You'll Never Score Again, Fernando

14.04.2011, 11:48
Názory a komentáře
O tom, že světově známá hymna celé rudé části Liverpoolu je pro hráče obrovskou motivací, která je žene dopředu, i když se zdá vše ztraceno, nemusíme spekulovat. S faktem, že pokud i ti nejlepší hráči opustí Anfield Road a neslyší nad hlavami tento chorál, jejich forma klesne téměř na polovinu, se ale nesetkáváme každý den.

Superstar z největších, španělský fotbalový toreador a miláček všech nadšenců Liverpoolu, Fernando Torres, krutě zranil jejich srdce, když v lednu tohoto roku přestoupil do týmu rivala, londýnské Chelsea.

Nejdražší přestup v historii Premier League nesl velká očekávání. Vždyť za svoji bohatou kariéru španělský hrot nastřílel téměř 140 gólů! V premiérové sezoně za Liverpool dokonce 30 ve 43 zápasech a to je více než úctyhodná bilance. Čím to, že od doby, kdy odešel z města Beatles, se Fernandovi nedaří? A čím to, že se Liverpoolu relativně dobře daří bez něj? Vždyť v osmi zápasech, které hrál Liverpool bez něj, prohrál jen dvakrát.

V zásadě jde o dva faktory. Nejdřív klub angažoval legendárního Kennyho Dalglishe. A právě ‚Král Kenny‘ dokázal morálku a výsledky mužstva zvednout natolik, že tým dokázal porazit třeba vládce Anglie posledních let, Manchester United nebo Chelsea. Jasná taktika, návrat ztracené formy - a to i bez kapitána Stevena Gerrarda - a nezpochybnitelná autorita, to jsou hlavní atributy Dalglishova úspěchu.

Tím druhým je poměrně rychlé zacelení mezery vzniklé Torresovým odchodem. Přesné doplnění a vhodné reinvestování pro tuto sezónu alespoň částečně uzdravily srdce mnohých fanoušků, ohořelá pálením Torresova dresu u řeky Mersey. Změny se logicky podepsaly nejvíce v ofenzívě a tak se mohly uskutečnit dva výjimečné přesuny - Uruguayec Luís Suárez jako podhrotový útočník a přes dva metry vysoký ‚nový Alan Shearer‘ s devítkou a jmenovkou Carroll na dresu. Jejich spolupráce je teprve v počátcích, ale už nyní motá hlavy všem soupeřům. Oba hráči se výborně doplňují a typově k sobě naprosto pasují. Vzpomeňme na výkon Andyho Carrolla v utkání proti Manchesteru City! Tuto dvojici stejně jako celý tým čeká velmi slibná budoucnost...

A co dělá Fernando Torres? Exceluje po boku nejlepších? Když necháme mluvit čísla - 11 zápasů, v kolonce vstřelených gólů ale stále svítí hrozivě vypadající nula. Možná je trochu předčasné soudit ho po krátké době a možnosti aklimatizace, nicméně ani v prohraném dvojzápase s Manchesterem United v Lize mistrů nepředvedl výkon hodný ovací a byl stažen už po poločase. Ancelotti ale říká, že v posledních zápasech na sobě pracoval, pracoval pro tým a jeho góly určitě příjdou. Otázkou je, jestli bude Roman Abramovič ochoten tak dlouho čekat.

Velkou příležitost ukázat své schopnosti bude mít ‚El Niňo‘ již tuto sobotu, kdy jede Chelsea na půdu West Bromwich Albion.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com

Komentáře (422)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele