základní část, 1. kolo
06.08.2010 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Roda JC - FC Twente 0:0

Premiéra na lavičce Twente nevyšla kouči Preud'hommeovi zrovna podle představ. Do Kerkrade si jeho tým přijel pochopitelně pro tři body, nakonec se ale musel spokojit pouze s jedním. V zápase nepadl žádný gól, a proto diváci zažili nepříliš záživnou bezbrankovou remízu.

Hosté měli po většinu zápasu sice více ze hry, přesto nejblíže gólu byla Roda. Šance Twente se častokrát příliš za gólové označit nedaly. Jedna taková přišla už ve 12. minutě. Cheik Tioté vypálil ze slušné vzdálenosti, ale míč k brankáři Tytonovi ani nedoletěl. Včas se totiž do střely položil obránce Lachambre a zblokoval ji.

Následně o sobě dali vědět také domácí. Willem Janssen ale při svém zakončení postrádal přesnost, podobně jako na druhé straně při hlavičkování zkušený zadák Peter Wisgerhof. Tyton v bráně Rody si na nedostatek práce sice stěžovat nemohl, přesto skutečně zajímavá šance přišla až těsně před přestávkou. Z pravé strany pokutového území nepříjemně vypálil Tiendalli a nadělal polskému gólmanovi pořádné problémy. Ten míč pouze vyrazil, do bezpečí jej nakonec dokázal odvrátit až obránce Pa-Modou Kah.

Svou dávku štěstí si Twente vybralo v 56. minutě. Po Delorgově centru nebezpečně hlavičkoval kanonýr Mads Junker, ale trefil pouze břevno brány Michajlova. V minulém ročníku byl Bryan Ruiz velkou hrozbou Twente, tentokrát toho však příliš nepředvedl. Jeden z jeho světlých okamžiků přišel zhruba po hodině hry, kdy si sice dokázal udělat prostor v pokutovém území, jeho střelecký pokus ovšem zblokoval opět pohotový Lachambre.

Tyton následně vychytal také hlavičku De Jonga a zápas tak mílovými kroky směřoval k zasloužené remíze. V posledních minutách už jen Roda zkušeně šetřila čas a snažila se neudělat nějakou zbytečnou chybu. Tato taktika jí vyšla a vybojovala velmi cenný bod.

Autor: Tomáš Honajzer / football365.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Legolas John

0:2 pro FC twente

Reagovat
smazaný uživatel

Týden v Ligue 1

Červenec se nezadržitelně přehoupl v srpen a znamená to pouze jediné – francouzská liga opět startuje! Letní přestávka je již dávno za námi a opět můžeme vidět pobíhat své oblíbence na pažitech francouzských stadionů. Co nám toto kolo nabídlo zajímavého?

Událost kola: Ztráty favoritů

Úvodní kolo nejvyšší francouzské soutěže jasně ukázalo, že se na začátku ligy ne vždy dá sázet na pofidérní papírové předpoklady, nečekaná klopýtnutí hned několika favoritů to totiž jasně potvrzují a mnoho sázkařům nejspíše nezbylo než svůj tiket hodit do koše.

Za největší senzaci se dá určitě počítat porážka úřadujícího mistra Olympique Marseille na slavném Stade Vélodrome, kterou mu uštědřil nováček z Caen. Přitom před zápasem byli „Les Phocéens“ s losem určitě spokojení, přivítat na svém hřišti na úvod loni ještě druholigový tým, to je parádní příležitost k nastartování vítězné série.

Nakonec ale obrázek hry vypadal trošku jinak, hned první šance hostí naznačila, jakým směrem se bude zápas ubírat. V tomto zápase nezastavitelný Youssef El Arabi si pohrál s chybující obranou svého soupeře a vymyslel akci, po které osamocený Mollo nastřelil tyč, gólman Steve Mandanda sice ještě nemusel lovit míč ze sítě, ale určitě přemýšlel, jak je možné, aby jeho spoluhráči nechali protihráčům v útoku tolik prostoru. Hned z další šance skromného celku už padl gól a opět se ukázalo, že většina hráčů Marseille nejspíše měla v hlavách ještě bujaré oslavy titulu, nejprve záložní řada lacině ztratila míč, načež si následně vybral slabší chvilku i samotný ochránce svatyně Mandanda, neodhadl úplně ideálně skákavou střelu Seubeho z uctivé vzdálenosti, a obrovské překvapení začínalo mít reálný obraz. Když dokázal Mamadou Samassa na gól Caen odpovědět, zdálo se, že tento zápas mít nakonec vítěze nebude, ale to by tu nesměl být fantom El Arabi. Po dalším skvělém individuálním průniku si vyměnil míč s Traorém, ten mu poslal míč přesně na hlavu a výše zmíněný borec si se svojí šancí už věděl rady, svěřenci Didiera Deschampse tak nechali svého trenéra vypít kalich hořkosti až do dna.

Ani Lyon nedokázal využít výhodu domácího prostředí, Monaco ho totiž na Stade Gerland pořádně potrápilo. Po zápase navíc mohl být loni druhý celek se výsledkem zápasu ještě spokojený, Monaco mělo více vyložených šancí a pouze jistota mezi třemi tyčemi – Hugo Lloris – zabránila pohromě, při častých chybách jindy spolehlivého Jérémy Toulalana měl totiž plné rukavice práce. Claude Puel bude mít jistě o čem přemýšlet, s podobně bezzubým výkonem v ofenzivní fázi by v Lize Mistrů těžko mohl pomýšlet na opětovné dosažení semifinále.

Dojem z loni nevydařené sezóny nedokázali napravit ani fotbalisté z Bordeaux, výprava do Montpellieru totiž skončila nečekaným fiaskem, jejich katem se stala čerstvá akvizice nenápadného celku Garry Bocaly. Co naplat, že Benoït Tremoulinas po skvělé akci spoluhráčů napálil dobře postavenou tyč a taktéž Yoann Gourcuff měl parádní šanci na vyrovnání, po zápase se smál gólman Jourdren a stejně tak jeho spoluhráči. Trenér Jean Tigana tak při své ligové premiéře na lavičce přístavního celku zažil nepříjemný debut.

Vyhrát doma nedokázal ani další celek, který se letos představí v Lize Mistrů, mužstvo Auxerre po krásném utkání s Lorientem pouze remizovalo 2-2 a těšit je mohl pouze fakt, že nová posila z Le Mans Le Tallec se prosadila hned ve svém prvním utkání za tým. Těžko může být s resultátem spokojený kouč Jean Fernandez, jelikož jeho družstvo bylo ve finále v zápase o něco lepší a pouze špatná koncovka je připravila o možnost připsat si na úvod cenné tři body.

Hořkou ztrátu si připsalo i Lille, v atraktivním zápase na hřišti Rennes sice mělo optickou převahu právě domácí mužstvo kolem kapitána Kadera Mangana, ale vytěžit z toho dokázali pouze gól Ismaëla Bangoury, u kterého k smůle hráčů „Les Dogues“zaspal pomezní rozhodčí; gól byl vstřelen po mírném ofsajdu forvarda z Guiney. Hosté sice ještě dokázali vyrovnat zásluhou Moussy Sowa, ale na další branky se už nezmohli.

Na domácím hřišti zklamalo také Lens, tvrz se jménem Stade Félix Bollaert padla hned v úvodním kole, úspěšným vyzyvatelem bylo Nancy. zápas byl zajímavý hlavně proto, že

se v něm naskytl první neúspěšný exekutor penaltového kopu v sezóně, Issam Jemaa pohrdl možností vyrovnat.

Těžký úděl nováčka

Zapomeňme nyní na senzační představení borců z Caen, ostatní nováčci nám totiž jasně naznačili, že postavení čerstvě postupivších celků není nikterak záviděníhodné. Při kruté konkurenci a obrovské vyrovnanosti, která ve francouzské nejvyšší soutěži panuje, totiž stačí sebemenší zaváhání a misky vah se rázem mohou rázem převážit na úplně opačnou stranu. V prvním kole se málo známé týmu Brestu a Arles představily shodně na trávnících soupeře a ukázali, že s udržením budou mít hodně starostí.

Že by trpaslík z Brestu dokázal na horké půdě Stadium Municipal, náležícímu tamnímu celku Toulouse FC, vyválčit byť bod, to bylo většinou odporníků považováno za podobně pravděpodobné, jako zdražení cen v kantýně českého parlamentu. Nicméně že předvedou podobně bezzubý výkon nejspíše nečekal ani největší pesimista, gólman Valverde mohl pro tento zápas klidně vyměnit brankářské rukavice za oblíbenou knihu. Trenér mužstva ze severozápadu Francie Dupont bude mít před sebou ještě mnoho práce, při pokračování výkonů v podobném trendu by totiž o setrvání nemohlo být řeč.

Arles si na hřišti Sochaux odbylo ve své téměř stoleté historii premiéru v nejvyšší francouzské soutěži a svůj debut oslavili jaksepatří – gólově. Už v jedenácté minutě dokázal forvard hostí se zajímavým jménem Dja Djédjé vstřelit úvodní gól utkání a kouč širší veřejností málo známého celku Michel Estevan, který své svěřence dokázal během dvou let protlačit z třetí ligy až na úplný vrchol, mohl začít slavit.

Oslavy příznivců Arles nicméně neměly dlouhého trvání, již po šesti minutách je totiž zchladil mladý útočník Sochaux Butin. A aby toho nebylo málo, krátce po poločasové přestávce si na roh naskočil Jacques Faty a Arles mohlo jet domů s prázdnou. Nezanechalo ovšem špatný dojem, pouze bude potřebovat zapracovat na častém problému ligových nováčků – přesnosti ve finální fázi.

Moment kola – zranění Gignaca

V zápase s Brestem si sice Toulouse připsalo povinné vítězství po dobrém výkonu, ale výhra je stála cennou oběť – po nešťastném střetu s obráncem Apangou se zranila klíčová postava mužstva, André-Pierre Gignac. Kouči Casanovovi tak nyní přidělává vrásky zdravotní stav francouzského reprezentanta, v případě delší absence by totiž při relativně úzké lavičce jeho týmu mohl být problém s jeho dlouhodobým nahrazením.

Hvězdy kola

1. Youssef El Arabi

V Ligue 1 se v Marseille po zápase málokdy raduje hostující tým, v prvním kole se nám ale podobný obrázek naskytl, nováček z Caen totiž postavil všechny předzápasové prognózy na hlavu a Stade Vélodrome po zásluze vyloupil. Největší podíl na tom měl třiadvacetiletý útočník Youssef El Arabi, který svým slavnějším protihráčům parádním výkonem ukázkově „vypálil rybník“, hlavně gólmanu Mandandovi se nejspíše v noci nespalo dobře. Jednoznačná hvězda kola.

2. Stéphane Sessegnon

„Na křídle je poloviční“ Podobnou vizitku si loni vypracoval beninský záložník poté, co na kraji zálohy nedokázal předvádět podobně kvalitní výkony jako ve středu sestavy. Tuto fámu se ale rozhodl hodit za hlavu a svým parádním výkonem na pravém křídle proti Saint-Étienne režíroval pohodlnou výhru 3-1, kdy vstřelil vítězný gól parádním volejem a svými chytrými přihrávkami vybízel své spoluhráče do dalších šancí.

3. Hugo Lloris

Málokdy se stává, že by si gólman svým výkonem mohl říci o nominaci do tak vybrané společnosti jako jsou hvězdy kola. Hugo Lloris ale proti Monacu jako jeden z mála lyonských fotbalistů snesl přísnější měřítko a svými parádními zákroky proti ofenzivním hráčům knížecího celku udržel pro tým alespoň bod.

Ideální sestava kola :

Hugo Lloris (Lyon) – Garry Bocaly (Montpellier), Jacques Faty (Sochaux), Nicolas Seube (Caen), Vincent Muratori (Monaco) – Stéphane Sessegnon (PSG), Nampalys Mendy (Monaco), Benoït Pedretti (Auxerre), Julien Féret (Nancy), Sigamary Diarra (Lorient) – Youssef El Arabi (Caen)

Lavička náhradníků :

Damien Gregorini (Nancy) – Benoït Tremoulinas (Bordeaux) – Daniel Braaten (Toulouse) – Anthony Le Tallec ( Auxerre)

Gól kola – Stéphane Sessegnon

Hned v prvním kole si fotbaloví fajnšmekři přišli na své, hezkých gólů padlo hned několik. Křídelník Lorientu Sigamary Diarra vstřelil pohlednou branku po parádní kombinaci se svými spoluhráči, jeho protihráč z Auxerre Anthony Le Tallec odpověděl skvělou ranou bez přípravy zpoza vápna. V zápase PSG – Saint-Étienne útoční borci také nezaháleli, halfvolej Neného byl parádní ukázka fotbalové vytříbenosti, nicméně jeho spoluhráč Sessegnon předvedl ještě o něco lepší zakončení – jeho úžasný akrobatický kop by se jistě neztratil ani na plážovém fotbale mezi tamními hračičky.

Zde si vychutnejte moment, kterak si reprezentant Beninu smlsnul na gólmanu „Les Stéphanois“ Janotovi.

http://vodpod.com/watch/4194463-stephane-sessegnon-v-st-etienne

Autor : David Dobrovolný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele