Xavi po derby: Girona už není překvapením, ale kandidátem na titul

11.12.2023, 11:20
Aktuality
Míchel a Xavi (© AFP)

Barcelonský trenér Xavi po nedělní domácí prohře 2:4 s Gironou v 16. kole španělské ligy označil katalánského rivala za nejlepší tým, který v této sezoně viděl. Lídra La Ligy už nepovažuje za překvapení ročníku, naopak ho řadí mezi kandidáty na titul. Kouč Girony Míchel si není jistý tím, jestli jeho tým může soutěž ovládnout, už teď však podle něj přepisuje historii. Oba trenéři to prohlásili na tiskové konferenci.

Girona porazila úřadujícího mistra Barcelonu na sedmý pokus poprvé v historii La Ligy. Míchelovi svěřenci neprohráli ani v osmém venkovním utkání v ligové sezoně, přičemž posedmé zvítězili. V čele tabulky jsou o dva body před Realem Madrid, který je jako dosud jediný v ročníku porazil. Na Atlético Madrid a Barcelonu má Girona náskok sedmi bodů.

"Z naší strany to nebyl špatný zápas. Gratulujeme Gironě. Už není překvapením, ale kandidátem na titul. Má skvělý tým. Ztrácíme na ni sedm bodů, na Real pět, ale budeme bojovat," řekl třiačtyřicetiletý Xavi.

"Jejich náskok na nás je zasloužený. Je to pro nás rána, protože jsme doufali, že se Gironě i Realu přiblížíme. Taková je naše realita. Tohle je Barca v přestavbě. Přestavba přesně tohle obnáší. Uděláte jeden krok vzad, abyste udělali dva vpřed," uvedl španělský mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Girona bodovala v osmém kole za sebou, v sedmi z nich vyhrála a s 38 vstřelenými góly má nejlepší útok ligy. Do španělské soutěže se přitom vrátila teprve v minulé sezoně po tříleté absenci, jako nováček obsadila s 49 body desáté místo.

"Jsme zachráněni, máme 41 bodů. Tvoříme historii, na zápas s Barcou nezapomeneme. Bylo to skvělé utkání. Lize jsme prokázali velkou službu tím, že jsme ublížili rivalovi. Mám velkou radost. Donutili jsme Barcu běhat dozadu. Dokázali jsme to. Když to dovedeme s těmito hráči, dovedeme to proti komukoli. Tohle nabírá jiné rozměry," podotkl Míchel.

Nečekaně vydařený průběh sezony nepřeceňuje. "Nevím, jestli se během roku dokážeme udržet na úrovni Barcy, Realu a Atlétika, ale výkon s Barcou mě těší. Hráči tvoří historii. Hodně lidí si řekne, že hrajeme dobrý fotbal," prohlásil osmačtyřicetiletý kouč.

"Nevím, jestli můžeme vyhrát La Ligu. Není to náš cíl. Je to tlak od Barcy, řekl jsem to Xavimu. Až nastane poslední třetina sezony, kolem 26. kola, tak si řekneme, jak si stojíme a co jsou naše cíle. Teď je to ještě daleko, ale data hovoří o historické sezoně. Musíme si tyhle chvíle vychutnat, ale až v 26. kole uvidíme, jak na tom jsme a jestli můžeme bojovat i o něco jiného než evropské poháry," konstatoval někdejší trenér Vallecana nebo Málagy.

Autor: ČTK

Komentáře (73)

Přidat komentář
Doubas

Jo takhle, my jsme v nějaký přestavbě. Tak to jsem ani nevěděl. Tož se těším, až bude dostavěno. ( Pokud nemyslel stadion teda)

Reagovat
Kluivert9

A nejsme?

Reagovat
Doubas

Tak definuj. Před rokem bych to ještě bral, teď už mi to přijde trochu alibismus.

Reagovat
Visca el barca

Jop odešlo mu stěžejní DM a za něj nepřišel nikdo. Dokud bude problém se stropem, jsme stále v přestavbě.

Reagovat
Kluivert9

Ještě to minimálně jeden kvalitní přestupák chce. Nemáme DM, RB, vlastně ani Backup na RB...

Reagovat
hornito

Reagovat
Vrubozubec

A ty chceš aby kádr Barcy vypadal takhle? Nekonkurenceschopný top týmům jako city, Bayern atd.? Pokud chceš aby takhle vypadal tým barcelony tak ok, ale většina fanoušků chce asi víc. Tím pádem je Barcelona v přestavbě

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
misomy6

Barcelona je v prestavbe od odchodu dua Xavi, Iniesta… to by si ako fanusik mihol vediet

Reagovat
Doubas

Jak dlouho to má probíhat teda? Kolik potřebujeme jinejch hráčů? Vždyť my nemáme v týmu žádný joudy, povětšinou jsou to top hráči.

Reagovat
Gazdo

V inych timoch by to boli top hraci. U nas proste kazdy hrac hra pod svoje moznosti. Na nas je podobna deka ako na United. Akurat s tym rozdielom ze my mame taku ligu ze aj s dekou dame top4 kdezto Utd nie. To je nase jedine stastie

Reagovat
Visca el barca

Tak zase v PL by nás nesvazoval strop a je tu dávno top DM, křídlo apod

Reagovat
Gazdo

A dlh na 500 rokov

Reagovat
Visca el barca

Správně strukturovaný dluh je v pořádku. To co zkouší Tebas je levičácký myšlení jako svině.

Reagovat
Gazdo

Jasne ale ja v tomto Laportovi moc neverim kedze je to typicky populista. Takze som aj trosku rad ze ho nieco brzdi. Tie pravidla az take zle nie su kedze Real dokaze utracat stamiliony a stale maju peniaza na Mbappeho. To ze Barcelona zle hospodarila roky rokuce ale nie je nikoho ineho problem len nas

Reagovat
Visca el barca

Real to samozřejmě vede lépe, ale to není tak problém Laporty jako Bartomeua. Laporta z toho mačká maximum. Dokáže zadarmo přesvědčit hráče Cancelo, Gundo, Felix. Který by všude jinde dostali víc. A to je i zásluha trenéra, který přesvědčil Lewyho. Nadávat můžeme na toho blázna před ním. No a co se týče Realu. Sice může udělat jednou za čas 100 mil přestup. Ale taky si nemůže dovolit co dřív. Prostě tento levičácký blb ve vedení ligy ji táhne jen a jen dolů.

Reagovat
Gazdo

No mozeme na toho blazna nadavat ale zvolili ho sami fanusikovia resp socios takze stale plati ze Barca moze vinit len seba sama

Reagovat
janinho

https://www.transfermarkt.com/laliga/fuenfjahresvergleich/wettbewerb/ES1

staci pozriet ten net spend realu za 5/10 rokov. za 10 rokov v priemere necelych 200 mega, to je 20m na posily rocne v cistom a popri tom taka mega investicia ako je ten stadion, pocas korony stale v zelenych cislach... perez ma milion chyb, ale to ako vedie klub po ekonomickej stranke, za to by mal mat pred stadionom postavenu sochu. ja nedokazem pochopit ako je mozne ze bartomeu nesedi po tom co za sebou zanechal v barcelone. horsie by to neviedol ani keby bol nasadenym agentom pereza...

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
misomy6

Mna sa nepytaj, ja fandim Realu

Reagovat
Greaber

Možná by stačilo pořídit si trenéra, Xavi mi přijde hodně zpátečnickej, to co se snaží hrát, to teda rozhodně není moderní fotbal.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Kluivert9

Však nikdo nemluví o kompletní přestavbě, nebo nějaké výměně hráčů. Jen to chce ještě kvalitně doplnit a vyřešit 1-2 posty v sestavě.

Reagovat
Greaber

Tak jako oni by měli našlápnutou základní jedenáctku, kdyby neměli žádný zranění. Nicméně spousta z těch, co tam jsou primárně jako náhradníci by se ještě před pár lety do Barcelony nedostali ani náhodou a to ani na to zahřívání lavičky, což je pak znát, když už musí hrát.

Reagovat
Doubas

V tom případě je ale v tý přestavbě každej tým. Já měl pocit, že i bez Pedriho a De Jonga jsme byli schopný dobře zahrát, že máme docela dobrý mladý záskoky a těšil jsem se, až se vrátěj, že to bude jízda. A zatím jsem teda zklamanej a vůbec nevim, koho bychom mohli potřebovat. Já mám Xaviho rád a nečekal jsem, že to řeknu, ale ta srágora je asi jeho zásluha.

Reagovat
Salfovic

K té prvné větě

Reagovat
Visca el barca

Ale oni spolu hráli letos třetí zápas po sobě. A teda ty poslední tři zápasy jsou koukatelně zdaleka nejlepší. Zas se tady uklidněte. Fakt je, že máme 4 záložníky. A z toho se nám jeden na rok zrakvil. To asi není úplně ideální situace ne? Prostě DM je strašně klíčový post a my ho nemáme obsazen. Apoň se ukazuje jak skvělý byl Bus ač byl za zenitem a každý tu na něj nadával. S ním by jsme dnes v klidu vedli ligu.

Reagovat
Well

Co by tam Bus uhrál sám, když ste měli tolik zranění?

Reagovat
2miguel1

S Busquetsom by sme pravdepodobne boli prví v tabulke, on mal tu španielsku ligu neskutočne naštudovanú, s tymi menšími tímami by to tam zvládal velmi dobre+ aj Real mal naštudovany, aj tam hraval ešte dobre ale zároveň by sme v stredu bojovali so Šachtarom o druhe postupove miesto v LM. V lige budeme o dosť slabší bez Busa, ale v LM budeme o dosť silnejší bez Busa.

Reagovat
Kluivert9

Takže vlastně jako Real od odchodu Ronalda

Reagovat
misomy6

Real vyhral Ligu Majstrov po odchode Ronalda, vlastne od jeho odchodu vyhral vsetky trofeje( Ligu, pohar, LM, MS klubov, Superpohar, okrem Europskej a Konferencnej ligy) to myslim ze hovori za vsetko

Reagovat
Jordi Alba

Průměr lehko nahradíš.

Reagovat
misomy6

Prepac myslel som ze je tu snaha o serioznu diskusiu…taketo traposinky tu nepis zbytocne

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
misomy6

My chces povedat ze tvrdenie Ronaldo bol v Reale priemerny hrac nie je trapne hadam az detinsky trapne

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
misinho7

tak ked sme v prestavbe vyhrali vsetko co sa dalo..tak bodaj by ta prestavba trvala este nejaku dobu

Reagovat
Kluivert9

Takže nejste v přestavbě?

Reagovat
Well

Mně přijde, že se to konečně staví průběžně a nejsou to nárazovky jak třeba v roce 2009.

Reagovat
janinho

tak ide skor o to, ze v priebehu nejakych 3 sezon odide takmer cele gro timu bez ktoreho si nikto real nevedel predstavit (marcelo, carvajal, kroos, modric, casemiro, karim, mozno aj thibaut) a bude to stat na mladych puskach (militao, mozno davies, cama, tchouameni, valverde, bellingham, vini, rodrygo, mozno endrick). toto uz podla mna prestavba je.

Reagovat
Petrinho17

Aj ako fanúšik Barcelony, musím uznať, že toto sú extrémne keci...začiatkom sezóny ešte spolu s Laportom hovoril o víťazstve v LM (aj keď pre mňa osobne to bolo vyhlásenie absolútne mimo realitu). Tu nejde o žiadnu prestavbu ale o štýl hry, ktorý úplne pochová všetkých hráčov. Verím tomu, že takí Raphinha, Lewandovski, Kounde atď by boli v tímoch ktoré hrajú priamočiaro, dopredu úplne top hráči. V Barcelone silou mocou zatvárajú všetci vo vedení oči pred tým ako je tento štýl už zastaraný a prečítaný. V celej sezóne ligy sme odohrali tak 2-3 dobré zápasy. V skupine LM okrem zápasu s tragickými Antverpami (aj ten bol do 30 minúty úplne vyrovnaný) to bola úplná tragédia a Xavi stále dookola omieľa ako fantastický hráme a vlastne všetko je dokonalé, až na výsledky.

Reagovat
2miguel1

Barcelona bude hrať ale tento štýl už stále a ten štýl sa bude presadzovať čoraz viac. Futbal sa mení kvôli Pepovi, tímy sa už nechcu zbavovať zbytočne lopty a to vidíme už skoro v každom klube PL, v La Lige tak isto, tie tímy si to vedia vykombinovať aby len tak nazdar boh neodovzdali loptu. Keby príde do Barcy teraz Pep, hráme tak isto, no on by z každeho hráča spravil o polovicu lepšieho hráča. Mne sa zdá, že každý hrač u nas hrá pod svoje možnosti, toto je uloha trenera aby z neho dostal to najlepšie. My musíme trafiť do čierneho s vyberom trenera.

Reagovat
Petrinho17

Ale Pep tak isto prispôsobil ten štýl anglickému futbalu. Má na to vhodnú zálohu a hlavne krídla. V Barcelone to zvláda akurát tak Cancelo, ktorý má práve návyky od Pepa. Momentálny štýl Barcelony je bez nejakého upgradu a nikomu týmto štýlom neubližujeme. Samotné prihrávky by neboli zlé ak by tam neabstentovali aj prienikové prihrávky, cez línie. Tieto pomalé prihrávky do strán sú často len alibistickým posúvaním lopty bez účelu a bez momentu prekvapenia.

Reagovat
2miguel1

No, to už je práve ta vec, ktorá musí prísť od trénera. Pep by mal snovú zálohu aj v Barcelone, on by dal všetko za Pedriho, Frenkie,Gundo, Gavi to je tiež jeho štyl založnika. Náš štýl je najviac náchýlný na trenera, to nieje ako Klopp, že postupne sa stal z Liverpoolu top mužstvo, u nás, ak nám výjde výber trénera, do roka môžeme hrať efektívny futbal. Ta kostra hry je ale u nas rovnaka ako u City, Arsenalu, teraz už aj Tottenhamu, vyber trenera je alfa omega. Podaril sa nam len Pep, Enriqueho by som dal na Xaviho, uvod super a postupne dochadzanie sily. Enrique mal ale MSN. Ten Michel hra so Gironou presne taky futbal o aky by sme sa mali pokušať aj my.

Reagovat
Petrinho17

Osobne si myslím, že Pedri je extrémne prehypovaný. Minimálne 2 roky sa absolútne nikam herne neposunul. (Samozrejme aj vinou zranení).

Ani v jednom z top tímov sveta (City, Real, Bayern, Liverpool, možno PSG) by nehral dlhodobo základ.

Pro by jednoznačne trval na príchode silového DZ so schopnou rozohrávkou a De Jong by sa posunul vyššie.

Reagovat
Jordi Alba

Pod Guardiolou by byl nezastavitelnej.

Reagovat
PG34

Ale cenim za dost kontroverzni nazor. Pedri se nikam moc posouvat nemusi, je v top 5 zalozniku, kdyz ma formu (neni kazdy 2 mesice zranenej). A furt je mu 21, na ten vek je proste silene kvalitni.

Zaklad by hral uplne ve vsech tymech, jen on sam ma vetsi kvalitu nez cela zaloha PSG dohromady.

DM je jasny, to je priorita. A Frenkie hraje nejlip hloubeji, kdyz muze vyvazet mice, to je taky jeden z tech nejlepsich. Jako vysunuta 8 neni nic moc.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Moshe Dajan

Pedri je top hráč, to není ani tak kontroverzní názor, jako spíš úplný nesmysl. A to ani nemluvím o tom, jak se na jeho hru krásně kouká.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Visca el barca

Pedri je za mě jeden z mála co ví, jak tento systém hrát. Když má podržet míč, tak to udělá. Pokud má hrát z jedničky, tak hru zrychlí. Mně vadí pozice DM a křídla. V této hře potřebuješ křídla co umí hrát 1vs1 a když ti to umí v týmu nejlíp 16 letej kluk, tak si odpovíš proč dáváme málo gólů. Za mě bych se zbavil v létě Raphinhi, na něho jsem už extrémně alergický.

Reagovat
2miguel1

Pedri ale aj Gavi vedia, ako sa v tej zalohe pohybovať, to napriklad Frenkiemu trvalo niekolko rokov. Aj ked uz hra docela dobre, este stale je tam podla mna priestor, kde on dokáže byť lepší. DM nám očividne chýba. Z Frenkieho ho spraviť nechcu a asi je pre tento štyl životne dolezity post práve DM, ked vidim City bez Rodriho. 1vs1 sa postupne vytráca z futbalu, proste hlavne nestratiť loptu, aj v City je tam Grealish, ktory to vsetko vracia spať. Fakt Vini, možno ten Doku teraz, ale inak vacsina kridel aj inde nejdu 1vs1. Ja som bol alergicky na Dembeleho, ale Raphinha mu sekunduje, ten hrač nema na Barcu, tam netreba viac analyzovať.

Reagovat
FC Porto FC

Sterling, Leao a mohl bych pokračovat... Takových křídel je ještě hromada

Reagovat
Gazdo

Absencia kridel je do oci bijuca… Joao je napr strasne super futbalista ale strasne malo efektivny. On keby mal efektivitu tak je proste dokonaly lebo na jeho hru sa super pozera

Reagovat
technecium

Hrajem debilni styl. Vime, ze nemame kvalitni kridla, ale stejne na ne porad hrajeme, proste z principu, aby to bylo 4-3-3. Kazdy trochu takticky zdatny trener by okamzite preradil na hru s wingbacky, ktere mame naopak uplne skvele a vyresil by tak i problem s tim, ze nam kdokoliv na DM nestiha dozadu.

Stegen - Kounde, Araujo, Christensen - Cancelo, Gundogan, De Jong, Balde - Pedri - Felix, Lewa

Nazdar treble

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Salfovic

Girona včera vyhrála katalánské derby v Barceloně, proti níž dvakrát skórovala v obou poločasech. Blaugranas již ve čtvrtém ligovém zápase v sezoně dvakrát inkasovali do přestávky, což je jejich třetí nejhorší bilance v ročníku ve 21. století (pětkrát v sezonách 2000/01 a 2018/19).

twitter.com/OptaJose

Fascinuje mě, jaké všechny kraviny se sledují.

Reagovat
thewall

Tak nějak

Jsem rád, že nejsem jediný, co otrávěně sleduje tu explozi expresek na téma rekordy/statistiky ala:

- čtvrtý hráč od roku 2007, který skóroval 7x v šesti zápasech

- první tým od roku 2010, který neinkasoval třikrát po sobě ve venkovních zápasech na londýských stadionech

- devátý tým od počátku století, který zaznamenal mezi 1. a 20.minutou alespoň 11 gólů v první polovině sezóny

- první hráč, který od založení PL zaznamenal devatenáctý gól hlavou a současně je mu diagnostikována ADHD

Statistická a datová analýza na EF se mírně řečeno utrhla z řetězu a mne už to lehce otravuje. Z avizovaných rekordů a "zajímavých statistik" jich teď bývá tak sotva 20%.

Reagovat
milan78

po zápase místo výměny dresů mohli vyměnit trenéry

Reagovat
Interista_4ever

Pokud je Barca v přestavbě, tak Chelsea je ještě v evoluci..

Reagovat
Well

Tam je recese ne?

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
Kluivert9

Tak tam je nějaká koncepce sprosté slovo, ti se po utracené miliardě liber k přestavbě ještě ani neblíží

Reagovat
Bakary3

Tak mluvit o přestavbě po mistrovský sezoně a zejména po tom, co dostanou 4 kusy od girony, to je dobrý alibismus

Reagovat
Mass

Nj zase zjistili, že to bude třeba chtít přestavět.

Reagovat
Kluivert9

Tak titul nemá s přestavbou nic společného, že...

Reagovat
Bakary3

Ale tak nějak asi ukazuje, že už není moc na co se vymlouvat.

Když Xavi s lewandowskim, gundoganem, Frenkiem, Felixem, cancelem, raphinhou..... v kadru...Po čtyřce od girony řekne, že to je barcy realita, protože je v přestavbě, jakoby hráli proti týmu, který je na míle daleko, třeba city, tak to je prostě jen totální a smesnej alibismus, nic jinýho.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Kluivert9

Ano, to souhlasím. Barca v přestavbě je, ale nemělo by to určitě sloužit k obhajobě některých až nedůstojných výsledků, protože už se s přestavbou blíží k cíli a zase tolik už k 'finále' nechybí.

Reagovat
CHONG

Aspoň má další výmluvu...

Reagovat
2miguel1

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
valloire

Xavi holt není a nikdy nebude Zidane.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele