základní část, 20. kolo
23.01.2011 14:30 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

FC Groningen - FC Twente 1:2

Fotbalisté Twente dokázali zvítězit v Groningenu a neztratili tak nic z jednobodového manka na vedoucí PSV Eindhoven. Drží se tak na druhém místě tabulky se třiačtyřiceti body na kontě a navíc si vytvořili před ostatními pronásledovateli slušný náskok.

Groningen nepředvedl vůbec špatný výkon a dlouho držel nadějný stav. Šel po půl hodině hry do vedení, ještě do poločasu ale soupeř dokázal srovnat. Poté to vypadalo, že oba celky budou spokojeni s bodem, jenže deset minut před koncem zasadilo Twente rozhodující úder. To se totiž nyní pyšní neskutečnou ofenzivní zbraní, rakouským útočníkem Markem Jankem. Ten přišel v letní přestávce a svému jménu i klubu dělá velkou radost.

Ve dvou utkáních na jaře totiž dokázal vsítit neuvěřitelných šest branek a pokud mu tato potence vydrží, stane se jistě nejlepším střelcem Ereidivise. Tento zabiják po čtyřech brankách nadělených soupeři z Heracles vsítil také obě důležité trefy Groningenu. Janko přeskočil v klubové statistice kolegu Luuka De Jonga s deseti trefami a v celé soutěži je se čtrnácti brankami jasně na druhé pozici za suverénním šestnáctigólovým Björnem Vleminckxem z Nijmegenu. Janko přestoupil z rakouského Salcburku za 167 miliónů korun a stal se nejdražším rakouským fotbalistou historie.

Zatím tuto velkou sumu "splácí" svému zaměstnavateli bez problémů i s úroky. Domácí byli na úvod lepším mužstvem a vytvořili si první větší šanci, po dlouhém centru Fredricka Stenmana však mířil těsně vedle Thomas Enevoldsen. Ve 33. minutě se už domácí dočkali. Po krásně kombinaci Dannyho Holly s Enevoldsenem se balón dostal až k Timu Matavzovi a slovinský forvard ho nekompromisně z bezprostřední blízkosti poslal za záda bezmocného gólmana Nikolaye Mihaylova.

Jenže za sedm minut hosté srovnali krok. Luuk de Jong uvolnil na hranici ofsajdu Janka a ten se trefil nádherně do horního rohu z téměř dvaceti metrů - 1:1. Groningen mohl jít do vedení hned po pauze, ovšem Gonzala Garciu vychytal skvěle Mihaylov. O něco později pálil nad Matavz, na druhé straně se ovšem v 81. minutě třepetala sít. Stoper Andrea Granqvist předložil lahůdku Theo Janssenovi a ten našel skvěle postaveného Janka, který překrásně zakončil - 1:2. O tři minuty později byl Janko faulován ve vápně Fredrikem Stenmanem a mohl zkompletovat svůj hat-trick, jenže z penaltového puntíku poslal míč vedle tyče a stav proto zůstal až do konce nezměněn

Autor: Viktor Sandev / football365.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

1X

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele