play off - čtvrtfinále
17.07.2011 00:15 CET
1 : 1
4:5 pen.
(1:1, 1:1)

Reportáž

Argentina zlatý sen jenom snila, semifinále si zahraje Uruguay

Argentina ani letos nevyhraje žádnou trofej, na domácím mistrovství Jižní Ameriky totálně vyhořela a poroučí se již po čtvrtfinále. V něm nestačila na Uruguay, která hostitele zdolala po pokutových kopech.

Lépe začali Uruguayci a již v 5. minutě se ujali vedení po přímém kopu z větší vzdálenosti od Diega Forlána. Centr letěl na hlavu Cácerese, který hlavičkoval směrem k bráně, argentinský brankář Romero na střelu nedosáhl a Pérez ji dorazil do sítě.

Kromě této gólové akce se v první čtvrthodince nic vážnějšího nestalo. Argentina sice ovládala hru, ale ve finální fázi selhávala. Až v minutě osmnácté se po pravé straně výborně uvolnil Messi a geniálním pasem přihrál míč Higuaínovi, jenž se hlavou nemýlil a vyrovnal skóre zápasu.

Následovala nudnější chvilka, v níž si Argentinci zlepšovali držení míče a Uruguayci hrozili výlučně ze standartních situací. Po půlhodině se uvolnil Messi, byl zastaven faulem a z následného jím rozehraného přímého kopu rozvlnil síť Higuaín, ovšem gól neplatil pro postavení mimo hru. O čtyři minuty později se dostala k dalšímu přímému kopu hlavní hvězda Uruguaye Diego Forlán, balon trefil Cácerese, který ho zamířil pouze do břevna. Akce nakonec skončila gólem, který ale nebyl uznán pro další postavení mimo hru.

V 38. minutě se nechal naprosto zbytečně vyloučit střelec uruguayského gólu Pérez a zdálo se, že rostoucí tlak Argentiny už nic nezastaví, ovšem to by si musel tým okolo Sergia Batisty lépe chránit vysoké míče letící do pokutového území. Těsně před koncem totiž jeden takový poslal znovu Forlán a kapitán Lugano trefil břevno. Poločas tedy skončil nerozhodně 1:1.

Ve druhé půli hra mírně upadla. Prvních patnáct minut bylo plných nepřesností a pološancí od obou týmů. Až po skončení této čtvrthodinové nudy našel Leo Messi Agüera, který po levé straně vápna projel až k Muslerovi, u kterého se snažil najít spoluhráče, ovšem zbytečně, přihrávku pokazil. 120 vteřin na to předvedl Di María nádherné šedesátimetrové přenesení hry na Messiho, ten se propracoval až k zakončení, nicméně Muslera byl tou dobou již ve formě.

Utkání pokračovalo další sérií pološancí a nepřesností, která skončila až v 78. minutě. Messi nahrál do vápna Pipitovi Higuaínovi, který se obtočil kolem obránce a otestoval Musleru. Vzápětí se ocitl na druhé straně hřiště Diego Forlán sám před Romerem, domácí golman mu ale jeho pokus zneškodnil.

V 82. minutě se na pravé straně zrodila pěkná kombinace mezi Pastorem, Higuaínem a Zabaletou, posledně jmenovaný ale zakončil nepřesně. Připomněla se taktéž Uruguay, když - jak jinak - po Forlánově rohovém kopu nebezpečně hlavičkoval Lugano.

Tři minuty před koncem vyloučil sudí Amarilla domácího kapitána Mascherana za naprosto banální faul, respektive mu ukázal druhou žlutou kartu a síly na hřišti se vyrovnaly. Před koncem normální hrací doby se ještě ukázal Carlos Tévez, jehož tečovanou standartní situaci výborně vytlačil Muslera a následnou dorážku parádně zlikvidoval i Higuaínovi. Divákům, kteří se při této akci už skoro radovali, muselo řádně zatrnout v posledních sekundách tříminutového nastavení, když se v Romerově šestnáctce prosadil Pereira, odcentroval na Forlána, který neusměrnil svůj pokus hlavou do prázdné branky.

V nastaveném čase se hrál velmi otevřený fotbal, Argentina bušila na uruguayské vrata prakticky neustále, gól ale nevstřelila a tak zůstalo skóre po 120 minutách 1:1 a přišly na řadu penalty. Lze vyzdvihnout především vynikajícího Musleru a jeho parťáka Lugana, kteří se v tomto časovém úseku snažili jako zaměstnanec ve zkušebním období, kterému jde o velmi výnosný plat.

Při penaltách měla více štěstí Uruguay, Muslera chytil Tévezův pokus, a tak se v semifinále s Peru utkají právě on s jeho spoluhráči.

Autor: Roman Dufek

Komentáře (742)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele