základní část, 29. kolo
05.04.2017 20:45 CET
4 : 1
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - AZ Alkmaar 4:1

Ajax navázal na víkendové vítězství nad Feyenoordem, které ho značně přiblížilo zpátky do bojů o titul, a Alkmaar, soupeřící o play-off Evropské ligy, před vlastními fanoušky skolil čtyřmi brankami. Nebyla to ovšem tak jednoduchá pořízená, jak by se dle výsledku mohlo na první pohled zdát. Ještě zhruba dvacet minut před koncem byl totiž stav nerozhodný.

Už o přestávku svěřenci kouče Petera Bosze mohli zahlédnout, že rotterdamský celek, v tuhle chvíli největší protivník v bitvě o první příčku, vede nad Deventerem o pět gólů. I proto potřebovali bezpodmínečně naplno bodovat. AZ už na podzim dokázal Ajax obrat o dva body, tentokráte však padl naprosto stejně jako během loňské návštěvy Amsterdamu.

Hned od začátku se výrazně projevoval domácí útočník Traoré, který vyzkoušel po pár desítkách sekund hry svou levačkou, brankář Krul však bez větších potíží zasáhl. Ve 14. minutě se už reprezentant Burkiny Faso propracoval do rozhodně lepší příležitosti a tentokráte měl Krul o poznání větší potíže. O dvě minuty později ale tenhle duel již prohrál.

Traoré zakličkoval ve středu pole, přihrál doprava na Kluiverta, jenž mu jemným centrem nabídl balón na hranici brankového území zpátky, a odtud bylo poměrně snadné zacílit na bližší tyčku. Traoré byl při chuti neustále, v 19. minutě si s ním zase alkmaarská defenzíva nevěděla rady a Krul musel zasahovat s vypětím všech svých sil.

Ajax kontroloval hru až do konce poločasu, mužstvo trenéra Johna van den Broma se jen marně snažilo prosadit. Důkazem budiž fakt, že vůbec první střelu na bránu vyslal až ve 34. minutě Johansson, proti němu ovšem byl gólman Onana pozorný. O to více bylo překvapující, že se hostům podařilo srovnat stav v 55. minutě.

Jahanbakhsh poslal od středové čáry dlouhý pas dopředu, Onana ne úplně dobře odhadl směr a rychlost nakopnutého míče, vyběhl z brány pozdě, a tak ho hlavou přehodil Weghorst. Najednou domácí znervózněli, protože Ziyech se po hodině hry neprosadil střelou z přímého kopu a Viergever po rohovém kopu minul.

Nakonec se atmosféra v domácím táboře hodně uvolnila v 72. minutě. Sánchez po rohovém kopu získal díky svému důrazu míč pod kontrolu a efektivními nůžkami překonal Krula. Z penalty pak pojistil vedení Schöne, Jahanbakhsh sice mohl následně snížit, to by však nesměl trefit tyčku, a v závěru po rychlém brejku stačit ještě skórovat Younes.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele