Barcelona, Katalánsko, fotbal, politika...

27.12.2012, 21:36
Názory a komentáře
Vánoce jsou časem zúčtování a v katalánské metropoli se poslední roky jedná o činnost velice příjemnou. Jak by taky ne, klub zažívá nejstabilnější léta své divoké historie. Dluhy se snižují, sportovní úspěchy přicházejí ve velkém, vnitřní rozpory neexistují... Přesto se toho v Ciudad Condal děje a bude dít tolik, abychom se na to mohli společně podívat v tomto krátkém článku.

Poslední čtyři barcelonské roky připomínají zápletku hollywoodských filmů. Krizí zmítaný tým převezme mladý hrdina a přes počáteční nedůvěru jej přemění na jeden z nejlepších v historii. K dispozici máme i klíčový faktor každého kvalitního filmu - pořádného záporáka.

A když už je všechno zlo na světě poraženo, vstoupí hrdinům do cesty vážná nemoc, kterou jeden z hlavních představitelů překoná a film končí happyendem ve Wembley, v místě kde vše před 19 lety začalo. Následující události pak z pohledu čistě filmového připomínají laciná pokračování - více úspěchů (např. postava Lionela Messiho už je značně přehnaná a chvílemi připomíná spíše žánr fantasy), více nemocí, více emocí...

Ale nemoc trenéra Tita Vilanovy z žádného filmu není. Nádor byl menší než ten předchozí a odhalen byl díky častým kontrolám velmi brzo. Problém takové nemoci je ale hlavně psychický - víte, že je pořád s vámi a že se může kdykoli znovu objevit. Je potřeba obrovské mentální odolnosti. Tu ovšem Vilanova má. Operace proběhla dobře, Tito se cítí zdráv a brzy by se měl připojit zpátky k týmu. Co víc, jeho nemoc utlumila stále se zvyšující nenávist mezi oběma kluby, a tak trochu připomněla, k čemu dříve sport sloužil...

Náš hollywoodský trhák se odehrává na pozadí historických událostí, které můžou zamíchat celou Evropou. Nezávislost Katalánska začíná být stále aktuálnější, a přestože se jedná o téma právní a politické, vzhledem k jeho vlivu na klub a španělskou ligu je potřeba se mu na tomto místě trochu věnovat.

Autor nemá v úmyslu provést detailní právní analýzu možného vyhlášení nezávislosti Katalánska. Taková analýza by jednak rozsahově zcela přesahovala možnosti tohoto článku, jednak by stejně nevedla k definitivní odpovědi. Právo národů na sebeurčení je totiž jedno z nejkontroverznějších témat mezinárodního práva. Přesto je důležité vyjasnit určité obecné principy, zvláště ve světle diskuzí, které na Eurofotbalu probíhaly.

Prvně, není pochyb, že Katalánci představují samostatný národ. Mají vlastní kulturu, zvyky, způsob myšlení, svůj vlastní jazyk. Tento jazyk je samozřejmě španělštině podobný, stejně jako je jí podobný jakýkoli jiný románský jazyk. Prakticky všichni Katalánci umí perfektně španělsky, což ovšem vůbec nijak neukazuje na podobnost jazyků, nýbrž na fakt, že se v Katalánsku španělsky běžně mluví, učí se ve školách a Katalánci jsou bilingvální. Naopak Španělé mají často s Katalánštinou velké problémy.

Zadruhé, Katalánsko momentálně právo se odtrhnout od Španělska nemá. Mezinárodní právo je právo států, vytvářené státy. Je proto logické, že si při vytváření pravidel (v podobě mezinárodních smluv či obyčeje) dají velký pozor na to, aby jejich celistvost a svrchovanost nebyla ohrožena. Proto, když je např. v Chartě OSN uvedeno právo na sebeurčení národů jako jeden z cílů Spojených národů, nedá se z toho vyvozovat, že by snad cílem bylo, aby měl každý národ svůj vlastní stát.

Právo na sebeurčení se původně vztahovalo prakticky výhradně ke kolonizovaným zemím a po konci dekolonizace se považovalo za mrtvé. V současnosti se tohoto práva opět začínají národy dovolávat, ovšem jeho obsahem je především právo na dostatečnou míru autonomie v rámci společného státu. Pouze pokud by určitému národu byla autonomie upírána a národní zvyky potlačovány, mohla by nezávislost nabírat na reálnějších obrysech.

Uznání nezávislého státu je ovšem mnohem více otázkou politickou než právní. I kdyby Katalánsko nezávislost vyhlásilo, bez uznání ostatními státy by mu tato nezávislost k ničemu nebyla. A vzhledem k dobrým zahraničním vztahům Španělska se jakékoli možné uznání zdá nepravděpodobné, zvláště když Katalánsko nemá samostatné spojence mimo rámec španělské mezinárodní politiky.

Mnohem pravděpodobnější se proto zdá, že v běhu na krátkou trať je hlavním cílem Katalánců zvýšení vlastní autonomie. A v budoucnu kdo ví...

Každopádně, v reakci na některé názory objevující se v diskuzích, Evropská unie nemá právo Španělsku zakazovat či dovolovat použití síly v případě katalánského odtržení, toto právo by se odvíjelo výhradně podle Charty OSN (případně podle obyčeje) a, jako obvykle, opět neexistuje jasná odpověď, zda by takové právo Španělsko mělo.

Jak do toho vše zapadá FC Barcelona? Katalánský velkoklub od svého vzniku (dávno před Francem) stál na straně Katalánska. Během Francovy éry pak byl jedním z národních symbolů, blaugrana se staly katalánskými barvami a Camp Nou byl jediné místo v zemi, kde se tiše tolerovala katalánština. Jak trefně vyjádřil prezident Sandro Rosell, co budou chtít Katalánci, bude chtít i klub. Tento přístup je jednou z podstat samotné existence klubu, vždy tomu tak bylo a vždy tomu tak bude. Žádat změnu tohoto přístupu by znamenalo žádat, aby FC Barcelona byl něčím, čím není.

A to i přesto, že z čistě sportovního hlediska by odtržení přineslo jen a jen problémy. Kde by Barcelona hrála? Nejrozumnějším řešením by bylo pokračovat ve španělské lize. Bylo by to výhodné pro Barcelonu, pro Real Madrid, pro španělskou ligu i pro Španělsko. Ale těžko si v atmosféře odtržení představit chladné hlavy na obou stranách schopné se domluvit. Už nyní španělští novináři vyhrožují, že případná nezávislost by musela být provedena se všemi následky. Hrdost je zkrátka příliš velká a touha Španělů Katalánce potrestat by asi byla natolik silná, že by byli ochotni se přitom sami zničit. A i kdyby Barça v La Lize pokračovala, atmosféra při venkovních zápasech by pravděpodobně byla dost vyhrocená a soupeři by ze sebe vždy vydali maximum.

Jaké by byly další možnosti? Je zřejmé, že účast v katalánské lize by byla ta nejméně výhodná. Těmi dalšími je zakomponování Barcelony do italské, francouzské či dokonce anglické ligy. Tyto varianty rozhodně nejsou vyloučeny. FC Barcelona je jednou z nejprestižnějších značek ve světě sportu a její účast v jakékoli lize řádově zvýší kvalitu a ekonomickou situaci dané ligy. Pro kluby by byla možnost střetnout se dvakrát do roka s Barcou velice lákavá. A například Ligue 1 by s Lyonem, Marseille, nově silným PSG a Barcelonou mohla útočit na top ligy v Evropě...

Problémem by byla pravidla FIFA a UEFA, ale není v zájmu žádné z těchto organizací zničit stroj na peníze, jakým je FC Barcelona, řešení by se tedy určitě našlo.

Ale jsme na fotbalovém webu, a proto bychom měli tento článek zakončit tématem ryze fotbalovým. 49 z 51 bodů, nejlepší začátek v historii španělské ligy. Postup z prvního místa ve skupině Ligy mistrů a zatím bezproblémový průběh Copa del Rey. Zdá se, jako by se od odchodu Pepa Guardioly nic nezměnilo, všechno zkrátka pořád funguje.

Ale Vilanovův rukopis je přesto čitelný. Barcelona "Made in Tito" nadále spoléhá na držení míče, na napadání, na postupný útok... Do hry ale vložila i některé prvky typické spíše pro Real Madrid, kterými se pokouší hru otevřít a vytvářet volné prostory.

Je to jednak častější používání rychlých křídel Tella, Pedra či Alexise. Tito hráči jsou mnohem více nalepení na lajnách, než tomu bylo v minulých letech. Stejně tak Tito odvážně volí hru se dvěma ofenzivními krajními beky, což bývalo za dob Guardioly spíše výjimečné. Alves, Adriano, Montoya a hlavně Alba na sebe stahují obránce a roztahují obranu soupeře do šířky, z čehož pak těží hlavně Lionel Messi.

Dále se jedná o jakousi past v podobě vzájemného oddálení jednotlivých řad. Síla Pep Teamu spočívala v propojení obrany, zálohy a útoku, mezi těmito řadami prakticky neexistoval volný prostor. Soupeř tak nedostával šanci k jakémukoli protiútoku a většinou balón rychle ztrácel. Proto se k nějakému většímu ofenzivnímu tažení soupeři ani neodhodlali. Vedlejším efektem bylo, že se Barcelona vůbec nesetkávala s otevřenou obranou. Protivník nechodil do útoku a v obraně nenechával otevřená vrátka.

U současné Barcelony pozorujeme, že se najednou mezery mezi liniemi zvětšily. Soupeři mají prostor útočit, využívají ho a... chybují. Samozřejmě, tyto volné prostory nejsou zadarmo, zvýšený počet inkasovaných gólů (daný i absencí Puyola a Piquého) je ale daní, kterou si Barcelona zatím může dovolit. Ovšem bude tato taktika fungovat proti silnějším týmům v Lize mistrů? Proti Realu Madrid zatím letos příliš nefungovala, i když zde je potřeba zohlednit, že neexistuje na světě tým, kterému by taková taktika vyhovovala více než svěřencům José Mourinha.

Konečně, i způsob napadání se trochu změnil. Stále je intenzivní, ale už neprobíhá tak vysoko jako minulé roky, cíl je opět totožný - vylákání soupeře z obranné ulity.

Závěrem jedna poznámka. Barcelonské úspěchy z letošní sezóny neukazují, že by Pep Guardiola nebyl tak dobrý trenér. Ukazují pravý opak, ukazují, že Guardiola je nejlepším trenérem v historii klubu. Guardiola přebíral tým, který v lize skončil třetí s osmnáctibodovou ztrátou na Real Madrid. Tým, jehož hlavní hvězdy byly za zenitem a které svým chováním rozvracely atmosféru v kabině. V klubu se volalo po předčasných volbách, zkrátka tradiční sebedestrukční tendence barcelonského giganta.

Čtyři roky později a je vše jinak. Pep Team je hodnocený jako jeden z nejlepších týmů historie, miliony fanoušků přijali barcelonský fotbal jako důkaz existence dokonalosti (zatímco jiní jej nenávidí), ale především: Klub poprvé v historii završil úspěšnou etapu plynulým přechodem v etapu novou, bez vnitřních rozepří, bez sebezničujících kroků a bez pesimistických nálad. Jestliže sportovní úspěchy jsou zásluhou Guardioly, Laporty, Rosella, Messiho, Xaviho a mnoho dalších, výše zmíněné má na svědomí pouze rodák ze Santpedor.

A tím se dostáváme tam, kde tento článek začal. Tým skličují vážné nemoci a politická situace země je nejistá, ale klub zažívá nejstabilnější léta své historie. Za poslední roky dohnal historické resty v počtu titulů v LM, a ač všichni vědí, že zase přijdou i špatné časy, není na světě Culé, který by nehleděl k letům 2013 a následujícím jen a jen s optimismem. A toto je obrovská novinka a obrovské dědictví, které Pep zanechal.

Autor: články čtenářů / Petr Kilian

Komentáře (289)

Přidat komentář
smazaný uživatel

parada ...visca Barca

Reagovat
smazaný uživatel

Krása, Visca El Barca, 4ever

Reagovat
-Carles-

Výborný článok Možno by som doplnil, že je vidieť aj väčšiu snahu o strelbu z dialky, čo bolo za Pepa skôr raritou.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak

Reagovat
valloire

musím

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: jen tak pro zábavu jsem udělal průzkum a vyhledal všechny možné rekordy, které Messi ještě může překonat...snad to někomu přijde zajimavý

http://bigbenstats.ic.cz/messi.php

Reagovat
smazaný uživatel

může být největším trpaslíkem co dá 50 gólů 7 let po sobě

Reagovat
smazaný uživatel

to nepochybně..a taky první fotbalistou co by tohle dokázal

Reagovat
C-M@ster

Most goals in a single game for Barcelona

9 Joan Gamper... to asi nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak těžko říct, vrcholná forma ho ještě čeká a klidně můžou v poháru narazit na nějakej hodně slabej tým, proti kterýmu tam těch devět nasype. Suaréz dal poměrně nedávno v Holandsku šest gólů jednomu týmu a to je kvalitama tak poloviční hráč.

Reagovat
Paul Anka

Pepi Bican

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslík

Reagovat
herbage

taky koukám

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by to aspoň tady trochu komentovat.. Třeba ohledně těch právnických úkonech ohledně samostatnosti Katalánska.. Je tam spousta věcí jen naznačena..

Reagovat
rufus

Reagovat
antimadrista

Reagovat
Posledni Kovboj

Messi je lepsi nez Ronaldo

muzete diskutovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se někdo baví na těch nekonečných hádkách

Reagovat
Posledni Kovboj

hodne pruhlednej pokus co? priste si vymyslim neco min okatyho.

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
smazaný uživatel

co bys o tom chtěl diskutovat?

Reagovat
smazaný uživatel

co bys o tom chtěl diskutovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty abys neposlal aspoň smajla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"A i kdyby Barça v La Lize pokračovala, atmosféra při venkovních zápasech by pravděpodobně byla dost vyhrocená a soupeři by ze sebe vždy vydali maximum"

Co tim chtěl autor říct? Že když přijede Barca do Viga nebo na Mallorcu, tak jim to pustí, protože je Barcelona španělská?

Po prvních odstavcích jsem si řikal, jak tendenčně je ten članek vedený, tak jsem si řikal, že to snad neni možné a psal to Kyslík, a když sem se podival na autora, tak jsem se jen pousmal, při vši uctě. Při dalším čtení mi ten nazor celkem opadl.

Ke hře Barcelony, současna Barcelona mě bavi mnohem více než Pepova. Je ta hra rychlejší, napaditější, akčnější.

Vzdavam holt, co dokazal Abidal a Tito Messi je neuvěřitelný a smekám mu přeobrovský klobouk. Nejlepším hráčem je pro mě i tak Iniesta. Píšu to proto, že k Barceloně se vyjadřuju letos snad poprvé.

Reagovat
Posledni Kovboj
Reagovat
smazaný uživatel

Tím evidentně chtěl říct, že by Španělé nepřenesli přes srdce, že se odtrhli.. Tak je dost možný, že by byla poškozovaná jak ze strany hráčů, tak jejich vedení.. Prostě by to bylo ještě víc prasácký jak za Mourinha.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, budiž, moc se mi nechce rozvadět diskuse na tohle tema.

Reagovat
smazaný uživatel

A sakra Kyslík

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslejku, dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

kdo psal ten komentar stim Kostelcem u Holesova? Chtel sme se na neco zeptat :D

Reagovat
smazaný uživatel

Čtivý článek

Visca el Barca

Reagovat
risk je zisk

Nejsem zastánce ale nejsem taky primitiv

Reagovat
smazaný uživatel

Visca el Vel Pen Keltenkeren

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je krása když se vrátím o 10 let dozadu tak jsme si myslel, že je s Barcou konec ale nakonec to dopadlo skoro jak v pohádce. Tak at se daří dál a dluh bude mizet.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý, čtivý čĺánek... Nebyl bych rád, kdyby se katalánsko odpojilo... I když vidina Barcelony v Italské či Francouzské lize je pěkná :)

Reagovat
smazaný uživatel

Petr Kilian=stejný ...... jako vitasrp. Spisovatel.

Reagovat
Posledni Kovboj

krleš = stejny .... jako...nikdo jinej na EF. Oligofren

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt něco ty vole.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek! Je to sepsané soudně a objektivně. Odtržení Katalánska od Španělska by byla kolosální blbost, na které by v konečném důsledku prodělali úplně všichni, od samotných Katalánců, přes Španěly, až po Evropskou unii a Evropu jako celek. Španělský a katalánský fotbal by samozřejmě nebyl výjimkou a obě dvě tyto reprezentace by prakticky ztratily šanci na zopakování úspěchů, které v posledních letech společně předváděly. To by si měli všichni Katalánci uvědomit, potlačit své národní zájmy a bojovat maximálně tak za větší autonomii (v žádném případě ne za osamostatnění).

Co se týče Barcelony pod Titem, atraktivita hry se s tou za Ronaldinha nedá srovnat, tehdy jsem se na Barcelonu díval rád i já jakožto fanoušek Realu (i když přiznávám, že to bylo hlavně díky němu), ale oproti hře pod Pepem se hraje o něco přímočařeji, začalo se více střílet z dálky, rohy se kopou rovnou do šestnáctky, přímáky se nerozehrávají na krátko, Barcelona dává více gólů a více jich dostává, takže se na ni celkově dívá o dost lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

ked sa na to pozres z pohladu Katalanska preco by ich osamostatnenie bola akoze kolosalna blbost? napr. z ekonomickeho hladiska by to pre nich bolo urcite vyhodne

Reagovat
smazaný uživatel

Protože teď prostě není vhodná doba na to, aby se Katalánsko odtrhlo. Celá Evropa je zadlužená až po uši, Španělsko je jedna z nejzadluženějších zemí vůbec a Katalánsko, které je zadlužené taky, by bylo akorát další zátěží. V konečném důsledku by na tom prodělalo taky. Nehledě na to, že pak by začali mít stejné choutky i Baskové, byl by to vzor pro ostatní i mimo Španělsko a tohle drolení by byl začátek konce...

Reagovat
smazaný uživatel

Krom toho vzoru pro ostatní, což myslim že může bejt Kataláncům ukradený, s tebou moc nesouhlasim. Dá se říct, že Katalánsko vydělává na zbytek Španělska, tobě by se to určitě taky nelíbilo, kdybys byl v Katalánec, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Já samozřejmě chápu argumenty Katalánců, ale Katalánsko v Evropě není samo a zároveň to není nějaká velmoc ve smyslu soběstačnosti. Prostě by se v zadlužené Evropě z zadluženého Španělska vyčlenil zadlužený stát, který by nebyl přijat do Evropské unie, Španělé by mu z pomsty házeli klacky pod nohy a vyvolalo by to 1000x více problémů než teď. A tyto problémy by postihly i samotné Katalánce.

Reagovat
herbage

koukám, že v těch dluzích trošku plaveš a z čeho vycházíš, že by Katalánsko nebylo přijato do EU?

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám, že nebylo, ale přijetí do EU je relativně komplikovaný proces, a když k tomu přpočteš fakt, že Španělsko by bylo proti a má relativně velký vliv, hned taky by Katalánci v Evropské unii nebyli.

Reagovat
smazaný uživatel

*hned tak

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
herbage

nemyslím si, že když nebyl problém přijmout do EU východní Německo de facto sloučením západního Německa s NDR, že by byl problém rozdělení Španělska tak, aby obě země zůstaly členskými státy EU. Pokud vím, to hlasování o přijetí nové země se týká nových členských států a ne rozdělení těch současných členských zemí

Reagovat
raduinho

Jo ale tenkrát šlo o sloučení, tentokrát jde o rozdělení, a se vstupem kandidátské země do EU musí souhlasit všichni členové, pochybuju, že by Španělsko bylo pro vstup Katalánska už jen z principu.

Reagovat
herbage

pokud jde o rozdělení, tak Španělsko by nemuselo znovu usilovat o vstup? Já nevím, mně to přijde jako malichernosti. Přitom stačí se domluvit a dát jim vyšší autonomii. Já si třeba myslím, že rozdělení Československa bylo špatným krokem už jen z důvodu vyšší byrokracie, kdy musely vzniknout nové úřady v obou zemích, když to předtím zvládl jeden a s tím související rozbujení státního aparátu

Reagovat
risk je zisk

Jenže Slováci pořád neradi uznávali Prahu jako hl. město. Navíc byli ůplně fanatizováni svou vlastní zemí. Dle mě to byl zlej úmysl našich i jejich pohlavářů. Ale per se a hádej s bratrem.

Reagovat
herbage

tak my na tom prakticky vydělali, protože jako zaostalejší zemi jsme je dlouhá léta dotovali, což právě jejich národovci vždy okázale zpochybňovali. Ale myslím si, že jako národy jsme na tom v součtu prodělali a že Československo bylo ve světě dobrou značkou

Reagovat
risk je zisk

Po rozpadu jak ČSSR ale i Sovětského bloku, se ve světě událi nehorázné změny. Někdo říka že k lepšímu a jiný že k horšímu ale to je tak všude. Jen si myslím že komunisti kdyby nebyli až tak úplně zažraní do toho vypatlaného systému tak tu možná vládnou dodnes. Když to tak zčekujem lidi měli práci a když ne šli sedeť takže nebyli bezdomovci, rodiny fungovali jakž takž ale na dovolené o prázdninách jeli, Tehdy se i škola brala jinak v matice jsme byli mezi nejlepší mi na světě a dnes? Jsme úplně dole. Jen tím chci říct že komusnismus měl něco do sebe ikdyž potom si z lidí už dělali piču ale bylo tu třeba trest smrti který bych teda znovu vyhlásil. Nemůžeme si pořád jen srát na hlavu !!! Naši nejlepší vysokoškoláci jdou do ciziny za lepším. To je i ktomu že ČSSR mělo ve světě značku. Dnes jsme jen 2 státečky ve stř. evropě ani děcka z ameriky neví kde je ČR a tose ani nedivím ale naše pivo jim chutná amíkům . Můžeme být hrdí leda tak na hokej, pivo, Bohdana Pomahace a jiné ve světě uznávané doktory, aj. Jinak jsme jako stát nechci říct vyhořeli ale nemáme ani nějaké velké pravomoce.

Reagovat
herbage

Sovětský svaz by padnul tak jako tak, to by museli řídit zemi jinak už tak od 70. let. Gorbačov už byl jen ve vleku událostí, kdy těžko mohl něco změnit. Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem (tím nemyslím pád SSSR, za ten jsem rád, myslel jsme nad současným stavem naší země), ale spíš se zamýšlet, co uděláme proto, abychom se posunuli dál

Reagovat
risk je zisk

Můj učitel z práva mi řekl že ČR je pořád o 20-25 let pozadu než ostatní země a to je docela k pláči když pomyslím že po revoluci už je to více přes 20 let kdy se slibovalo a slibovalo ale pořád nevidím ten rozdíl. Jen teda to ýe si můžeme volit prezidenta, nebo že jsme demokratická země.

Reagovat
herbage

možná je problém, že každý čeká, že to přijde samo a sám pro to nechce nic udělat. A stěžování si nám rozhodně nepomůže

Reagovat
risk je zisk

My ale jsme nátrod uplakánků a stěžujícího lidu. Ono to ani nemá cenu se proti nečemu bouřit, se podívej na odboráře na den nebo na dva zavřou ČD, busy, metra ale s politikou to nehne ti samí lidi zůstávají na stejných pozicích, pokud se teda nedostali vejš. Chtělo by to někoho na způsobu Williama Wallaceho a to doslova. Někoho koho by lidi rádi poslechly a zkusily by i trochu pohnout s tím naším tragickým vedením.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho by lidi poslechli? Tohle je podle me jadro problemu, ktery je v nas historicky nejak zakoreneny, protoze cesky narod porad potrebuje nekoho poslouchat. Co se treba ridit tim, ze kazdy bude poslouchat sam sebe? Nechat se strhnou davem je o poznani snadnejsi nez se o danou problamatiku sam zajimat a udelat si vlastni nazor. Odborari jako Zavadil nebo Dufek jsou obycejny populisti, co si z toho "poslouchani" udelali byznys a meli by se stydet za to, ze maji tu drzost jit o vyroci revoluce cinkat klicema!

Reagovat
risk je zisk

No tím chci jen říct že tu máme odboráře kteří stejně nic neudělají pro stát. A myslel jsem opravdu jednoho člověka za kterým lidi půjdou a který opravdu ukáže zač je toho loket. Normální smrtelník jako já nebo ty nemáme šanci aby se tady něco změnilo.

Reagovat
didosh

za vaši diskuzi,taky si myslím že byla chyba rospad ČSR

Reagovat
smazaný uživatel

aj podľa mňa je to podobne spravili samozrejme aj chyby aj dosť veľké a nebolo ich málo ale s rozprávania starších som počul že ľudia sa mali proste istejšie teraz je to proste ako jedna veľká džungľa

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdeleni Ceskoslovenska bylo nevyhnutelny, zajmy obou zemi se ubiraly jinym smerem.. Ale troufam si tvrdit, ze rozdelit se dnes, jako clenska zeme EU, by bylo znacne obtiznejsi, jelikoz samozvani evropsti vudci Barroso a Van Rompuy chteji videt evropu centralizoanou a ne naopak.. Proto si myslim, ze se treba nerozpadne ani Belgie, kde je mimochodem situace jeste horsi nez veSpanelsku.

Reagovat
herbage

rozdělení zemí jako Belgie není pro EU jako celek problém, protože překážkou centralizace EU nejsou malé státy, ale právě velké a silné národy. Toto rozdrobení by naopak pomohlo větší integraci Evropy a posílení evropské myšlenky. Ale mnohem zásadnější je přijetí jednotných právních řádů a jednotných ekonomických pravidel, kterými by se musely všechny členské země řídit, jinak bude vládnout anarchie a vliv Evropy ve světe bude upadat

Reagovat
smazaný uživatel

Prave to, ze soucasny evropsky trend smeruje k co nejhlubsi integraci si myslim, ze zrovna rozdeleni Belgie by problemem bylo. Valonsko by nejpis pristoupilo na pripojeni k Francii, ale je otazka, jak by se Francie tvarila na cast belgickeho dluhu, ktery by si s sebou Valonsko prineslo. A to uz vubec nemluvim o Bruselu, ktery je hlavnim mestem Vlamska, ale prakticky tam uz skoro zadni Vlamove neziji. Brusel by tak asi pripadl cele Evrope

Ohledne spolecnych pravnich radu a ekonomickych pravidel se asi neshodneme. Ja vidim narodni suverenitu jako zakladni pravo kazdeho statu a tudiz mi jsou jakekoliv pokusy o jednotnou ekonomickou, politickou nebo vojenskou unii proti srsti.

Reagovat
herbage

pokud nebudou jednotné ekonomické předpisy, tak jak potom může fungovat eurozóna?

Reagovat
smazaný uživatel

Eurozona jakozto prostor sdruzujici staty s podobne vykonnou ekonomikou muze existovat a prosperovat, ale ve stavajici podobe nikoliv.

Reagovat
herbage

pokud mají mít společnou měnu, tak by měly být vázány pevnějšími pravidly, jinak společná měna postrádá smysl

Reagovat
risk je zisk

No pokud nemá stát suverenitu tak to ani stát jako uznaný nemůže.

Reagovat
Posledni Kovboj

miluju triminutovy euro-legal analyzy

Reagovat
herbage

aha, takže plácání o tom, že Katalánsko by nebylo přijato do EU na základě názoru, že škodolibé Španělsko by je tam nechtělo jsou validnější než názor, že kdyby o tom bylo vypsáno referendum, roky by se o tomto kroku jednalo, Katalánsko by splňovalo všechny body pro přijetí nejen do EU, ale i do Eurozóny, tak by přijato bylo, zajímavé. Jednak rozdělení země by musel schválit španělský parlament, nespíš i referendum, takže představa vystoupení z EU při hladkém průběhu všech těchto nutných podmínek pro vznik Katalánska jen z čiré pomstychtivosti zbytku Španělska mi přijde jako z říše pohádek

Reagovat
Posledni Kovboj

a ted, kdybych po tobe chtel, abys cokoli z toho dolozil, co budes delat?

Reagovat
smazaný uživatel

diskuze je o sdeleni vlastniho nazoru na vec, nikoliv o predkladani dukazu

Reagovat
Posledni Kovboj

predkladani vlastniho nazoru znamena zvanit o cemkoli, aniz bych mel poneti? ok, pisu si.

Reagovat
herbage

já jen řikám, že když je vůle, najde se i cesta Řešíme to na bázi spekulací, kde nevidím rozdíl od spekulací svých a druhých stran diskuse

Reagovat
Posledni Kovboj

Tak ja ti ten rozdil ukazu.

Ve svy neskonaly moudrosti jsi pravil, ze Katalanie v klidu splnuje vsechny kriteria prijeti do EU a rovnou i do eurozony. Coz sis samozrejme vycucal vid odkud, a kdyz ti reknu, ze meles hovna, tak se budes do posledni kapky krve bit o svoji pravdu.

Tady mas takovej malej clanecek. V akademicky diskusi by neobstal, ale nebudu se obtezovat lizt na eurostat, tam nez neco najdu, bude leden. http://www.helpcatalonia.cat/2011/05/catalonias-fiscal-deficit.html . V nem je mala veta "It should be restated that Catalonia’s deficit is well over 10% by now." mysli se fiskalni deficit a jeho pomer k HDP, rok 2011. No a to je trochu problem, protoze (jak jiste vis, o tom nepochybuju) Maastrichtsky kriteria to videj trochu jinak http://cs.wikipedia.org/wiki/Maastrichtsk%C3%A1_krit%C3%A9ria a tak by se do eurozony Katalanie jen tak nepodivala.

Tomu, co sis prave precet, se rika argument. Takhle ti muzu rozpitvat kazdou picovinu, cos tady vyblil, jen na to nemam cas - doufam, ze tohle jakozto dukaz indukci postaci. To je pocit, co?

Ale klidne pis dal.

Reagovat
herbage

ne, nevím proč bych se měl hádat, když mě usvědčíš, že nemám pravdu. Maastrichtský kritéria samozřejmě beru jako relevantní argument, ale jak řikám, nevím přesně jak probíhá přijímání rozpadlé země do EU, ale pokud tam v současnosti platí euro jako měna, nejde je jen tak vyloučit z eurozóny jen proto, že mají vyšší formu samostanosti. Alespoň by to byl dle mého problém a stejně tak si nemyslím, že nějaké škodolibosti Španělska a pálení mostů by přicházelo v úvahu

Reagovat
Posledni Kovboj

tak se aspon snaz. V moji express-analyze se taky najde par argumentacnich der. Napriklad deficit statniho rozpoctu i samotny HDP je urcite distorzovany tim, ze je integrovanej do spanelskyho ucetnictvi (spousta penez tece tam a zpatky). Ten clanek je jako zdroj fakt chabej, neni tam ani poradne datum. Maastrichtsky kriteria stejne neprezijou dalsich par let (treba, ja nevim). Atd, atd...

Reagovat
herbage

snažit se budu až mi řekneš kdo jsi. Já vskutku nevím, jaké jsou podmínky pro přijetí země do EU, pokud tato země byla předtím součástí státu, který byl členem EU. Můj úsudek vychází jen z toho, že pokud se už o samostatném Katalánsku máme bavit, tak kroky jako členství v EU, eurozóně či OSN by byly předtím pečlivě připravené a ne stylem odtrhneme se a co pak?

Reagovat
Posledni Kovboj

ja sem Michal Tucny, me neznas?

se tu snazim sirit diskusema osvetu a uznani zadny

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si te rad prectu, alespon se neco dozvim, ikdyz to s fotbalem zase tolik nesouvisi

Reagovat
Posledni Kovboj

aspon nekdo potesi srdce staryho pardala. Tady mas ode me pisnicku http://www.youtube.com/watch?v=xa_3c3CycaQ

Reagovat
smazaný uživatel

uznanie tam je ... o to sa neboj, je vela ludi, co si to precita a nemaju nic ine len s tvojim nazorom suhlasit vies jak to mylsim....len este moj nazor ako slovaka zijuceho v rakusku tak to niesu 25 rokov co sme za nimi(zapadna europa ) ale s takymi ludni co su v cele cz&sk sa tam nikdy NIKDY nemame sancu dostat ja cesko tak isto aj slovensko

Reagovat
didosh

Já si to taky rád přečtu a hlavně se velmi rád dozvím něco nového,jak jsem zjistil že vím o tom prd.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč furt řešíš vstup do EU? Katalánsku by z ekonomického hlediska stačil schengen, dohoda o evropském hospodářském prostoru a EFTA, vše leží mimo smlouvu s EU. EU by ekonomiku Katalánska dusilo uplně stejně jako dusí všechny ostatní.

Reagovat
herbage

řekněme, že by to stačilo, ale co měna? Podle mě by mohl být přechod z eura problematický a být součástí eurozóny a nebýt součástí EU mi přijde zase pošetilé

Reagovat
smazaný uživatel

Euro je stejná prasárna jako celá EU. Absolutně svazuje centrální bance ruce. Ze začátku by Kataláncům stačilo stanovit fixní kurz na euro či dolar, dočasně, a poté už mohou dělat dirty floating. Problém Řecka je právě z velké části eurem, kdy nemohou devalvovat.

Reagovat
herbage

no ale pokud by Španělsko pokračovalo v jeho používání, tak vzhledem k provázanosti obou ekonomik by mi to nepřišlo jako šťastné řešení. Jedním z cílů společné měny bylo smazat hranice, takhle by se de facto nové vystavěly

Reagovat
smazaný uživatel

ale od čeho si myslíš, že ty měnové kurzy jsou :). Měnový kurz není žádný velký problém, pokud je volně pohyblivý. Samozřejmě pokud bychom chtěli zacházet do detailů, tak to v případě totožných ekonomik jistá bariéra je (v tom smyslu že lidé musí směňovat, tzn. náklady času apod.), ale to není tento případ. Stejně jako Fildu bych tě poslal si něco přečíst, bez urážky. Problém Katalánců opravdu tkví především v politické situaci, tak, jak psal v článku Kyslík. Nic jiného nikde nehledej.

Reagovat
herbage

já nemyslel měnové kurzy, já myslel právě ta nutnost směny pro lidi žijící na hranicích. Neřikám, že je to problém neřešitelný, ale příjemná změna by to také pro ty lidi nebyla

Reagovat
smazaný uživatel

To byla úplně jiná situace. Tehdy padla východní opona a všichni s optimismem a tak trochu i naivitou hleděli vstříc budoucnosti, aniž by si uvědomovali, že zas tak světlá nebude a dopouštěli se při tom fatálních omylů, na které teď doplácíme. Teď jsme v situaci, že nikdo nemá páru, co bude za půl roku, v Evropě není stát, který by nebyl zadlužený a Katalánci si myslí, že když v tomhle prostředí vznikne nový stát, který navíc vzhledem k postoji Španělska bude mít značně omezený "manévrovací prostor", nesemele je to taky.

Reagovat
herbage

Katalánci by si právě ekonomicky polepšili, protože zbytek Španělska je pro jejich ekonomiku jako koule na noze, takže jde spíš o to, jestli budou chtít být solidární se zbytkem země nebo se trhnou

Reagovat
smazaný uživatel

V krátkodobém horizontu ano.

Reagovat
herbage

a v dlouhodobém ne?

Reagovat
smazaný uživatel

V dlouhodobém horizontu by je semlela krize jako celou Evropu, protože pokud nejsi soběstačný (což je jen pár světových velmocí, mezi které Katalánsko rozhodně naptří), nemůžeš fungovat jako ostrůvek v moři. Nehledě na to, že by Španělsko vetovalo jejich přijetí do organizací jako je třeba OSN a výrazně by pozdrželo přijetí do všech ostatních organizací. Můj názor, nikomu ho nevnucuju...

Reagovat
herbage

žádný ostrůvek by ve volnotržním prostředí EU ani v globálním tržním prostředí nebyli, alespoň ne více než dosud. Jak ti řikám, vycházíš z chybných premis, že když jedna země má řekněme miliardu dluh a rozdělíš ji na dvě země, že obě tyto země budou mít miliardu dluh. Takhle to ale nefunguje

Reagovat
smazaný uživatel

To já zase vím, ale i tak by prostě dlouhodobě za této situace nemohli fungovat. Zvlášť, když by jim Španělé házeli klacky pod nohy, jak by to jen šlo. Ale pro mě by daleko větší katastrofa byla rozdělení La Ligy...

Reagovat
herbage

já zase nevím, proč by jim Španělé měli házet klacky pod nohy. Možná ze začátku ano, ale z dlouhodobého hlediska by to bylo nerozumné už jen pro historickou, kulturní a ekonomickou propojenost obou území

Reagovat
smazaný uživatel

Z pomsty. Stačí se podívat, jak vypadají některá Clásica. Vím, že tohle je přece jenom trošku něco jiného, ale chování Španělů by se v tomhle nezměnilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučoval bych ti přečíst si alespoň nějaký základní kurz ekonomie. Jsi naprosto mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

To bys musel trošku rozvést v čem...

Reagovat
smazaný uživatel

"V dlouhodobém horizontu by je semlela krize jako celou Evropu, protože pokud nejsi soběstačný (což je jen pár světových velmocí, mezi které Katalánsko rozhodně naptří), nemůžeš fungovat jako ostrůvek v moři. "

Touto větou si popřel veškerou ekonomii jako vědu, za tohle bych dával kriminál. Přečti si nějakou tenkou knížku základů makroekonomie a mikroekonomie. Zkus se zamyslet třeba nad tím, že Japonsko jako země nemá téměř žádné přírodní zdroje, přesto je to jedna z největších ekonomik světa.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože veškeré suroviny dováží z Austrálie a i odjinud. Kdyby se Katalánsko osamostatnilo a ostatní státy v okolí by na tom byly opravdu špatně, dovážet by Katalánci nemohli, když by ty státy měly samotné malo a Katalánce by to prostě chtě nechtě semlelo taky.

Reagovat
smazaný uživatel

s tebou je to jako chcát proti větru

Reagovat
smazaný uživatel

V tvém případě ano, když se snažíš být za každou cenu děsně chytrý a setřít mě, ale nemáš pro svá tvrzení absolutně žádné argumenty.

Reagovat
smazaný uživatel

a nevím o tom, že by Španělsko mohlo vetovat přístup nějakého státu do OSN. Měl by si více číst a méně psát. Začni u slova vetovat a poté volný obchod, případová studie: Japonsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, že já někde četl, že by ten vstup vetovat mohli. Ruku do ohně bych za to nedal, mám to jen z jednoho zdroje, ale někde jsem to fakt četl...

Reagovat
risk je zisk

Tak budou mít moře to je velký příliv turstů, fotbal, pěkné počasí po celý rok no budou se mít pěkně. A ekonomika by určitě porostla.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

nechápu tvojí logiku. Proč by to zadlužení bylo vyšší? Dle stejné logiky kdyby se všechny země světa sloučily do jedné, tak by zadlužení bylo nižší, což je hloupost

Reagovat
smazaný uživatel

Katalánsko je nejbohatší regiona Španělska. Nejsem ekonom, ale z doslechu moc dobře vím, že jen díky zvýšené finanční podpoře, kterou do Španělska Katalánci neustále sypou, ještě Španělsko nekrachlo. Nevím jestli je možný, aby v současné době vůbec nějaká země hospodařila v konečném důsledku v kladných číslách, ale vím, že v případě rozdělení by to pomohlo Katalánsku a uškodilo Španělsku. A jestli tě zajímá jakej by to mělo globální dopad, tak to si myslím, že je všem v Katalánsku docela dost ukradený.

Reagovat
herbage

můžeš mi prosím vysvětlit, proč vzhledem k členství v EU by odtržení Katalánska od Španělska bylo tragédií a nesmyslem? To je jako tvrdit, že rozdělení Československa bylo tragédií. V jistém slova smyslu ano, ale mělo to své výhody i nevýhody

Reagovat
smazaný uživatel

Viz. moje reakce o příspěvek výše.

Reagovat
herbage

a ještě jeden dotaz. Ta číslovka v nicku značí rok narození?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
herbage

slušně jsme se zeptal a zajímalo by mě to. Přijde mi, že filda má velmi zajímavé názory a zajímalo by mě, kolik mu je, protože jestli 17, tak klobouk dolů. Ptám se spíš proto, že tady chválí hru Barcelony s Ronaldinhem, kdy by mu bylo 10 či 11. Pokud by dělal nyní rozbor starých zápasů tak ok, ale soudit na základě 6-7 let starých vzpomínek, kdy člověk ještě neměl takový vhled do fotbalu, to mi přijde hodně subjektivní

Reagovat
smazaný uživatel

Ohledně těch šancí na úspěch - Katalánsko by se sestavou Vicky-Montoya, P+P, Alba - Sergio, Xavi, Cesc-Tello, Sergio García, Bojan nebylo bez šancí, byť ten útok samozřejmě slabší je.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez šancí by nebylo, ale ty šance by byly neporovnatelně menší. Aragonés s del Bosquem nejsou Katalánci. A dovolím si tvrdit, že bez Torrese by Španělé Euro 2008 nikdy nevyhráli a bez Ikera s Ramosem a Xabim by se nikdy nestali Mistry světa a Evropy v letech 2010 a 2012.

Reagovat
smazaný uživatel

A Španělsko by taky nebylo do počtu - Iker-Juanfran, Ramos, Albiol, Arabela - Xabi, Silva, Santi - Navas, Goldado, Negredo ... . Ti by měli zase problém se slabší obranou.

Reagovat
smazaný uživatel

Torres, Villa, Gamez, Arteta, Munain, Llorente, Iraola

Reagovat
smazaný uživatel

dohodněme se teda, že za Španělsko nebudou moct hrát Baskové.

Reagovat
-Carles-

Monreal, Isco, Mata...

Reagovat
smazaný uživatel

Monreal je bask. A ty Jirka zakázal.

Reagovat
-Carles-

Sakra...

Reagovat
smazaný uživatel

Seberme jim i Andaluzany.

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

To už by zbylo jen okoli Madridu.

Reagovat
smazaný uživatel

vzdáváš se Galície, Kantábrie, Murcie nebo Asturie?

Mimochodem - bereme Valencii, Aragón a Baleáry jako Katalánskou zemi? To by Katalánsko získalo do útoku Pedra.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nevzdavam, ale to už je celkem o ničem ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Villa

Reagovat
smazaný uživatel

hele a koukám, že i Soldado je z Valencie. To by ten útok dostal úplně jinou kvalitu.

Reagovat
risk je zisk

Ikdyby bylo Katalánsko uznané tak by si snad hráči mohli vybrat co chtějí reprezentovat. Jestli Španělsko a nebo Katalánsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia katalánska zem

Reagovat
smazaný uživatel

tak ale vo Valencii sa rozpráva dialektom Katalánčiny

Reagovat
smazaný uživatel

To je irilevantné, už len zmieniť to, mi príde smiešne...

Reagovat
smazaný uživatel

prečo ??? však som nepísal o tom že by Valencia spadala pod Katalánsko iba o tom že sa tam hovorí dialektom Katalánčiny a to je proste fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som Jirkov komentár.... :))

Reagovat
smazaný uživatel

jaj tak potom beriem späť tú reakciu

Reagovat
smazaný uživatel

http://en.wikipedia.org/wiki/Pa%C3%AFsos_Catalans Paisos Catalans (katalánské země) obsahují i Valencii. Je to mimo jiné jeden z možných konceptů (bez ohledu na to, jakou podporu by to získalo) budoucího nezávislého státu, směšný seš tady jenom ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Katalánska zem to nie je, akurát ten jazyk a v samostatnom štáte

by určite nebola.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi strašný plácal.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže jsi si o tom nic nezjistil a dál vaříš z vody ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si neskutočný exot Teraz sa pýtam známeho, Katalánca, keď chceš, napíš mu, Víctor Díaz Villanueva na FB.

not really, long time ago Catalonia, Valencia and Mallorca were part of 'Catalan Countries' cause the King Jaume II conquered it. Actually catalan language is spoken there, but they called it 'valencian'

but they are not part of Catalonia Kingdom anymore

since long time ago

I wanted to say Jaume I, not second

13th Century

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápeš. Nikdo netvrdí, že je Valencie momentálně Katalánsko, ale je součástí paisos catalans - což jsou země, kde se mluví katalánsky a jak už jsem ti psal, je to jeden z možných konceptů budoucího státu, jaké to má šance je jedno. Takže tvá snaha tady někoho utřít je opravdu marná.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Katalásnka zem to nie je, že, ako si písal a potom aj negramot jiri...

Reagovat
smazaný uživatel

nawri to zase řejk za mě.

Jen mě zaráží ta neuvěřitelná drzost PL-fandů, kteří si na tomhle webu fakt myslí, že jim patří a nadávají všem okolo. Jako jo, chápu, že jste řád Sluečných lidí, ale fakt už byste se měli někdy zamyslet, než začnete zase na někoho píčovat. Zase jseš mimo a ještě nadáváš. Neuvěřitelné.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebuď precitlivelý jirko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, ale nevíš, že Valencie je jedna z katalánských zemí, tak se nepouštěj do nějakých výsměchů.

Reagovat
smazaný uživatel

Katalánci jsou až na Sardinii ,kolem města Alghero

Reagovat
smazaný uživatel

Stejný problém jako u Katalánců. Co by byla samostatná španělská repre bez Xaviho, Iniesty, Puyola atd.?

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta není Katalánec.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, mám ho tak spjatého s Barcou, že jsem si to v té rychlosti neuvědomil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
scholes18

otazka znie ci by Katalanci po rozdeleni chceli vstupit do unie...ked vidia tie sracky co sa tam deju..

Reagovat
smazaný uživatel

já nevim, co s tou Barcelonou všichni máte

Reagovat
smazaný uživatel

"To je fakt..Pojďme řešit Dynamo,to je zajímavější"

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo Ceske Budejovice

Reagovat
smazaný uživatel

Já nic. Jméno nic moc, hezká je, ale motá se kolem ní dalších 200mil. chlapů

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem hezčí a 200mil. chlapů se kolem mě nemotá Děvka Barcelonská

Reagovat
smazaný uživatel

FC Barcelona je nejbohatším FC na světě. Protože vlastní nejcennější poklad - Lionela Messiho !

Reagovat
smazaný uživatel

no jo to víš že jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, snad si většina zdejších uživatelů přečte aspoň ten třetí odstavec od konce, někteří to tady opakujeme už hrozně dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jenage

Dr.Kyslík is back!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

By mě tak zajimalo, kolik z těch noname nicku ho někdy zažilo v diskusi...

Reagovat
smazaný uživatel

ono je to tak, že kdyby to tady marty nenapsal, tak by nikdo ani nevěděl, že to Doktor je. Ale tak ber to tak, že se chce ten trouba zalíbit kolegům, tak to napsat musel.

Reagovat
jenage

zalibit kolegum Kyslik je ze stejneho mesta jako ja, takze o nem neco vim a pamet mi jeste trochu slouzi, zas tolik let zpet, co tu diskutoval, to neni

Reagovat
smazaný uživatel

viz níž

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, ty byl jeho Voyer jednu dobu .

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som ho zažil, ale nevedel by som to... Každopádne nechýba, aspoň mne...

Reagovat
jenage

prave ze zazil, proto ten smajl...pro me jsi noname nick zase ty, ja tu chodil jeste kdyz ty jsi tahak kacera, tak si nech ty kecy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

hm, já si tě nepamatuju. Sorry

Reagovat
jenage

to je dobre, napisu sem neco malokdy, tak na me zase muzes klidne zapomenout

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Takze omluva, jen to tak vyznělo, že tu někdo někdy o něm četl a hned to musi napsat, přitom ho nikdo nikdy neviděl no

Reagovat
jenage

omluva prijata

Reagovat
risk je zisk

Ale ten host to skoro pěkně trefil

Reagovat
jenage

safra

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tu su "taky" od roku 2006.

Reagovat
Shevchenko

Sem tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si ho teda pamatam, hm to boli časy ked som písal ako troll a hádal sa s ním za každú kravinu, niežeby sa to nejak momentálne zmenilo

Reagovat
Josifek

Článek si přečtu, až bude čas, jistě bude přínosný, při pohledu na jméno autora mi nezbývá než napsat "Hala Madrid!!!"

Reagovat
exse

Výborný článek, poučný i mimo fotbal, co se tak často nevidí. Jenom by mě zajímalo, jestli by mi někdo zasvěcený mohl odpovědět, jak normální Španělé vnímají Katalánce a pokud je berou negativně, jak je nastíněno v článku, tak proč tomu tak je? Z mojeho pohledu moc nechápu proč by Kataláncům bránili v samostatnosti? Z ekonomického hlediska by to sice Španělsko asi zasáhlo, ale držet je za každou cenu u sebe, jen kvůli prachům, to mi nepřijde jako tak silný důvod.

Jinak co se týče Barci, tak je to v tom článku napsané výborně, za poměrně krátkou dobu se Pepovi podařil kus práce a to ne jen na hřišti. Jenom bych být nimi neusnul na vavřínech, protože jak rychle ty problémy odešly, tak rychle můžou zase přijít a ve fotbalové historii se to už stalo mnohokrát, takže to chce nejen pokračovat v té dobré práci, ale hlavně v ní nezabřednout a být otevřený změnám, protože fotbal se velmi rychle mění.

Reagovat
smazaný uživatel

wtf .. "jen kvůli prachům" ..

Reagovat
smazaný uživatel

Tady v diskusi je to vzdycky samy "MY spanele", "MY barcelona" atd... ale jakmile je dotaz opravdu na realie Spanelska nebo Barcelony, tak je ticho po pesine

Reagovat
Juan Román Riquelme

aby som ti povedal, aj medzi katalancami samotnymi ma tema samostatnosti taku zvlastnu podporu....nezavislost chcu najma ti lahsie ovplyvnitelni(rozumej volici smeru v slovenskych podmienkach-dediny, a slabo zarabajuci). ako vzdy a vsade ide o moc a peniaze. ti katalanci, co maju vzdelanie, v drvivej vacsine su hrdi na svoj katalansky povod, ale vedia, ze nezavislost by napachala vela skody, takze preto ani neboli teraz pred 2 mesiacmi volit, resp. volili strany, ktore nechcu samostatnost.

a spanieli sa na temu samostatnosti vyjadruju ako na velku blbost, samotnych katalancov nejako neodsudzuju, avsak na katalanskeho prezidenta nemaju slova, ktore by tu bolo publikovatelne.

Reagovat
Juan Román Riquelme

zabudol som druhu cast

kedze francuzsko bolo vzdy najdolezitejsim obchodnym partnerom spanielov, priemysel sa sustredoval co najblizsie hraniciam s francuzmi, co su baskicko a katalansko. rozmach tychto regionov sa len podciarko v rokoch 1959-1974 pocas tzv El Milagro Espaňol, ked sa spriemyselnovala krajina znicena po obciianskej vojne a slabom odbyte pocas WWII a po nej. cize za peniaze vsetkych spanielov sa postavili fabriky v baskicku a katalansku, robotnici z chudobneho juhu isli pracovat do novovybudovanych tovarni.....

a aby som ti nacrtol nejaky ekonomicky dopad na pripadnu nezavislost, ta by bola znacna. tych par veci, co sa z katalanska vyvaza von za hranice by po vyhlaseni samostatnosti(ak by ju aj madrid uznal, co ustava nepovoluje a este v ten den by do barcelony napochodovala armada a vsetkych zodpovednych pozatykala za vlastizradu) by to neuzivilo. domaci, 8 milionovy dopyt nema sancu spotrebovat vsetky statky, co sa tam vyrobia, vela veci sa vyvaza do ostatnych regionov. a vies si predstavit, ako by si ostatni spanieli kupovali katalanske vyrobky po tom, ako by vyhlasili samostatnost, neberuc v uvahu, ze by im urcite hodili krasne dovozne cla.....takze aby to povedal zas a znova, ide iba o to, aby si politici mohli lepsie kradnut na svoje ucty, preto na nich hraju narodne city. katalansko bolo vzdy sucastou spanielska(pred svadbou izabely kastilskej a ferdinanda aragonskeho aragonska), nikdy ani len na sekundu nebolo samostatne a ani nebude. Spanielske kralovstvo tvori 19 regionov a tak to aj ostane.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Ale bolo,byla Katalánská republika

Reagovat
Juan Román Riquelme

ak myslis tu "katalansku republiku", co si oni vyhlasili v 1714, tak o tom sa s tebou bavit nebudem. malo ludi tu pozna historiu spanielska a vztahov barcelona-madrid. vyhnem sa historickemu kontextu boja o tron medzi anjouvcami a habsburgovcami...katalanci spociatku podporovali francuzov, potom v 1705 zmenili kabat a zacali podporovat habsburgovcov. a kedze kralom sa stal Filil z Anjou, je jasne, ze ti, ktori v obcianskej vojne podporovali habsburgovcov, boli potrestani. a tam boli boli a katalanci, ktori si vyhlasili jednostrannu nezavislost, ale ta vzbura bola ihned potlacena(ak sa nemylim, tak 11.9.1714). dodnes sa katalanci chodia 11.9. kazdy rok klanat soche Rafaela Escobara na Calle de Girona. On im vlastne sprostredkoval mier s novy kralom. takze nejake rozpravky o nezavislom katalansku su len hlupe recicky, ktore motaju popod fuzy malym detom a cudzincom, ktori o tej historii nic nevedia. tu mas aj link, keby si si chcel precitat cely kontext, ktory som ja iba skratil.: http://historiasinhistorietas.blogspot.sk/2010/07/cataluna-fue-conquistada-por-espana.html

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím,mi se zdálo,že někdy v 30.letech 20.století něco takového vyhlásili,ale to jsem možná s něčím jiným poplet

Reagovat
-Kopy-

Legenda legend

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek. Každý ''hater'' by si ho měl přečíst

Reagovat
smazaný uživatel

Takových keců o odtržení už byla hromada,o rozpadu Belgie se mluví už aspoň 50 let a pořád nic,samostatnosti Quebecu,Skotska atd. a taky pořád nic,prostě zápaďáci si ty svoje státy drží pohromadě za každou cenu,to jen tady na tom bývalém socialistickém východě nechají rozpadnout každého

Reagovat
spider_8

Výborný článek. Poslední dobou mě omrzelo číst pořád o Barceloně, ale v tomhle článku člověk najde věci, které ještě nezazněly.

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučuji si přečíst knihu Zrod nejlepšho týmu na světě, autor - Graham Hunter

Reagovat
smazaný uživatel

je tam docela dost nepřesností, ale není to špatné

Reagovat
Messiáš

Mohl by napsat častěji, články mají kvalitu, navíc člověka popadne ta nostalgie z dob, kdy na EF se kvalitně diskutovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslik

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Real Madrid

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
risk je zisk

Teď ne

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
cristiano.K.

100. pro basky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prajem Katalánsku aby sa osamostatnilo

Reagovat
smazaný uživatel

a samozrejme aj Baskicku na to som zabudol

Reagovat
risk je zisk

Nemají baskové tu teroristickou organizaci? ETA?

Reagovat
smazaný uživatel

maju

Reagovat
risk je zisk

Tak ti za ni určitě už dlouho bojují.

Reagovat
spider_8

Ne, to jsou želičky.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle nadpisu jsem si první myslel, že to psal alegre . Super článek .

Reagovat
smazaný uživatel

ale mohol by tu Alegre napísať ešte nejaký článok o Hondurase lebo sa človek dozvedel od neho nové zaujímavé veci ktoré by sa inak nedozvedel

Reagovat
smazaný uživatel

To každopádně. Dám ruku do ohně za tvrzení, že alegre je nejlepší redaktor, který kdy na českých webech psal o fotbale...

Reagovat
smazaný uživatel

to je dosť možné

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk
Reagovat
smazaný uživatel

ja viem ten som už čítal no myslím že by sa toho našlo omnoho viac čo by stálo za zmienku

Reagovat
risk je zisk

Tak to určitě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Velke rozostupy medzi hracmi, zhorseny presing, slaba kompaktnost a prelinanie...o tom vsetkom som tu pisal uz pred dvomi mesiacmi. Autor tu vsak pouziva slovo ciel, co je podla mna blbost.

"Dále se jedná o jakousi past"

"cíl je opět totožný - vylákání soupeře z obranné ulity."

Reagovat
alcantara

Tiez mam pocit, ze tie zapasy vyhravame skor haluzou a individualnou kvalitou, ako pascou v podobe vylakania z ulity. Uvidime na jar.

Reagovat
Mr.Jindros

Dobrý článek.

Reagovat
alcantara

Hlavne za Pepa,ktory sa skor stretava s njepochopenim ako uznanim. A musim dodat, ze jeho Barcelona mi imponovala viac, rekordy-nerekordy. Ten pocit dominancie nad superom bol vyssi a omoho viac som si ho vychutnaval.

Reagovat
smazaný uživatel

najmä prvá sezóna pod Guardiolom bola fantastická síce vtedy Barca v lige nezískala až taký počet bodov ako v neskorších sezónach no zato vyhrala všetko čo sa dalo a hlavne výhra na Santiago Bernabeu bola fantastická

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Posledni Kovboj

je to on, daval dva goly ve finale http://www.fchk.cz/Ostatni-tymy/Zaci/U-15/Clanky/1--misto-na-Halovem-mistrovstvi-Ceske-republiky.aspx . Talent ma, snad ho to v 18 neprestane bavit. Btw ten prvni golman Hradce vypadal, ze to hraje poprvy.

Reagovat
smazaný uživatel

60m za 7,5 sekundy. To je luxusní

Reagovat
Posledni Kovboj

kdes to vycet? To je hodne slusny cislo i na fotbalistu.

Reagovat
smazaný uživatel

je to v googlu. závodil na atletických závodech žáků

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš,stránky ZŠ Ohrazenice a závod z 27.9.2012 a 2.místo,časem 7,53s?

Reagovat
smazaný uživatel

1. bol by som nesmierne stastny, keby sa vratil Guardiola.

2. rad by som v Barcelone videl Strootmana.

3. zvazil by som spatnu kupu Oriola Romea.

4. predaj Songa a Dos Santosa(ten ma vrcholovy futbal ma, ale v inom time).

Reagovat
smazaný uživatel

Na Romeua zapomen ten bude špička na DM ovšem v CFC

Reagovat
smazaný uživatel

kua, keby aspoň prezidente FCB bol chlap a povedal, že sa bojí Raya a preto podporuje katalánsku džumhuríju a katalánsku ligu, ale niee, on je proste posero...

pre Kataláncov

https://www.youtube.com/watch?v=MvqWq8wjkYI

Reagovat
FUnk

pique se stal otcem navic to je kluk

Reagovat
smazaný uživatel

snáď bude malý Piqué mohutný po svojom otcovi a ohybný po svojej matke

Reagovat
smazaný uživatel

Otázku politiky a různé možnosti následků neřeším, protože je to opravdu ve hvězdách a hodně závislé na situaci.

Co se mi hodně líbí na současném týmu je právě hra přes křídelní prostor. Už ke konci Pepkova období jsme si tady na webu dost často stěžovali, že nejsou využívána křídla tak, jak by dle svého původního popisu být měla. I ten Dani často táhl z křídla do středu dříve, než se přiblížil k vápnu. V tom teď vidím možná absolutně nejvydařenější nákup posledních let - Albu.

Alba a jeho celoplošná hra je neskutečné zjevení, které hodně připomíná Daniho v začátcích v Barce a mně přijde ještě lepší díky větší zodpovědnosti a samostatnosti Jordiho. Dani často (teda pořád) hledal jen a pouze Messiho. Ano, dokázali spolu často zamotat vícenásobnou přesilu, ale nebylo to překvapení. Jordi dokáže spolu s Legendou totéž, navíc jeho cpaní se do koncovky je pro tým výhodnější, nemluvě o větší variabilitě.

Další věcí, které jsem si všiml, je větší podřízení Messimu. A v současné chvíli, kdy je Messi neskutečný GIGANT, hráč, který je daleko nejlepší z hráčů, jež jsem zažil (a to jsem zažil jak Ronalda, Rivalda, Ronaldinha či Zidaneho s Figem), je to cesta nejsilnější. Messi dokáže porazit protivníka sám, je to dokonalá zbraň. Jenže v tomto ohledu se trochu bojím nějakého zranění, čímž by se naše závislost na něm ukázala v plné nahotě. A při současné taktice dvou bodajících křídel, což jsou dost neproduktivní Alexis, Pedro a Villa, by to nadělalo velkou neplechu a musel by se výrazně přetvořit systém, který by ihned začal být podobný tomu z Pepkovy poslední sezóny.

Proto i já už začínám uvažovat, zda by opravdu nebyl ku prospěchu věci nákup Neymara, který se rýsuje jako hráč kvalita Messiho a CR - tedy hráče, který ten útok může táhnout. Pokud by byl kluk rozumný a dokázal se podřídit klubu a tudíž Messimu, bylo by to ideální. Jenže tady se bojím trochu té brazilské povahy a nátury, která je zcela odlišná od "evropské" argentinské povahy. Je to dáno jak skladbou obyvatelstva (z 97 % je Argentina osídlena europoidní rasou), tak i z hlediska historického. Říkám tedy Neymarovi ano, ale jen za určitých podmínek.

Souhlasím s tím, že naše řady se více rozestoupily, ale nevidím v tom až takovou výhodu. Sice se soupeř dost vytahuje, ale až k nám přijede tým s dokonale zažitým systémem protiútoků (například BVB nebo Bayern v určitých fázích hry), tak nastanou velké problémy protože s naší současnou obranou (která je nejpomalejší ze všech velkoklubů) je tento systém hodně nebezpečný. Nejsilnější dvojkou je stále Piquyol, ale oba dva nejsou zrovna rychlíky, i když pozičně, technicky a vůbec všelijak takticky jsou výborní. Řešení je v Mascheranovi a hlavně v Bartrovi. V tom klukovi vidím velkou budoucnost, protože už dlouho u nás nebyl tak fyzicky způsobilý stoper. Pique se blíží, ale ten postrádá akceleraci, Masch je rychlý, ale menší, Carles už taky není agilní jak dříve a často je v souboji pozdě. Bartra je rychlý, silný, technicky dostatečně vybavený (hrával i na RB), časem se zlepší i jeho poziční hra a zkušenosti.

Je to sice předčasné, ale když si představím, že za pár let může naše obrana vypadat takto: Montoya - Bartra - Pique - Alba, tak se mi rozlévá po tváří velký úsměv. Asi takový

Co závěrem dodat. Budoucnost je díky velkým talentům v líhni (Deulofeu, Alex Grimaldo,Sergi Samper Thiago, Bartra, Montoya či Dongou) hodně růžová, proto mě trošku straší ten politický vývoj okolo Katalánska. To už ale není v mé moci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ona ta budoucnost nemusí být až tak hodně růžová. Sice je tu na jednu stranu plno velkých talentů, ale ti jsou učeni jen pro jeden určitý systém, takže by to ve výsledku mohlo pouze vypadat tak, že se bude nahrazovat kus za kus a hra se nebude neustále posouvat dál. Proto je potřeba přivádět jiné hráče, kteří dokážou vnést svěží vítr do týmu.

Reagovat
j_mrazik

Kam chceš hru posouvat, když už x let dominují světovému fotbalu?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ustrneš ve vývoji, tak tě konkurence předhoní. Teď dominují, ale to nemusí platit za 3 nebo 4 roky, takže potřeba neustále pracovat a hru posouvat dál a dál. V tržním prostředí nemůžeš usnout na vavřínech a pro fotbal to platí též.

Reagovat
j_mrazik

Oni přece neusínají. Stále produkují kvalitní fotbalisty, kteří se prosazují do Áčka a krmí juniorky španělský repre. Chápu tvojí snahu o vývoj, ale nebořil bych věci, když fungují a jsou vzorem pro spoustu klubů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Každý hráč je jiný. A naše hra nepotřebuje změnit, jen vyšperkovat, což se děje rok co rok. Každou sezónu to vypadá trochu odlišně, stejně jako je odlišná hra Pepova a Titova týmu. Takže budoucnost VYPADÁ stále růžově.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak - ikdyž se vlastně už od Franka hraje pořád to samé, tak si tam každý trenér (i opakovaně) dává to svoje a variabilně to mění. Taky si myslím, že to žádný převraty nepotřebuje. Máme fungující systém, který chce jen v malinkých detailech posouvat na jednu nebo druhou stranu. Důležité je hrát pořád to svoje. Tohle je další unikátní věc na Barce - že věří dlouhodobě svému stylu a hraje ho bez ohledu na soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ona totiž La Masia nevyrábí dokonalé kopie, ale originály a individuality s týmovým duchem. Právě když si vezmeš zálohu - 5 odchovanců, každý jiný - Thiago, Xavi, Legenda, Sergio, Cesc...každý dává hře něco jiného, každý má přednosti jinde, proto je ta variabilita tak velká.

Nemyslím si, že by někdo v FCB zanedbával vývoj a kašlal na něj.

Reagovat
Kokesh

Ony jdou vyrobit dokonalé kopie?

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, že ne, Kokši

Reagovat
smazaný uživatel

Každej hráč ti někam tu hru posune. I u hráčů, u kterých se změna nečeká, ti pomůže. Viz Cesc. Celý léta to byl přirozený nástupce Xaviho. Měl hrát jako on. A jak to vypadá ve skutečnosti? Cesc opratě hry sice neumí držet tak pevně jako Xavi, ale zase tomu dává větší variabilnost, nepředvídatelnost, rychlost a kreativitu. Mě Cesc na místě Xaviho hrozně baví.

To samé s Thiagem ...

A nezapomínej na vývoj samotných hráčů - Iniesta byl servisák Xaviho, asi 3 roky zpět začal přebírat otěže hry celé zálohy, což zase letos změnil tak, že částečně otěže pustil Messimu a sám kouzlí na straně (záměrně nepíšu na křídle). Jeho herní kotrmelce jsou další věci, co můžou tu hru měnit - klisně i v průběhu jednoho zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Gerrard Piqué: Ya ha nacido nuestro hijo! Estamos muy felices! Gracias a todos por vuestros mensajes!

Reagovat
smazaný uživatel

i já se přidávám. Ať je kluk šikovný po taťkovi a krásný po mamince.

Reagovat
smazaný uživatel

Día de los santos inocentes

Dnešné správy zo Španielska treba brať s rezervou a najmä od španielskych/katalánskych futbalistov a la Piqué

Reagovat
smazaný uživatel

Koukněte se do kalendáře, co je dneska za den.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem si vůbec neuvědomil.

Reagovat
Arne

Jaká je tam souvislost\?

Reagovat
smazaný uživatel

Viz výše Brian19, dnes je ve Španělsku obdoba našeho Aprílu. V minulosti v novinách proběhly zprávy, podle kterých se například Puyol měl ostříhat dohola nebo druhé dresy Barcelony měly být bílé, takže ti, co sledují PD více, určitě tuší. Piqué si pravděpodobně ze všech jenom vystřelil.

Reagovat
Kily

“We have a name…his name is Innocent! Happy Innocents Day to all!”

Reagovat
Arne

Aha, díky.

Reagovat
alcantara

Minuly rok bolo nieco na sposob hracskej vymeny za Torresa, ak si spominam.

Reagovat
Shevchenko

OT: Ty výsledky ankety na hlavní stránce jsou trochu mimo, ne? To si jako většina lidí myslí že Messi nedá víc jak 70 gólů? Teda pokud se nezraní, tak je podle mě tutovka že dá přes 80 a není nereálné, že půjde přes 100.

Reagovat
smazaný uživatel

tak je to místní antiBarca nálada. Já se tomuhle už nedivím.

Já osobně jsem myslím dal 81 - 90. Je to takový střízlivý odhad. Doufám ve víc, ale tohle bude stačit.

Reagovat
Free_player

Hodně dobrý článek

Reagovat
culé

Niekto sa chystá pozerať silvestrovský El Clásico maraton? Sport1

Reagovat
smazaný uživatel

FREE CATALUNYA

Reagovat
Al Capone

Nenávidím ten paklub

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobré vědět!

Reagovat
smazaný uživatel

Katalánsko je Španělsko!

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím jo.

Ale v tomhle článku se řeší, co bude dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím

Reagovat
smazaný uživatel

zatím ...

Reagovat
smazaný uživatel

A bude ještě minimálně dalších 100 let i když se po celou tu dobu bude v novinách spekulovat,že se chcou odtrhnout

Reagovat
Infi

Parádní článek

Reagovat
Xavi

Děkuji za článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Visca el Barca!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele