ZEMŘEL GIACINTO FACCHETTI

05.09.2006, 00:32
Aktuality
Ve věku 64 let zemřel v pondělí 4. září v Miláně jeden z nejlepších fotbalistů historie. Narodil se 18. července 1942 a v letech 1961 až 1978 oblékal dres Interu Milán. Za reprezentaci Itálie odehrál 94 utkání. Poslední mistři světa nastoupí ke středečnímu utkání kvalifikace o postup na EURO 2008 proti Francii s černou páskou na rukávě. Poslední zápas svého života Giacinto Facchetti prohrál...

Tiskový mluvčí Instituto dei Tumori v Miláně oznámil na narychlo svolané konferenci tuto smutnou zprávu a všichni přítomní povstali, aby uctili minutou ticha památku tohoto nezapomenutelného člověka a vynikajícího fotbalisty.

Giacinto Facchetti se narodil v Bergamu, ale svůj fotbalový život zasvětil milánskému Interu. Za 17 let, kdy oblékal dres Interu Milán, vstřelil 75 branek a pomohl tomuto slavnému klubu k zisku čtyř titulů mistra země, dvou mezikontinentálních pohárů, dvakrát dobyl vítězství v tehdejším PMEZ (dnešní LM) a jednou získal Italský pohár.

Kapitán Interu Milán, Argentinec Javier Zanetti, promluvil jménem fotbalistů A týmu: "Chci v tuto smutnou chvíli říci jediné; celá rodina jménem Inter Milán pociťuje neskutečnou bolest nad ztrátou svého prezidenta. Bude nám všem moc a moc chybět. Facchetti byl mimořádný člověk, osobnost, součást historie tohoto klubu."

V oficiálním prohlášení Interu se říká: "Dnes nás navždy opustil devatenáctý prezident Interu Milán. Nezapomenutelný a nenahraditelný kapitán nerazzurri a azzurri. Funkcionář, kterého si vážil celý fotbalový svět, FIFA a UEFA. Skvělý otec, dědeček, manžel, kamarád. Dnes nás nechal jako sirotky, Giacinto Facchetti, dobrý člověk!"

"Byl a bude jedním ze symbolů nekonečného dědictví slavného fotbalového města Milán, neopakovatelný a nezapomenutelný. Čest jeho památce!", napsal v projevu hluboké soustrasti rival Interu, AC Milán. Juventus Turín nechal zapomenout na rozepře posledních týdnů a připojil se k celé řadě osobností a institucí svým prohlášením, ve kterém říká, že Giacinto Facchetti se stal nesmrtelným symbolem světového fotbalu.

"Před několika měsíci jsem Ti v žertu řekl, že musíme najít nějakého spřáteleného rozhodčího, který nám bude pomáhat k zisku bodů. A Ty jsi mi odpověděl s úsměvem ve Tvé jinak vážné tváři, že něco takového přeci nemůžeme udělat, žádat. Tvoje čestnost a poctivost by nikdy něco takového nedovolily!" Tato slova napsal v otevřeném dopise majitel Interu Massimo Moratti.

Redakce EuroFotbal.com se připojuje k miliónům fotbalových fanoušků a vyslovuje hlubokou soustrast nad ztrátou Giacinta Facchettiho, všem pozůstalým a celé rodině Interu Milán...

O fotbalové kariéře Giacinta Facchettiho vyjde samostatný článek v nejbližších dnech.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda, tohle vždycky zabolí...

Reagovat
sansiro

Byl to borec

Reagovat
smazaný uživatel

je to skoda

Reagovat
Mata

Skvely hrac, velka osobnost

Reagovat
HOST*

to byla jedna z mala opravdu velkych osobnosti interu, nekdo, koho by si urcite vsichni interisti v hloubi duse prali za kapitana misto argentince zanettiho (znouzectnost).

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím, že zrovna fans klubu, kde skoro o Itala nezakopneš, by tohle nějak mrzelo...

Reagovat
HOST*Inter

ale to vis ze jo, zanetti proste neni ill capitano jako treba totti nebo maldini.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*BETTEGA

Kdo byl víc Mazzola, Riva, Rivera, Rossi, Zoff, Baresi, Maldini, VIalli,Baggio, Cannavaro.

Asi nejlepší fotbalista ITA minulého století.

Reagovat
Shevchenko

pro me Baresi nebo Maldini

Reagovat
HOST*

velká škoda

Reagovat
HOST*Raúl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Je mi to lito. Cest jeho pamatce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele