Zlaté časy v Ciudad Condal

24.11.2015, 09:59
Názory a komentáře
Jsou to již skoro tři roky, co jsem napsal článek, jenž poukazoval na všemožné trable, jimiž FC Barcelona prochází, ale který byl zároveň zakončen prohlášením, že všichni culers vzhlíží k budoucnosti s optimismem. Alespoň z krátkodobého hlediska lze nyní říci, že tento optimismus byl oprávněný. Ačkoli se totiž Barça musela vyrovnat s mnoha těžkými momenty, v listopadu 2015 definitivně završila dekádu, která v katalánském velkoklubu nemá a s největší pravděpodobností ani nebude mít obdoby.

Probíhala-li před deseti lety diskuze o nejlepším barcelonském týmu všech dob, obvykle vyvstali dva silní adepti: Barça de les Cinc Copes vedená László Kubalou a Dream Team stvořený Johanem Cruijffem. V současnosti už je kandidát jenom jeden a namítat se bude pouze to, že Barcelonu z let 2004-2015 tvořilo několik různých týmů, nikoli jeden "supertým". S tím se dá samozřejmě částečně souhlasit, neboť jediní dva hráči, kteří zažili první barcelonský titul v novém tisíciletí i historické vítězství 0:4 na Santiago Bernabéu z roku 2015, jsou Lionel Messi a Andrés Iniesta, přičemž ani jeden z nich nebyl vyloženě tahoun týmu Franka Rijkaarda, byť oba sehráli klíčovou roli v cestě za vítězstvím v Lize mistrů v roce 2006. Ano, hráči, trenéři i prezidenti se za posledních zhruba deset let stihli všemožně prostřídat, všichni dohromady však přispěli k tomu, že těchto deset let tvoří barcelonskou zlatou éru.

Není přitom možné očekávat, že by se podobně úspěšná éra ještě někdy opakovala. Ne snad, že by byl jakýkoli důvod se o budoucnost klubu obávat (možná s výjimkou politické situace v Katalánsku), nicméně skutečně zlatá éra obvykle bývá pouze jedna. A tu, kterou si blaugranas užívají nyní, nejspíše nelze překonat.

Když v listopadu 2005 pozvedl brazilský mág Ronaldinho fanoušky na Santiago Bernabéu ze sedadel, nejspíše ani ten největší optimista nepředpokládal, že tehdy dosažené vítězství nad Realem Madrid 0:3 bude v příštích pár letech opakovaně překonáno. 0:3, 2:6, 5:0, 0:4. Všemi těmito rozdíly stihla Barcelona za uplynulých deset let nad Realem Madrid zvítězit a třech z těchto výsledků dosáhla na půdě svého odvěkého rivala. Skoro se nyní může zdát, jakoby takové výsledky byly něco běžného. Po posledním herním koncertu, který Barce přinesl výhru 0:4, dokonce někteří fanoušci zas až tolik neslavili a spíše si posteskli, že Munir promarnil jedinečnou příležitost uštědřit merengues pověstnou manitu (pět gólů). Jistě, výsledek 5:0 má speciálně v el Clásicu své zvláštní kouzlo a je logické, že leckoho z katalánského tábora zamrzí, že se tohoto výsledku nedosáhlo, nicméně i přesto uvedená reakce tak trochu ukazuje, že culers začínají být až příliš rozmlsaní.

Výsledek 0:4 přitom představuje pro Bílý balet třetí nehorší výsledek z domácích ligových soubojů s Barcelonou vůbec. I k tomu druhému nejhoršímu (2:6) pak došlo během posledních deseti let. Je více než pravděpodobné, že se nic podobného několik let a možná i desetiletí nebude opakovat, a barcelonští by si proto měli vychutnávat každý doušek. Merengues se naopak můžou utěšovat tím, že už to snad může být jen lepší.

To, jak výjimečná současná série úspěchů Barcelony je, ukáže letmý pohled na statistiky. Počínaje rokem 2005 Barça vyhrála sedmkrát domácí soutěž (takřka polovina titulů, které získala do té doby), čtyřikrát Ligu mistrů (čímž zpětinásobila dosavadní počet), třikrát evropský superpohár (který předtím vyhrála dvakrát), šestkrát španělský superpohár (ten do roku 2005 slavila pětkrát) dvakrát Mistrovství světa klubů (tuto soutěž ani jejího předchůdce předtím nikdy nevyhrála) a přidala i tři domácí poháry.

V některých sezónách a letech dokázala Barça vyhrát více trofejí najednou, a tak jako jediný evropský tým v historii je držitelem dvou treblů a jednoho sextuplu.

Současná éra je pro Barcelonu výjimečná i po individuální stránce. Celkem pětkrát se za probírané období stal držitelem zlatého míče její hráč, v roce 2010 pak došlo ke zcela unikátnímu okamžiku, kdy na pódiu pro nejlepší hráče světa stáli tři barcelonští odchovanci. Jeden z nich, Andrés Iniesta, navíc v roce 2012 získal cenu UEFA pro nejlepšího hráče Evropy, k čemuž přidal cenu pro nejlepšího hráče Eura 2012. Jeho dvojče z barcelonské zálohy Xavi se pro změnu stal nejlepším hráčem Eura 2008 (obě mistrovství dopadla pro Španělsko, které Xavi s Iniestou reprezentovali, vítězně, stejně jako Mistrovství světa 2010). Aby toho nebylo málo, Andrés Iniesta se stal jediným hráčem historie, který si připsal asistenci ve třech různých finále Ligy mistrů a byl zvolen nejlepším hráčem finále Ligy mistrů (2015), finále Mistrovství světa (2010) i finále Mistrovství Evropy (2012).

Toho všeho dosáhl katalánský gigant v době, kdy Mascherano, Neymar či Messi zápasí s daňovými úřady (a někteří dokonce s orgány činnými v trestním řízení, i když u Messiho je samozřejmě vyloučené, aby byl shledán vinným ze spáchání trestného činu, neboť zjevně žádný nespáchal), kdy má vedení klubu plné ruce práce s vyčíslením, kolikže vlastně stál Neymar (což lze považovat za zradu zejména na fanoušcích a socis, tedy voličích, a je ostuda, že člověk z předchozího vedení byl znovuzvolen), kdy Barce stále fakticky trvá zákaz přestupů (ač ve skutečnosti již vypršel), kdy jí alespoň prozatím zkolabovala připravovaná a velmi potřebná sponzorská smlouva s Katarem, kdy Barça dostává jednu pokutu za druhou za to, že si její fanoušci dovolují užívat práva na svobodu projevu (což se možná dostane až k Evropskému soudu pro lidská práva, kde má UEFA veškeré předpoklady k tomu tento spor prohrát), a zejména kdy brzy uplynou pouhé dva roky od úmrtí Tita Vilanovy, trenéra, pod jehož vedením Barcelona sehrála nejlepší ligovou sezónu v historii klubu.

Chtělo by se říci, že všech úspěchů Katalánci dosáhli navzdory výše uvedeným problémům, i když se zdá, že v mnoha ohledech mohly nakonec Barceloně tyto problémy paradoxně na hřišti pomoci. Hráči a trenéři je totiž dokázali umně využít (samozřejmě krom Titova úmrtí, které využít nelze, a nikdo ani nechce) k vnitřnímu semknutí proti vnějšímu nepříteli. Podobné semknutí ostatně svého času poměrně úspěšně vyvolával José Mourinho, který však tyto nepřátele musel obvykle sám vytvářet prostřednictvím tiskových konferencí (mimochodem obdobná taktika, kterou využíval Hitler a která by, při pohledu na reakci lidí na uprchlíky, bohužel nejspíše fungovala i nyní).

Čím si nedávné úspěchy Barcelony vysvětlit? Všichni lidé v klubu zcela bezpochyby odvedli obrovský kus dobré práce, nelze si však nepřiznat, že Kataláncům také pomohla velká porce štěstí, které se jim dříve spíše vyhýbalo. Nejde ani tak o štěstí na hřišti, jako štěstí mimo zelené trávníky. Tak např. ačkoli nikdo nepochybuje, že La Masia je špičkovou fotbalovou akademií, Messi by byl výjimečným fotbalistou, ať by byl vychován kdekoli. Je samozřejmě uřejmá dobrá práce skautů, kteří Messiho vybrali, i oni ale mohli jen stěží tušit, že v onom maličkém Argentinci dřímá talent, který nemá ve fotbale obdoby. Podobné štěstí měla Barcelona u Ronaldinha, jenž málem skončil v dresu věčného rivala z Madridu. Stejně tak Neymar mohl nyní střílet góly v bílém, jen kdyby sám chtěl, k velkému štěstí Barcelony dal ale přednost jí.

Jak už nicméně bylo řečeno, za úspěchem stojí zejména skvělá práce lidí, kteří klub vedli. Joan Laporta přinesl klubu stabilitu mimo jiné tím, že nedal na Rosellovy rady a po nevydařeném začátku sezóny 2003/2004 podržel u kormidla týmu Franka Rijkaarda, jenž nakonec zůstal v klubu až do léta 2008. A přestože poslední dvě Nizozemcovy sezóny nelze hodnotit jinak než jako naprosté propadáky, Laportova zdrženlivost ve výměně trenéra byla i tehdy nesmírně důležitá. Stejně tak důležitá byla jeho sázka na Josepa Guardiolu, který byl zcela přesně tím, koho tehdy culers potřebovali. Barcelona totiž v sezónách 2006/2007 a 2007/2008 dojela na přemíru hvězd bez dostatečné motivace a volba bývalého kapitána, který více než kdokoli jiný reprezentoval lásku ke klubu, se ukázala jako trefa do černého. Guardiola v klubu působil již jako sběrač míčů na Camp Nou a vždy v Barceloně patřil k těm nejvíce milovaným. Byl to on, kdo týmu ze Ciudad Condal vrátil disciplínu a s ní i úspěchy. Na úvod své první sezóny odmítl fanouškům slíbit tituly, slíbil jim místo toho dřinu a pot. To bylo přesně to, co fanoušci chtěli slyšet a co po svých miláčcích chtěli. A to přesně se jim dostalo (a treble k tomu).

S právě uvedeným souvisí i další důvod barcelonských úspěchů, a to je zastoupení odchovanců v týmu a v základní jedenáctce. V éře Franka Rijkaarda to byli Valdés, Puyol, Oleguer, Xavi, Gabri nebo Messi, pod Pepem se přidali Busquets, Piqué a další. Platí přitom jednoduchá zásada. Existují-li dva obdobně kvalitní hráči, vyberte odchovance, protože u něj je největší šance, že za svůj klub ze sebe někdy vydá ještě o malinko víc. A i kdyby ne, místní fanoušci se s týmem, který skládají kluci z okolních ulic, vždy více ztotožní a přimhouří oko, když je potřeba.

Ne snad, že by Barcelona byla při práci s odchovanci zcela vzorná. Zvláště poslední dobou z týmu odchází řada nadějných fotbalistů, což se neprojevuje tolik nyní, ale může se projevit za pár let. Na druhou stranu např. v případě Thiaga Alcántary není problém, že odešel, nýbrž to, že odešel za tak nízkou částku. Barcelona ho totiž prodat nechtěla, rozhodl se tak sám hráč. Za situace, kdy samotný hráč chce odejít, jej nemá cenu v týmu držet, neboť u takového hráče stejně nezískáte tu špetku úsilí navíc, kterou od odchovanců očekáváte a která je tak cenná. Stejně jako ji Barça nevyždímala z Cesca, nevyždímala by ji z Thiaga. Důležité je, že pokud v barcelonských mládežnických kategoriích působí skutečně výrazný talent, svoji příležitost dostane, a pokud bude lepší než jeho konkurence v sestavě, místo si udrží. To je to, co musí klub zajistit. Nemá však cenu odchovancům poskytovat přehnané výhody v podobě opakovaných nevyužitých šancí a Barça to ani nikdy nedělala, a to ani v době vlády Pepa Guardioly, který na odchovance vždy sázel. Pokud ovšem měl Guardiola dojem, že má k dispozici lepší hráče, ani on odchovance nestavěl (viz. třeba Bojan).

Jak už bylo řečeno, Barça by přesto mělo ve vztahu k odchovancům co vylepšovat. Zásadní chybou, které se začal dopouštět, je vzbuzování dojmu v hráčích mládežnických týmů, že snad mají na "A" tým jakékoli právo. Mělo by být naprosto vyloučeno, aby měl jakýkoli hráč ve smlouvě, že se do určitého roku stane členem "A" týmu (nebo že má právo s "A" týmem trénovat, jak je tomu v případě Ødegaarda v Realu Madrid). Možno hrát za "A" tým by měl být snem každého odchovance, který by si měl být plně vědom toho, že tohoto snu dosáhne jen mimořádnou pílí. Proto byla tak účinná stará La Masia v Barceloně, neboť barcelonští mladíci měli každý den ve výhledu Camp Nou. Byl blízko, ale zároveň tak daleko. Ten pohled hráče motivoval rozhodně více než jistota, že dle smlouvy budou např. do dvou let v "A" týmu, nebo je klub bude muset prodat jinam, kde budou těžit ze své "Made in La Masia" značky. Brzy uvidíme, jak se některé nové strategie Barcelony ve vztahu k odchovancům projeví v budoucnu.

Dalším důležitým prvkem v úspěších Barcelony bylo zachování stejné filozofie hry, což částečně souvisí s předchozími body. V La Masie je od mala vyučován určitý pohled na fotbalový svět, a pokud následně v "A" týmu působí více než polovina odchovanců, které vede bývalý hráč či dokonce také odchovanec, je očekávatelné, že se styl hry podaří zachovat. Ustálený způsob hry, byť vždy s dílčími

změnami, je přitom důležitý nejen na hřišti, ale již při samotném výběru možných posil a vůbec celkového směřování klubu. Barcelona zkrátka bez ohledu na to, kdo bude za rok u trenérských otěží, ví, jaký typ hráče by se jí mohl hodit. Nehrozí přitom zásadně, že by výměnou trenéra došlo k tomu, že by určitý typ hráče byl náhle nadbytečný (což neznamená, že trenéři nebudou mít své dílčí preference). Důležité zároveň je, že vedení, trenéři, hráči i fanoušci barcelonskému pohledu na fotbalový svět bezmezně věří. Někdy sice vyžadují určité korektury, přitom si však uvědomují, že to, co hráčům a celé organizaci naočkoval před 27 lety Johan Cruijff, je zaručená cesta k úspěchu.

Oněch příčin úspěchu Barcelony by se dalo jistě zmínit mnoho, vraťme se ale ještě k jednomu z důvodů, který již zmíněn byl. Tím je Lionel Messi. Není vůbec pochyb, že se jedná o nejlepšího hráče v historii klubu a minimálně fanoušci Barcelony jsou přesvědčeni, že ani za žádný jiný klub nikdo lepší nehrál. Byla by Barcelona úspěšná bez Messiho? Nejspíše ano. Byly by její úspěchy tak obrovské? Ani zdaleka. Messi je skutečným fenoménem a nepochybně nejkompletnějším hráčem všech dob. La Pulga dokáže diktovat tempo hry stejně jako Xavi, její finální přihrávky si nic nezadají s přihrávkami Michaela Laudrupa, gólově se vyrovná Romáriovi a v soubojích jeden na jednoho překoná Maradonu. Ocenit na Messim je nutno i jeho schopnost podrobit se potřebám týmu, neboť to byl právě on spolu s Neymarem a Suárezem (nikoli sám Luis Enrique), kteří přišli se změnou svých postavení na hřišti v průběhu minulé sezóny, což sice vedlo k tomu, že Messi získával a získává míče dále od pokutového území, ale zároveň se tím dostali Neymar se Suárezem do pozic, v nichž vynikají nejvíce. Messi tedy dokázal upravit svou hru ku prospěchu ostatních, čehož výsledkem byl další treble (není bez zajímavosti, že na první treble Barcelona dosáhla také v sezóně, kdy Messiho pozice na hřišti začala doznávat oproti dřívějšku významných změn).

Důležitost Messiho pro Barcelonu se neomezuje jen na úspěchy na hřišti, významný je i psychologický prvek. Dlouhé roky totiž Barça trpěla na to, že sice získala do svých řad hvězdu nejvyšších kvalit, ale ta z toho či ono důvodu často nenaplnila potenciál, nebo jej naplnila v jiném týmu. Tak např. Johan Cruijff v Barceloně dosáhl na jeden ligový titul, než odešel do USA, Maradona se velmi brzy odebral do Neapole, Romário v Barce strávil všeho všudy rok a půl, Ronaldo odešel dokonce hned po první sezóně a Ronaldinho sice v týmu zůstal déle, ale jeho výkony brzy nabraly velmi strmý sestup dolů. Messi nejenže v Barceloně odehrál již deset sezón, ale celou tu dobu si udržel stabilní (a spíše stoupající) výkonnost. Barcelona tak může po dlouhé době říci, že svého času nejlepší hráč světa za ni odehrál převážnou část své kariéry a že tuto část kariéry byl skutečně na vrcholu. Nyní se zdá, že Messimu v Barceloně vyrůstá právoplatný nástupce, a Barcelona je finančně i sportovně již natolik silná, že může pevně věřit, že Neymara u sebe udrží dlouhé roky. Vždy se samozřejmě může z různých příčin stát, že to nevyjde, ale i díky Messimu není důvod, aby blaugranas byli v tomto směru jakkoli pesimističtí.

Sergio Busquets po sobotním vítězství 0:4 uvedl, že Barça v posledních letech obrátila historii. O tom není žádný pochyb. Perla Katalánska se těšila a stále ještě těší zlaté éře, z níž dokázala vytěžit takřka maximum a které by si měla užívat plnými doušky, protože zákonitě jednou (a možná již brzy) skončí a už se nevrátí. Nemělo by se přitom zapomínat, že žádný ze současných úspěchů by nebyl možný bez těch, kteří si jich již užívat nemohou. Bez těch, kteří Barce fandili celý život, aniž by měli to štěstí a zažili byť jen jediný triumf v Lize mistrů. Bez těch, kteří chodili týden co týden na Camp Nou v době, kdy Barcelona vyhrála jeden ligový titul za dvacet let. Bez těch, kteří se dokázali nadchnout pro Maradonu, stejně jako se dnešní fanoušci nadchli pro Messiho, aby však po pouhých dvou sezónách museli sledovat, jak božský Diego září v jiném týmu a jiné lize. Veškeré barcelonské úspěchy patří i jim, stejně jako patří mnoha vynikajícím hráčům a trenérům, jež během více než stodesetileté klubové historie dělali culers radost a nechali v Katalánsku kus svého srdce.

Patří Urrutimu za chycenou penaltu v roce 1985, Kubalovi, Kocsisovi, Cziborovi a Ramalletsovi za Bern 1961, Alexancovi, Pedrazovi, Pichi Alsonovi a Marcosovi za Sevillu 1986, Koemanovi za Wembley a Rivaldovi za to, že na rozdíl od Figa zůstal věrný. Patří i Lousi van Gaalovi za Puyola, Xaviho a Iniestu. Patří Franku Rijkaardovi, neboť i díky němu to celé začalo. Patří Tito Vilanovovi, protože tu měl být s námi. Patří Tata Martinovi a Jordi Rourovi, kteří klubu pomohli, když to nejvíce potřeboval. Patří mnoha dalším a patří Johanu Cruijffovi - za vše.

Autor: články čtenářů / Petr Kilian

Komentáře (236)

Přidat komentář
patas92

Kily se nějak rozepsal

Reagovat
One-Real

Kily

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
patas92

Reagovat
Ángel di María 22

Musim to fakt rikat, jo? Vis ze to neni Kily?

Reagovat
patas92

Ne, fakt nevím

Reagovat
Kily

jsem původně nic v plánu neměl, ale nakonec bylo díky nemoci času víc než dost, navíc přes zimu odpadá kolo a přestalo mi chutnat pivo, takže času budu mít hromadu

Reagovat
smazaný uživatel

přestalo ti chutnat pivo jo?

tak to začni psát ještě závěť

Reagovat
fantomas

Počkat COŽE? Tobě přestalo chutnat pivo?!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
drussbarb

Jestli jsi z Brna, tak asi chodíš do špatných hospod

Reagovat
valloire

Reagovat
Mass

co je to za hroznou nemoc, ze ti prestalo chutnat?

Reagovat
Kily

vedle mají za stejnou cenu whiskey a přece to nebudu míchat, aby mi bylo špatně

Reagovat
smazaný uživatel

Pi to zvlášť

Reagovat
Infi

Reagovat
-Carles-

Reagovat
vocasisko

A já bych strčil ruku do ohně za to, že to psal fanoušek Barcy.

Reagovat
Shevchenko

Fanoušek Barcy a ani neznáš Kyslíka

Reagovat
patas92

Ovšem, že znám

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho = Hitler

Reagovat
johan14

Totho Mourinha dáš aj pod oslavný článok na Barcu? Ten vám teda leží pekne v žalúdku.

Reagovat
smazaný uživatel

"Podobné semknutí ostatně svého času poměrně úspěšně vyvolával José Mourinho, který však tyto nepřátele musel obvykle sám vytvářet prostřednictvím tiskových konferencí (mimochodem obdobná taktika, kterou využíval Hitler a která by, při pohledu na reakci lidí na uprchlíky, bohužel nejspíše fungovala i nyní). "

Co to meleš?

Reagovat
johan14

Také kecy, že Hitler, to môže vyplodiť len Culés.

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si autora článku, třeba ti docvakne, jak moc jsi hloupej.

Reagovat
smazaný uživatel

To je marné ,jim nikdo nic nevysvětlí, oni jsou prostě stále nejlepší a všechny používané praktiky jsou v pořádku.

Reagovat
Usty

lacinější no

Reagovat
fantomas

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Darren Fletcher

lacne a trapne

Reagovat
valloire

Reagovat
Arne

Reagovat
alcantara

Co ti ja viem, davat Hitlera na rovnaku uroven, docela odvazne

Reagovat
kvasha16

este slabsie ako to samotne prirovnanie

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
valloire

blbec no

Reagovat
Baronne

Nejlepší tým za posledních deset let, bez pochyb.

Reagovat
Spalovač šancí

Nejlepší tým na barcelonsku za posledních deset let

Reagovat
smazaný uživatel

A to jenom ve městě, ne v celé aglomeraci.Celosvětově je to Slavia.

Reagovat
Spalovač šancí

Slavia zatím ne. Ale je to v podstatě pouze otázka času

Reagovat
smazaný uživatel

A ten je nezastavitelný ,takže nejvíc pracuje pro týmy jako Slavia.

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Baronne

Prosímtě, má nějakej tým za posledních deset let tolik úspěchů? Má nějakej tým za posledních deset let aspoň dvakrát míň úspěchů ? Odpověz si sám

Reagovat
Spalovač šancí

španělsko

Reagovat
Baronne

Ok, sice jiná kategorie, ale dobře.. Jseš si ale vědom toho, že tam byla minimálně půlka hráčů z Barcy ?

Reagovat
Spalovač šancí

Ti tam byli stejně jenom dopočtu, hlavní byl Iker

Reagovat
Baronne

Reagovat
Xaviercreus

Čte se to krásně, díky

Reagovat
johan14

Tá posledná veta Johann je kráľ Barcelony o tom niet pochýb, ten to všetko začal ako hráč a dokončil ako tréner.

"There have been four kings of football - Di Stéfano, Pelé, Cruyff and Maradona - and the fifth has not yet appeared. We are awaiting the fifth, and it is sure to be Messi, but so far he is not among the kings."

—Former Argentina and Barcelona coach César Luis Menotti

Reagovat
Xaviercreus

U Messiho je v tomhle ohledu jediné mínus, a to že se na něj ještě nevzpomíná jako na staré zlaté časy

Reagovat
smazaný uživatel

vyborny článok autor si zasluzi velku pochvalu, urcite to dalo vela prace, ale kedze ma Barcu v srdci, islo to urcite o to lahsie

Reagovat
patas92

Reagovat
Y.N.W.A

skvělej článek a díky za statistický doplnění... hateři sice zpochybní i to, ale to je jedno, Barca posledních let je prostě nejlepší klub, která táhne fotbal dopředu

Reagovat
10FKK

Reagovat
Melda

"házenou táhne dopředu"

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné čtení. Myslím,že ty úspěchy jsou dány hodně tím,že se z vlastní akademie daří dodávat (zatím) podstatnou část týmu a tak loajalita ke klubu je vyšší než jinde a hráči se při prvních problémech nezačnou hned chovat jako primadony a nesvalují všechnu vinu na sebe. Také fanouškovská obec je taková není taková ,že by konkrétního hráče měla za Boha a záhy za příčinu krachu.

Líbilo se mi i hodnocení Mourinha, kterého svého času fandové také velebili i přes nevybíravé praktiky. Dnes mu už ale také nemohou přijít na jméno.

Důležité je nepolevit a využít nedobrého rozpoložení soupeře.Visca el Barca!

Reagovat
Xaviercreus

U Messiho je v tomhle ohledu jediné mínus, a to že se na něj ještě nevzpomíná jako na staré zlaté časy

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
Mass

Ale uz jo, nejlepsi utok historie Ronaldinho-Eto'o- Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Henry-Etoo-Messi meli jeste o porci gólů víc a co tak vim, teď už je překonalo i trio MSN :) no jen pockejte a balancujte až tihle tři skončí (resp. nebudou hrát spolu)...zítra očekávám tak 8:0, bez přeháňky

Reagovat
-Carles-

Skvelý článok k rannej káve

V časoch keď som začal Barce fandiť by ma ani vo sne nenapadlo, že nás čaká tak úspešná éra a bez pochýb sa dá povedať, že tá najúspešnejšia v celej histórii.

Reagovat
dextroza_m

taky od Dinha?

Reagovat
-Carles-

Ešte kúsok skôr, ale to som bol ešte fagan a spomienky len matné. Každopádne to boli časy Rivalda a holandskej party Od Dinha ma potom Barca úplne pohltila.

Reagovat
smazaný uživatel

ja tiež

Reagovat
ADM

aj ja

Reagovat
alcantara

gloryhunteri

Reagovat
kubys

Reagovat
ADM

Mladšie ročníky

Reagovat
kvasha16

kazdy niekedy musi zacat

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

, to je co?

Reagovat
smazaný uživatel

ved El Traductor José

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robbie

jojo la Masía má skvělé talenty, ale neporazí ani Villanonense a mají nejvyšší platy v lize

Reagovat
Baronne

Pořád jsme nejlepší tým na světě

Reagovat
smazaný uživatel

Neporazili jsme Villanovese v prvním zápase,tak asi ne . Je to Real ,který je tak dobrý ,že mohl sobotní zápas i vypustit.

Reagovat
Baronne

To je asi pravda, Barcelona B (kterou jsme na ten zápas nasadili) neni asi nejlepší tým na světě... Ale možná bychom potrápili třeba nějaký Realek..

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba jo ,když budou ochotni se snížit k tomu ,aby proti nám vůbec hráli.

Reagovat
Robbie

kde jsem mluvil o Barceloně ? naučte se číst já mluvil o La Masíe

Reagovat
smazaný uživatel

Takže abychom byli uznáni nejlepšími,je potřeba aby naše děti už porážely dospělé? Ten první zápas ,ale nehrála La Masia ,jak jsi psal, hrála ho Barcelona ,tvořená v ten den hráči z lavičky , doplněná o hráče B týmu.

Je to pro tvou lepší představivost ,jako by hrál Real bez jedenáctky , která nastoupila v sobotu na půdě třetiligového týmu,jako byl třeba svého času Alcorcón.

Reagovat
Robbie

zdřejmě máš problém stím co píšu, proč sem píšeš o Realu když se to ho vůbec netýká ? ty hráči kvůli něčemu v Barceloně jsou a Villanonense by měli porazit, hlavně že se tu z la Masíi dělá že má obrovský talenti, přitom sem na ten zápas koukal a nejlepší z Barcelony byl Sandro, ostatní výrazně zaostávali, bohužel poháry ztrací svoje kouzlo, dva zápasy jsou strašný nesmysl, je zajimavý že máte jak říkáte hodně odchovanců, ale nejvetší platy

Reagovat
smazaný uživatel

To je zajímavé, to co píšeš není vůbec zajímavé.

Reagovat
dextroza_m

Tobě by měli dát ban za pravopis, vagíno "zdřejmě" "že má obrovský talennti" to jsou jen největší perly..shoda podmětu s přísudkem, taky nic. Je to tvoje mateřština, tak se tak k ní CHOVEJ!

Reagovat
Baronne

Prosím, neříkej, že je to jeho mateřština, tenhle maďar s našim národem nemá nic společnýho (soudě podle pravopisu..)

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky je co vyhledat,aby se mohlo poukazovat na jiné. Myslím ,že Pérez sdílí podobnou filosofii jak ty. Jsme rádi.

Reagovat
Baronne

Reagovat
Xaviercreus

0:4

Reagovat
Baronne

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

no jasně ty s vaším vedením tady budeš něco držkovat ...

Reagovat
Sergi Samper

Pěkné čtení sem zvědavý na dalších 10 let

Reagovat
drussbarb

Moc pěkná práce, nejen barcelonský, ale celý španělský fotbal si zasloužím, aby se o nich psalo. Krásně se to četlo, díky!

Reagovat
technecium

Reagovat
alcantara

Velmi by ma potesili este dve veci, preklopenie bilancie clásic na nasu stranu a obhajoba LM. Ty by bola taka zlata bodka za mozno najlepsou generaciou futbalovej historie. Ale ked sa to nestane, nic sa nedeje, od tychto hracov nemame pravo ziadat viac ako to, co predvadzaju prakticky celu karieru.

Reagovat
-Carles-

Aká je vlastne oficiálna bilancia Clásic? Našiel som 92 pre Real, 90 pre Barcu, 48 remíz.

Reagovat
alcantara

To by malo zohladnovat sutazne zapasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako nezaujatý fanda musím říct - skvělý článek, klobouk dolů, skvěle se to čte

Reagovat
pospech11

Dobrý článek. Jen se mi blbě čte Bohuzel pro nás Barce vyšlo za poslednich 10 let téměř vše na co sáhla. Nám tedy nezbývá než uznale zatleskat a doufat, že naše doba nastane a na Dan Bernabeu se opět budeme radovati z trofejí a krásné hry. Protože o krásu hry by mělo jít především.

Reagovat
pospech11

*San Bernabeu zasraná predikce na mobilu

Reagovat
Xavi

To je taky špatně.

Reagovat
10FKK

Reagovat
Mercury

super čtení

Famózní dekáda...kolik radosti mi Barca během ní přinesla, je třeba si toho vážit. Nikdy nezapomenu na Ronnieho, který ve mně vášeň naplno vyvolal, na dvě sezony s treblem, Iniestův gól na Stamford Bridge. Na MVP a MSN. A především na tři (pro mě historicky) nejoblíbenější hráče, kteří celou tuto dekádu symbolizují - Puyol, Xavi, Messi.

Vlastně to vnímám jako jistou konstantu celého svého života, o kterou nechci přijít (protože vyvažuje strasti reálného života) a která je právě na svém vrcholu. Podobné to mám s R. Federerem, kterému s podobnou intenzitou taky fandím přes deset let a málokdy zmeškám důležitý zápas. Na rozdíl od něj se sportovní život Barcy naštěstí nechýlí ke konci a já jsem vskutku zvědavý co nás čeká v dalších dekádách. VISCA EL BARCA!

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Baronne

Messi Villa Pedro ?

Reagovat
alcantara

Az na Federera, Nadal jednoznacne

Reagovat
Switchback

Reagovat
technecium

Reagovat
Kily

konečně je snad zpátky

Reagovat
-Carles-

Nečakal som že sa ešte dokáže dať takto dokopy.

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa

Reagovat
patas92

Doufejme. Pokud někdo může Djokovicovi zatopit, tak on

Reagovat
Kily

ač si to třeba spousta lidí neuvědomuje nebo nechce uvědomit, tak současný tenis toho opravdového Rafu prostě strašně potřebuje

Reagovat
blaugrana

To áno. Je vždy potešujúce, keď ho Djoko vyškolí ako malé decko.

Reagovat
patas92

bilance na GS 9-4 pro Rafu

Reagovat
blaugrana

Nj. Djoko to už sotva zlepší, keď nadal končí po troch zápasoch a Nole ide až do finále.

Reagovat
patas92

Nj, zlepšovat si bilanci proti polomrtvému Nadalovi, to by se mu líbilo. Že ho neškolil i předtím...

Reagovat
blaugrana

To že fičal Nadal na steroidoch a odišli mu z toho kolená nie je Djokov problém...

Reagovat
patas92

Reagovat
Murena

Reagovat
smazaný uživatel

Benítéz má obsluhovat na kurtech nebo co?

Reagovat
uff

Reagovat
Mercury

já upřednostňuju genialitu a okulahodící styl před zarputilostí a strojovým pojetím - proto obdivuju Messiho a ne CR, proto se mi vždy bude víc líbit variabilita Fedexe než Rafův tenis (ikdyž ho velmi respektuju)

Reagovat
Kily

já jsem tedy Nadalovec a stylově u mě taky vyhrává Fedex, ale i tak mám radši Rafu díky jeho nezlomnosti, houževnatosti a bojovnosti. Stejně jako Vláďa Martinec se řídí heslem "stokrát můžeš upadnout, stokrát se zvedneš a jdeš dál"

Reagovat
valloire

Martinec

Reagovat
blaugrana

Reagovat
blaugrana

No a samozrejme jednoznačne Nole. Jeho mentálna sila, keď na kurte nebojuje len so súperom, ale často aj s úbohosťou publika.

Reagovat
patas92

Reagovat
blaugrana

Reagovat
patas92

pls

Reagovat
blaugrana

Čo to plsješ prosím ťa. Ritný špárač je proste krajne nesympatická a bodka.

Reagovat
patas92

Oproti Djokerovi je to v sympatičnosti Morgan Freeman

Reagovat
blaugrana

Ha ha ha.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nadal jak může někdo fandit tak nesympatickýmu hráči

Reagovat
smazaný uživatel

Messi, Etoo, Henry?

Reagovat
Mercury

Těch útočných formací bylo samozřejmě víc a Samuela považuju dosud za nejlepší devítku, kterou jsem sledoval. Osobně jsem fotbal z 08/09 miloval možná nejvíc, ale to co hrála Barca kolem roku 2011 byla největší dominance, kterou jsem zatím viděl. A hlavně pro tebou zmíněný trojlístek myslím žádná podobná zkratka tehdy nebyla

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi nezažil Ronalda?

Reagovat
Mercury

Zazil:)) jasne Ronaldo byl fenomenalni, nomen omen, pro me nejlepsi cistokrevny utocnik, ktereho jsem videl. Ale v Barcelone odehral prilis malo, nez aby pro me (v ramci klubu) Sammyho preskocil. Ze byl ve sve top forme takrka nehratelny, o tom zadna. :)

Reagovat
smazaný uživatel

EHM..

Reagovat
smazaný uživatel

Etak určite najlepšia 9 v FC od 98. O to viac mrzí ten Pepov nezmysel s Ibrom. Minulo sa tak 120 mega aby prišiel horší Villa.

Reagovat
smazaný uživatel

já kašlu na nějaký zkratky kašlu

ale třeba ta mnou zmíněná mě bavila daleko víc než cokoliv s Pedrem a Villou a popravdě snad i víc než současná. ale je to hřích porovnávat se současností. ale tenkrát to byla fakt bomba..

u tohohle týmu jsem ještě zvědav na jeho vrchol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
10FKK

Skoč do zdi!

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
Baronne

Jinak sledujete někdo toho Alenu ? Co to je zač ? A Busquets má bráchu v Juniorce ?

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok. Visca el Barcaaa ... toto obdobie by si mal každý Culé vychtnávať plnými dúškami !!!

Reagovat
Free_player

Jsem rád a nesmírně si užívám, že žiju zrovna v týhle době tohoto nejlepšího klubu a jeho fotbalového boha z Rosaria Visca el Barca

Reagovat
smazaný uživatel

clanek sem necet, ale je mi na bliti jaka tady panuje mezi redaktory zaujatost navic se za to ani nestydi a normalne to prezentuji

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ono snad ani jinak než zaujatě psát o Barce nejde. Buď jí miluješ, nebo nenávidíš. Jiný emoce vyvolávat nemůže.

To je jako kdybychom mi dva psali o Slavii, taky by to bylo zaujatý.

Reagovat
10FKK

Proč sem lezeš hňupe?

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
smazaný uživatel

fakt se mi zvedal kufr a nekam sem to hodit musel

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
Majk91

FC Barcelona je minimalne posledne deatrocie fenomenom. Fenomen, ktory ako tak prvy zacal budovat Johan Cruyff a ktory sa postupne zdokonaloval az do podoby Pep teamu alebo sucasnej Barcelony. Jedinecny futbal, jedinecna filozofia a jedinecni hraci (pre mna naj Puyol, Messi, Iniesta a mimo odchovancov Eto´o a R10). Som rad ze som to vsetko mohol zazit a sledovat a tesim sa na dalsie a dalsie sezony. Inak autor pekne v skratkosti opisal Messiho schopnosti: "Messi je skutečným fenoménem a nepochybně nejkompletnějším hráčem všech dob. La Pulga dokáže diktovat tempo hry stejně jako Xavi, její finální přihrávky si nic nezadají s přihrávkami Michaela Laudrupa, gólově se vyrovná Romáriovi a v soubojích jeden na jednoho překoná Maradonu. Ocenit na Messim je nutno i jeho schopnost podrobit se potřebám týmu." Najlepsi hrac historie

Reagovat
valloire

nejkomplexnějším hráčem všech dob ani náhodou

Reagovat
10FKK

Reagovat
Majk91

tak mi napis aspon jedneho ktory je komplexnejsi ako Messi

Reagovat
sokar

Vasconiečosakradlhemeno

Reagovat
valloire

smát se vlastní hlouposti a neznalosti neni moc dobrý

Reagovat
sokar

ved som iba uviedol najkomplexnejšieho hráča v histórii futbalu, sám Pelé ho označil za najlepšieho, tak aj najlepší je a hotovo!

to že má tak blbé meno... mal si vybrať nejakú prezývku a nie je moja chyba že hral pod takou skomoleninou, keby si vybal niečo jednoduché tak ho pozná celý svet

Reagovat
valloire

Vasconcellos, co je na tom?

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Čo za sluníčkára dokáže prepojiť Barcu, Hitlera a tie špinavé Merkelovej krysy? Pozrem, aže Daníček, a on to bol niekto iní? daj si facku a zájdi za mraky milé premilé Slniečko

Reagovat
Chlupatá máma

Reagovat
LAM

Fantazie.

V roce 2004 přišel do týmu Leo Messi a nastartovala se nejlepší část Barcelonský historie.Messi má až do téhle doby v Barceloně naprosto dokonalou kariéru.

Jinak se to dá rozdělit na tři části.Ta s Ronaldinhem asi nejvíc bavila lidi.Pepkova Barcelona jasně dominovala středu hřiště a tato s MSN zas nejvíc drtí soupeře útočnou vozbou.Snad to co nejdéle ještě vydrží.

Reagovat
Mercury

Pep team byl temer dokonaly. Ale Ronnie a MSN mne asi prinasi jeste vetsi radost, ackoliv to neni takova dominance.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

"v utkání jako je tento, není možné nasadit hráče, kteří nejsou v dobrém momentu (chvíli). Například, když Messi přišel na hřiště, Barcelona se zhoršila. Musíte použít ty, kteří jsou aktuálně nejlepší."

"Barcelona měla štěstí, že se Messi zranil. Neymar a Suárez se bez něj velmi zlepšili a vyrostli. Předtím to bylo jen o Messim," pokračoval bývalý kouč Anglie.

"Na Barceloně šlo vidět, že toužila po vítězství. Mohli klidně vstřelit i více branek."

Reagovat
blaugrana

Trefné.

Reagovat
alcantara

Zhorsila sa tym, ze po jeho akcii padol stvrty gol a vypracoval dalsiu golovku? Ok.

Reagovat
valloire

Reagovat
alcantara

Reagovat
Darren Fletcher

famózna Barcelona, ale večná škoda dvoch zápasov

Reagovat
valloire

FC Barcelona.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Tak napiš nějaký článek o Realu. Takový historik jako ty přece musí mít zajímavých myšlenek plnou hlavu.

Reagovat
valloire

Bylo by to asi v opačném gardu než kyslík. Takový články by měl psát někdo objektivní, třeba Puskás.

Reagovat
patas92

Co tě jako na tomhle článku pohoršuje? Kdyby napsal, že je Messi druhým nejkompletnějším hráčem v historii, tak by to najednou subjektivní nebylo? Nebo jak si jako u těchhle článků představuješ objektivitu?

Reagovat
valloire

jo, zrovna takhle si ji představuju

Reagovat
patas92

Tak jak?

Reagovat
patas92

Tak jak?

Reagovat
valloire

co? jsou tam strašný hlody i na to, kdo to napsal

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych si třeba rád přečetl něco o posledních deseti letech Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

tak je tam 10. LM...co vy, jak jste na tom?

Reagovat
smazaný uživatel

O dost lépe, jen nemáme mezi fanoušky tolik profesorů historie

Reagovat
valloire

o dost lépe s LM těžko a jeden takovej profesor tu má už 2. článek za 3 dny

Reagovat
blaugrana

Takýto článok môže o reale vyjsť o 10 rokov....teraz zažívajú to obdobie, kedy to ešte len budú vidieť optimisticky.

Reagovat
Reggie

Kdes byl kdyz se v sobotu hralo? Nejak jsem te tady nezaregistroval po zapase, ty sasku pocmaranej! Doufam, ze sis to na Sumave uzil. Tebe tohle obdobi Barcelony a hlavne fenomenalnost Messiho musi srat jak nikoho jinyho, to musi byt zabava te sledovat sasulo.

Reagovat
valloire

to píšeš páťovi nebo jak? kašpare

Reagovat
Reggie

Reagovat
valloire

jako každý Clasico jsem byl v hospodě a můj názor tu je po zápase v 6 ráno...pro příště si odpusť toho saska ok?

Reagovat
Reggie

Ok, beru zpet! Jen me nektery tvoje nazory ohledne Barcy a hlavne Messi prijdou hoooodne pres caru, ale asi to k tobe tak nejak patri. Btw. pust Barcu, jestli chces videt poradnej fotbal . Kolotoc

Reagovat
valloire

jo chápu Messi...

Reagovat
2miguel1

Trio Neymar Suarez Messi je asi najlepšie útočné trio v ere futbalu, avšak tomuto všetkému napomáha fakt, že nás trénuje Enrique ...po tom zápase so San Sebastianom minulý rok sa to všetko zlomilo ..ten pressing, ktorý nás zdobil za Pepa je opať tam...bez neho by sme neboli takí dobrí..to je alfa omega uspechu ...Iniesta je v nevídanej forme, Sergio a Rakitic sú plucami Barcy ..pre mna sa stáva Rakitic zápas od zápasu oblubenejsím hráčom ...Sergi chytil tiež formu ...obrana je pod Bravom dosť istá ..myslím si, že aj teraz príchodom Messiho budeme hrať 4-4-2, pričom Messi bude najofenzívnejsí z tej zálohy ..ale zasa mozeme unho ocakavat rozvíjanie akcii ...je to tam skvelo postavené ...velká chyba či už Realu,Chelsea,ManUtd, možno Bayernu, že dopustila príchod Neymara a hlavne Suareza do Barcy

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho?

Reagovat
ADM

tí toho spolu nahrali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ivan je tento rok trochu v údadku. Oproti minulej sezóne má zjavne slabšiu formu. Bravo dáva obrane pokoj, istotu. Mark zmetkoval, chyboval - tento rok Claudio čistá jednotka. A na margo príchodov Suareza, Neymara. V tomto má FC tie príchody značne uľahčené. Ti hráči tam idú takmer na istotu zisku trofejí - min. oni to tak vidia. Predstava hrať s Messim, Andresom, Xavim... bola pre nich príliš silná motivácia. Navyše mesto, podnebie, jazyk. Pre juhoameričanov ak Barca dorovná platové podmienky iného konkurenta je jednoducho č.1. Tam sa veľmi neni čomu diviť. Ja si myslím, že tú túžbu veľkých hráčov hrať za FC vzbudila Dinhova éra. Od vtedy mi to príjde akési jednoduchšie.

Reagovat
smazaný uživatel

reakcia príspevok vyššie

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

proc ne? kvuli Rivaldovi?

Reagovat
smazaný uživatel

EF pusobi uzasne objektivne a nestranne, kdyz tu jsou podobne oslavne clanky jen o Barcelone. Skoda, ze kyslik vylezl z kanalu, snad se jeste nezacne zalojovat do diskusi.

Reagovat
smazaný uživatel

Davat do jedne vety Mourinha, vlastne kohokoliv ze sportu, a Hitlera ukazuje, ze kyslik to nema v hlave v poradku nebo ze nema poneti co byl Hitler zac.

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
pepinho2

To teda, to si nezaslouží být porovnáván s Mourinhem

Reagovat
Jan Horáček

Právě čtu zajímavou knížku Zachraňte fotbal ! od Dirka Rasche, což je bývalý prezident VfL Osnabrück. Zabývá se tam mimo jiné případem, kdy se Messi dostal do konfliktu se členem představenstva Barcelony Javierem Fausem, který odmítal navýšení platu Messiho o 2 milióny Euro ( z 16 mil. na 18 mil. čistého ročně). Messi poté prohlásil, že pan Faus vůbec nerozumí fotbalu. Dirk Rasch přidává ironický komentář: Soucítíme s Messim. 180 mil. Euro celkových příjmů, které inkasuje do roku 2018, zřejmě opravdu nestačí na vydržování 7 luxusních vozů (2x Dodge, 2x Audi, Maserati, Ferrari, Lexus). Navíc Ronaldo má takových vozů 13 !

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to jinak.

Jinak je dost ubohé, když si ,,no name'' borec chce získat čtenáře zesměšňováním nejlepších hráčů světa.

Reagovat
smazaný uživatel

Přijde na to ... Pravda je ta, že fotbalisti vydělávají opravdu neuvěřitelný peníze, který nemají šnci smysluplně utratit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle autorský články jsou živou vodou tohohle serveru.

A Primera takovýhle kvalitní čtení potřebuje nejvíc.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

200. Pro Kyslíka

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
Xavi

Spíš ať se vrátí, to by byla show.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
smazaný uživatel

nikdy neříkej "nikdy". Já čekám, že by se mohl do konce týhle sezony vrátit.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Já bych byl jenom rád, jeho názory jsou obohacující. A pochybuju, že má tolik času, aby se věnoval svým tehdy tradičním žabomyším válkám. Na druhý straně hodně chybí mere.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten uz se nevrati urcite.

Reagovat
Hristo Stoichkov

A vis duvod?

Reagovat
alcantara

Reagovat
Mada

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě si neodpustím - mohl by se hecnout i alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslík vzkazuje, že klidně napíše článek i o poslední desetiletce Realu ...

Kdyby byl zájem teda.

Reagovat
valloire

Stačí napsat o roku 2014. Chtěl bych ho u toho vidět.

Reagovat
One-Real

Mohl by napsat i článek, jak, kde a hlavně s kým trávil madridské derby ve finále LM.

Reagovat
Kenneth

Pokud tam rozebere problemy (=Perez) Realu, tak proc ne.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Parádní článek, akorát mi tam trošku chybí pochvala Zubiho (za ten pytel kritiky by si to zpětně zasloužil), který společně s Luchem dal vzhledem k banu dohromady až neskutečně silný TÝM.

Díky za každé takové shrnutí, které člověka donutí zastavit a zavzpomínat na historické okamžiky a nekoukat jenom na současnost/blízkou budoucnost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele