play off o Evropskou ligu - finále - odveta
18.05.2014 16:30 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

FC Groningen - AZ Alkmaar 3:0

Groningen doma pokořil Alkmaar 3:0 a po sedmi letech si opět zahraje v evropských pohárech. Postup Seveřanům vystřelil dvěma góly Tjaronn Chery a jednu přesnou trefu přidal i Hans Hateboer. Díky skvělému vystoupení v celém playoff, kdy Groningen ani jednou neprohrál a obdržel pouze jedinou branku, si zelenobílí zahrají druhé předkolo Evropské ligy.

Domácí záložník Tjaronn Chery byl od první minuty nejviditelnějším hráčem na hřišti. Pětadvacetiletý rodák z Haagu mohl otevřít skóre už ve 2. minutě, když vyslal na branku stráženou Estebanem Alvaradem nebezpečný střílený centr. Míč však skončil těsně mimo. Groningen držel otěže utkání pevně v rukou a ve 24. minutě šli domácí zaslouženě do vedení. Odražený míč si aktivní Chery krásně zpracoval, obešel dva protihráče a nekompromisně propálil bezmocného Alvarada - 1:0!

Fotbalisté AZ se ocitli v hluboké defenzívě a o pár minut později už to mohlo být od dvě branky. V 31. minutě ale Kostić zakončil svůj trhák pouze těsně vedle levé tyče. Zaváhání svého protihráče však o tři minuty později napravil Hateboer. Špatně odkopnutý balón se dostal až na kopačky dvacetiletého obránce Groningenu, jenž vyslal na hostujícího gólmana pohotovou ránu a díky nešťastnému zákroku Alvarada míč nakonec skončil v bráně - 2:0! Hosté nevěděli, kde jim hlava stojí, a měli štěstí, že dnes neměl srbský kanonýr Kostić svůj den. Těsně před přestávkou pak ještě zahodil vyloženou příležitost Kieftenebeld, který netrefil odkrytou branku.

Po změně stran byl stále nebezpečnější Groningen, jenž ohrožoval branku Alkmaaru především z rychlých protiútoků. Ke gólu ale vedl až ten z 61. minuty. Domácí se dostali do přečíslení a po přihrávce Hateboera se podruhé v zápase trefil přesně k tyči Tjaronn Chery - 3:0! Třetí branka definitivně zlomila odpor hostujících fotbalistů a v poslední půlhodině se stadion Euroborg proměnil v jednu velkou oslavnou party. Tečku za skvělým výkonem mohl ještě udělat minutu před koncem řádné hrací doby Kostić, ale jeho hlavička ve vyložené příležitosti letěla pár centimetrů mimo.

Ani to však nezkalilo obrovskou radost zelenobílých fanoušků, kteří ihned po posledním hvizdu rozhodčího vtrhli na hrací plochu a oslavovali společně se svými idoly. Chabý výkon Alkmaaru mohl být přičten únavě hráčů, kteří nastoupili už k osmapadesátému soutěžnímu utkání v této sezóně, což je nejvyšší počet v historii klubu. Groningen si ale postup zasloužil díky skvělému výkonu v obraně a proměňování šancí.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com, football-oranje.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele