Zůstaňte, pane Advocaate!

21.10.2008, 19:59
Názory a komentáře
Prodlouží si nizozemský trenér Dick Advocaat angažmá v Zenitu o rok? Kladná odpověď na tuto otázku by byla nejen ve prospěch Zenitu, ale i celého ruského fotbalu. A podle všeho je pravděpodobnost takového vývoje událostí velmi vysoká.

Matematicky se Zenit ještě nestal exmistrem, i když de facto o titul přišel už dávno. Nicméně šance na účast v Lize mistrů jsou pro Zenit stále vysoké, na třetí Dinamo Moskva ztrácí šest bodů, ale má zápas k dobru. Dinamo se navíc ještě setká s Lokomotivem a CSKA, v předposledním kole cestuje do Petrohradu.

Na kterém místě nakonec Zenit skončí není tak důležité, jako setrvání Dicka Advocaata na lavičce Zenitu. Pod ním ruské mužstvo svou hrou uchvátilo Rusko i celou Evropu. Zenitu ne všechno vychází, často hráči vyhoří v koncovce nebo trpí na nekompaktnost obrany. Ale stejně je tým tak silný, příjemný pro oko diváka a nepříjemný pro každého soupeře, že jsou mu častá zaváhání neustále odpouštěny. Slabinu v obraně nahrazuje neustálou chutí po vstřelených brankách i Advocaatův krajan Guus Hiddink u kormidla ruské reprezentace, není divu, že jádro týmu tvoří především hráči Zenitu Petrohrad.

Není třeba si vytvářet ideu o zahraničním trenérovi, ne všichni mají úspěchy. Ale dva trenéři světových parametrů je přepych, který se musí za každou cenu udržet. Advocaat i Hiddink v současnosti do této smetánky patří. Jejich skvělé výsledky se dají porovnávat, i když je samozřejmě rozdíl v trénování klubu a reprezentace.

Oba Nizozemci spolu mají normální vztahy, nekamarádí se. Proslýchá se, že mezi nimi panuje mírná nevraživost. Advocaat šel v patách Hiddinka v reprezentaci Jižní Koreje, ale nedocílil takových úspěchů jako kolega. Právě Advocaata chtěli angažovat na post hlavního trenéra ruské reprezentace, ale nakonec dostal přednost Hiddink. Advocaat tedy vzal za vděk angažmá u břehu Něvy a byla to trefa do černého.

Často se mluví o tom, že Advocaat nechápe, proč hvězdy nechtějí přestupovat do Ruska za žádné peníze. Že byl otráven z neúspěchů Zenitu na letním přestupovém trhu, kdy nepřišel nikdo z tria Diego Forlán, Maxi Rodriguez nebo José Antonio Reyes. Vedení Zenitu tak od něj obdrželo podmínky pro další práci v klubu a mělo by udělat vše proto, aby svůj klenot na lavičce udrželo.

Koneckonců ruský fotbalový svaz se musel hodně snažit, aby ve své funkci pokračoval Guus Hiddink. Tamní funkcionáři jsou si dobře vědomi, že rozloučit se s "kouzelníkem" v době, kdy udělal s reprezentací obdivuhodný kus práce a oprášil Rusku zašlou slávu, by byla fotbalová sebevražda. To samé platí u Dicka Advocaata.

Z téže příčiny Rusko potřebuje dalšího šikovného Nizozemce. Slavné moskevské kluby Spartak nebo Lokomotiv jsou na ústupu, přitom silou kádru můžou Zenitu konkurovat. Výkony na hřišti se mu však ani nepřibližují.

Zůstaňte, pane Advocaate! Díky Vám je ruská liga silnější a zajímavější!

Autor: David Kubáň / Sport-Express.ru

Komentáře (16)

Přidat komentář
$dolar$

No uvidime, jestli bude chtit zustat po dnesni prohra od Bate

Reagovat
jtbs

skoro

Reagovat
smazaný uživatel

Dick pod naspat na Ibrooooooxxxxx

Reagovat
F.Torres

odvolat

Reagovat
smazaný uživatel

paneboze...

Reagovat
smazaný uživatel

Názor znalce....

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

takových článků mi tady chybí víc , názory a komentáře...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím o tom sice skoro nic, ale není náhodou špatná přestupní politika? Kdo je sportovním ředitelem? Šance zahazují, ale gólů dávají i tak dost. Ovšem co tam mají za obránce, to se občas v sestřizích nestačím divit. Taková ruská verze gálacticos.

Reagovat
smazaný uživatel

Spatna prestupni politika? V cem prosimte?? .... jinak stred obrany to je slabina obrovska. Krizanac je spatnej, Sirokov hrajici na stoperu je stredni zaloznik a Puygrenier strida dobry momenty se slabsima. Nejlepsi obrance Lombaerts je bohuzel dlouhodobe zranenj...

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíš, odpověděl sis sám.

Reagovat
smazaný uživatel

To ale neni o prestupovy politice.... obrana Skrtel-Hagen sice byla jeste na jiny urovni, ale po jejich odchodu Lombaerts-Krizanac byla pomerne solidni obrana. Po zraneni Lombaertse se zezacatku pomerne slusne chytil Sirokov, tak v obrane zustal a spolu s Krizanacem vlastne prosli uspesne skoro celou zaverecnou fazi UEFY. Pres leto pak Zenit tlacila bota na vic mistech sestavy nez jenom obrana.. proto nakoupil dopredu Dannyho (vybornej nakup) a dozadu Puygreniera (jak sem rek, v soucasny dobe jeden z nejlepsich obrancu-takze nakup rozhodne ne spatnej). V soucasny dobe kdy konci sezona a uz se uzdravuje Lombaerts nema smysl nakupovat v podstate skoro patyho kvalitniho stredniho obrance...

Tak jeste jednou... v cem je spatna ta prestupova politika?

Reagovat
smazaný uživatel

hele a proč třeba zinět nezkouší zapracovat do sestavy mladíky,v juniorce by se nějací dobří borci našli,ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No, zrovna stoper neni misto, kde by bylo dobry zkouset hrace z juniorky, pokud to neni uplne megatalent. Nikoho takovyho Zenit nema. Ale na lavicku uz se dostava z juniorky stoper Chochlov, ale toho sem nikdy nevidel takze netusim.

Spis jsem zvedaej na mladyho utocnika Ignatoviče, ten vypada docela slibne. Letos uz parkrat byl na lavicce, tak treba pristi sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Zpět do Rangers by se měl vrátit a oprášit zašlou slávu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele