o další překvapení, jelikož zaskočilo vysoce favorizovaný Ajax a díky proměněné penaltě v nastavení získalo nesmírně cenný bod za remízu 2:2. V Eredivisii navíc neprohrálo již pošesté v řadě a patří mu tak velmi solidní jedenácté místo se třinácti body.

Amsterdamský gigant naopak dál ztrácí důležité body a bude mít co dělat, aby se vůbec probojoval do příštího ročníku evropských pohárů. V předchozích dvou ligových duelech sice uspěl (výhry 2:0 nad Waalwijkem i 4:1 nad Heerenveenem), jenže ve čtvrtek ani na čtvrtý pokus nevyhrál ve skupinové fázi EL (prohra 0:2 s anglickým Brightonem), a teď po dalším zaváhání mu v nizozemské nejvyšší soutěži patří až dvanáctá pozice s dvanácti body.

Úvodní poločas toho příliš zajímavého nenabídl, k vidění byly jen čtyři střelecké pokusy mezi tři tyče a za celých pětačtyřicet minut se diváci nedočkali jedné gólové možnosti. Po změně stran se však obrázek hry naprosto změnil. Domácí senzačně skórovali už po necelých čtyřech minutách druhého dějství, ale zásah aktivního Hansena přece jen neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Vzápětí na opačné straně zahrozil Taylor, nicméně jeho ránu z deseti metrů zastavila levá tyč. Almere vsítilo nečekanou úvodní trefu zhruba v polovině závěrečného poločasu. Do vedení ho dostal Jochem Ritmeester van de Kamp, který se po finální přihrávce Duijvestijna zbavil skluzujícího Gaaeiho i brankáře Ramaje a ze sedmi metrů nemohl minout zcela prázdnou branku.

Ovšem neuběhlo ani dalších šedesát sekund a o bleskové vyrovnání se postaral střídající Chuba Akpom. Osmadvacetiletý anglický forvard po dlouhé kolmici do pokutového území protivníka využil zpětného přistrčení od Brobbeyho a z osmi metrů usměrnil míč do sítě kolem bezmocného gólmana Bakkera. Jasný favorit otočil vývoj tohoto střetnutí v 82. minutě zásluhou jiného nově příchozího hráče Benjamina Tahiroviče.

Bosenský rodák totiž po další finální nahrávce Brobbeyho vůbec na nic nečekal a ze středu šestnáctky chladnokrevně zavěsil do levé šibenice kolem dívajícího Bakkera. O šest minut později nebyl uznán zásah Brobbeyho vinou ofsajdu, a tak jasný outsider z ničeho nic udeřil ve třetí minutě nastaveného času. Rozhodčí Nijhuis nařídil v jeho prospěch pokutový kop za naprosto zbytečné podražení Tahiroviče na Resinka a nabídnutou možností nepohrdl francouzský útočník Thomas Robinet nekompromisní ranou k levé konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele