základní část, 22. kolo
12.02.2017 14:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - Sparta Rotterdam 2:0

Fotbalisté Ajaxu dokázali napodobit konkurenční Feyenoord a popáté v tomto roce zvítězili, tentokráte v domácím prostředí přehráli Spartu Rotterdam po výsledku 2:0. V tabulce Eredivisie se tak stále nacházejí na druhé pozici o pět bodů za rotterdamským rivalem a tři body před třetím PSV Eindhoven. Hosté prodloužili své čekání na ligové vítězství už na deset zápasů, na půdě velkého favorita nezvládli konec prvního a začátek druhého poločasu.

Amsterdamský celek byl lepší od samého začátku, už v 7. minutě poslal načechraný pas z pravé strany Ziyech a nabíhající Viergever přizvedl balón z brankového území špičkou kopačky nad horní tyčku. O tři minuty později předvedl nádherný průnik přes dva protihráče kapitán Klaassen a už se chystal ke střele, se skvělým obranným zákrokem se na poslední chvíli přiřítil Mendes da Silva a svého protihráče čistě odstavil od balónu.

Sparta zahrozila v polovině prvního poločasu, kdy se po rychlém brejku ocitl na hranici pokutového území El Azzouzi, ale po nádherné kolmici nedokázal zblízka přehodit vyběhnutého brankáře Onanu. Když už se zdálo, že se diváci v prvním poločase gólu nedočkají, tak se ve 45. minutě prosadil Bertrand Traoré. Teprve jednadvacetiletý záložník z Burkiny Faso předvedl neuvěřitelnou individuální akci po přihrávce od Kaspera Dolberga.

Traoré se sám vymotal z obležení tři hráčů, balón si posunul směrem k hranici šestnáctky a pak přízemní střelou nezištně vypálil k bližší tyči. Střela zaskočila všechny včetně brankáře Kortsmita, jenž zůstal pouze stát jako přibytý na brankové čáře. Domácí pojistili svůj náskok čtyři minuty po změně stran. Ziyech si na levé straně obhodil Breuera a pak zpětně přihrál do běhu Dolbergovi, který ze šesti metrů dostal balón za záda bezmocného Kortsmita.

Po hodině hry mohl podruhé v zápase skórovat Traoré, když se znovu výborně uvolnil na pravé straně, ovšem hostující strážce vytěsnil jeho pokus do tyče. Čtvrthodiny před koncem byl blízko snížení Dumfries. Ten se ocitl sám na pravé straně před Onanou, z ostrého úhlu nedokázal gólmana Ajaxu propálit. Poslední možnost se zrodila v 85. minutě. Po rohovém kopu a následné teči směřoval míč do sítě, avšak Breuer ho akrobaticky vykopl z brankové čáry až mezi diváky.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele